Combined Shape Group 13 Combined Shape anbudstorget_logo Group 2 Group 6 Path 2 shutterstock_584449174 Shape

Etablering av landsdekkende såkornfond - rådgivings- og forvaltningsmiljø i Oslo

Formidlede anbud
  • 0
    Siste år
  • 0
    Siste 3 mnd
  • 0
    Aktive nå
Oslo
Avsluttet

Etablering av landsdekkende såkornfond - rådgivings- og forvaltningsmiljø

Innovasjon Norge forvalter statens kapitalinnskudd i tre såkornfondsordninger. Staten har siden 1998 bidratt med lånekapital til 15 såkornfond i tre såkalte bølger. i den siste bølgen (2014) har staten bidratt med egenkapital til fire fond som alleer privat eiet og drevet. Disse fire fondene har en kommittert kapital på 1, 6mrd. Kroner. Det er etablert ytterligere ett koinvesteringsfond med en kapitalbase på 132, 4 mill. Kroner. Den siste bølgen, med inntil seks fond, er en kompletterende ordning og representerer et unikt verktøy i næringsutvikling fordi den sikrer aktiv eierkompetanse, erfaring, nettverk og engasjement fra privat næringsliv.
målsetning
Det langsiktige målet med den landsdekkende såkornkapitalordningen er å støtte etablering av innovative, internasjonalt konkurransedyktige vekstforetak i tidlig fase i hele landet og dermed skape vekst og kompetansebaserte arbeidsplasser. Dette skal gjøres gjennom å øke tilgangen på kompetent kapital og kompetanse og å bygge opp og videreutvikle gode forvaltningsmiljøer.
Retningslinjer og vilkår
Det er utarbeidet retningslinjer og vilkår som regulerer hvordan såkornfondene skal opereres. Disse retningslinjer og vilkår har sitt utgangspunkt i eØs-avtalens regler om statsstøtte og skal sikre at såkornfondene arbeider mot å oppnå målsetningen til såkornkapitalordningen.
Investeringsfase, fokus og innretning
såkornfondene vil være avgrenset til å foreta førstegangsinvesteringer i små bedrifter[1] yngre enn fem år i såkorn- og oppstartsfasen[2]. Bedriftene skal være norske, kunnskapsbaserte og innovative selskaper med internasjonalt vekstpotensial. Fondene har mulighet til å investere en mindre andel av porteføljen internasjonalt. såkornfondenes bransjefokus baseres på forvalternes kompetanse. Forvaltningen skal skje på kommersiell basis.
Det er tidligere etablert landsdekkende såkornfond i Trondheim, Oslo, Bergen og Agder/Telemark. Det skal kun etablere ett såkornfond i Oslo. Dette innebærer at et nytt såkornfond må være lokalisert utenfor Oslo, før signering av kontrakt. Med Oslo menes Oslo kommune.
Dersom forvaltningsselskap/managementselskap eller andre rettssubjekter, som etter 2012 har blitt tildelt oppdrag om forvaltning av landsdekkende såkornfond ønsker å delta i denne konkurransen, må deltakelse skje gjennom et annet rettssubjekt.
Forvaltningskapital
såkornfondene skal være store nok til å sikre en kompetent og robust forvaltning av midlene. Dette innebærer at minste forvaltningskapital for fondet er 300 mill. Kroner, hvor staten vil delta med 150 mill. Kroner. Fondet skal som utgangspunkt lukkes for investorer når kapitalen er forpliktet. Med minimumskapital på 300 mill. Kroner åpnes det for ytterligere privat kapitalinnhenting gjennom ny transje tidsmessig tett etter den første kapitalinnhentingen. Forvaltningskapitalen skal finansieres som kontantinnskudd i form av egenkapital med 50/50-fordeling mellom private investorer og staten. De private investorene har anledning til å øke sin andel av kapitalbasen utover 150 mill. Kroner. Privat kapital skal være likestilt med statens kapital sett bort fra støtteelementet.
Se mer informasjon i konkurransedokumentene.
Anbud id:
573043
  • Sted:
    Oslo
  • Registrert:
    Lørdag 16. Mars 2019
Er du interessert i dette oppdraget?

Lignende oppdrag i Oslo

6 anbud