Prosjektleder i Oslo

Oppdrag formidlet via Anbudstorget

590 Siste år
145 Siste 3 mnd
39 Aktive nå

Uforpliktende pristilbud?

Leverandører fra ditt nærområde svarer deg raskt.
Registrer en gratis forespørsel på 2 minutter.

Kartlegging av snø og bre med Sentinel

Registrert Dato: Fredag 20. Juli 2012

I Norge har man i over 30 år arbeidet med algoritmeutvikling for kartlegging av snø med satellittdata. Praktisk anvendelse av slike snøkart har funnet sted like lenge. De siste 15 årene har man arbeidet med algoritmeutvikling og validering internasjonalt gjennom EU- og ESA-prosjekter. Utviklingsarbeid og nasjonale operasjonelle behov har imidlertid bare delvis blitt koordinert fordi arbeidet har vært spredd mellom forskjellige aktører og prosjekter. Det er derfor behov for samkjøring av kreftene for fullt ut å kunne utnytte potensialet i fjernmåling av snø og bre til nasjonale behov. Operasjonell snøkartlegging må baseres på operasjonelle satellitter, og viktigst i denne sammenheng har til nå vært NOAA-satellittene og fra 2007 også den europeiske METOP. I løpet av de nærmeste årene vil tilgangen til operasjonelle satellittdata øke som resultat av Europas GMES-satsing. Sentinel 1, 2 og 3 åpner for nye muligheter i forhold til både algoritmer og operasjonell snøkartlegging. Det er et nasjonalt ønske om å koordinere kreftene slik at offentlige så vel som private aktører sammen kan ta fullt utbytte av potensialet i snø- og brekartlegging fra satellitt gjennom bruk av Sentinel-satellittene.
Norsk Romsenter ønsker å få belyst mulighetene til å samordne offentlige og private utviklere av algoritmer, tjenesteleverandører og hovedbrukere av snø- og breprodukter med sikte på optimal operasjonell utnyttelse av Sentinel-satellittene nasjonalt. Forholdene skal tilsvarende legges til rette for et samarbeid på overvåkning av is på større innsjøer og elver. Dette skal gjøres i en for-/mulighetsstudie som ender opp i 4 delrapporter med grunnlag for eventuell videreføring.
Formålet med studien er:
1) Analyse av nasjonale behov for snø- og brekartlegging og av tilgjengelige snø- og breprodukter, satellittdata (inklusiv Sentinel) og algoritmer.
2) Analyse av utviklingsbehov med fokus på nye muligheter (særlig Sentinel) og analyse av hvordan resultatene kan implementeres.
3) Utarbeide prinsipper for deling av rettigheter til nye resultater og lage en prosjektplan for algoritmeutvikling, validering og operasjonalisering.
4) Utrede muligheter og potensiale med nordisk samarbeid på snøkartlegging og utvikling av ulike snøprodukter. Delta på en nordisk workshop om snø som Norsk Romsenter vil arrangere i 2013. Bidra til et felles nordisk paper om temaet.

AVSLUTTET
Er du interessert i lignende oppdrag?Kontakt oppdragsgivere

Prosjektleder

Analyse, Kartlegging, Prosjekter, Utviklere, Workshop

Oslo, Oslo

Avsluttet: Mandag 01. Oktober 2012