Combined Shape Group 13 Combined Shape anbudstorget_logo Group 2 Group 6 Path 2 shutterstock_584449174 Shape

Arkitekt i Oslo

Formidlede anbud
  • 0
    Siste år
  • 0
    Siste 3 mnd
  • 0
    Aktive nå
Oslo
Avsluttet

Konkurranse - Prosjektering og bygging for å redusere materialsvinnet

I 2018 kom ifølge ssb ca 36 % av bygg- og anleggsavfallet fra nybygg, ca 25 % fra rehabilitering og ca 40 % fra riving. Mesteparten av avfallet består av materialer som er lite forurenset og kan brukes om igjen eller gjenvinnes uten spesielle miljøhensyn. Avfallet fra rehabilitering og riving kommer som regel fra eldre bygningsdeler der man vet lite om kvaliteten til avfallet. Avfallet fra nybygg derimot kan forhindres ved bedre prosjektering og planlegging. i tillegg har avfallet fra nybygg dokumentasjon ihht. Byggevareforordningen. Det vil gjøre det enklere å ombruke avfall fra nybygg enn fra eksisterende bygg. Avfall fra nybygg har derfor stort potensial for å reduseres enten, ved at det ikke oppstår eller at det ombrukes i andre bygg.
Direktoratet for byggkvalitet har fått utført oppdraget «Forsvarlig ombruk» der konklusjonen er at med dagens regelverk er det mulig å få til ombruk på enkelte byggevarer som stål og etterhvert tegl. For andre byggevarer er det med dagens regelverk krevende å få til forsvarlig ombruk i industrielt omfang.
Vi har fått utarbeidet en samfunnsøkonomisk analyse av redusert avfall i byggebransjen som viser at det er mye mer lønnsomt å redusere byggavfallet fra nybygg enn å ombruke eksisterende byggevarer.
Til tross for at flere peker på det store potensialet for å redusere avfall fra byggsektoren er det liten interesse blant de prosjekterende (arkitekter og rådgivere) å prosjektere for å redusere materialsvinnet fra nybygg. Direktoratet for byggkvalitet ønsker derfor å stimulere til at det blir mer interesse for å prosjektere slik at det blir mindre materialsvinn ved nybygging.
Vi inviterer derfor til konkurranse der det skal lages en plan for hvordan et bygg på minst 1000 m2 bra skal prosjekteres og bygges slik at det oppstår minimalt materialsvinn. Planen skal vise hvilke robuste enkle løsninger som vil bli valgt, hvordan kommunikasjon, samarbeid og opplæring av de involverte vil gjennomføres. i tillegg skal det beskrives hvordan valgte løsninger kan overføres til andre prosjekter.
Bygget må ha oppstart på byggeplass innen 1. Juli 2021. Det er ikke nødvendig at bygget er ferdig prosjektert ved innlevering av forslaget.
Planen som inneholder hvilke tiltak som skal gjennomføres både under prosjektering og bygging kan bli offentliggjort. i tillegg kan det være aktuelt at vinneren/vinnerne presenterer planen og løsningene i et eller flere arrangementer i regi av Direktoratet for byggkvalitet eller sammen med noen av våre samarbeidspartnere.
Vinneren/vinnerne av konkurransen skal levere sluttrapport for faktisk disponering av avfall til DiBK (jfr. TEK17 § 9-9) der det i tillegg er angitt faktisk mengde avfall (kg/m2 bra) når bygget er ferdigstilt.
Anbud id:
645759
  • Sted:
    Hele Norge
  • Registrert:
    Onsdag 20. Mai 2020

Lignende oppdrag i Oslo

6 anbud