Arkitekt, Elektriker, Entreprenør, Prosjektleder i Troms

Oppdrag formidlet via Anbudstorget

2117 Siste år
1423 Siste 3 mnd
114 Aktive nå

Uforpliktende pristilbud?

Leverandører fra ditt nærområde svarer deg raskt.
Registrer en gratis forespørsel på 2 minutter.

Prekvalifisering - Prosjektering, levering, drift og utvikling av energilagringsanlegg på Nord-Senja (Smart Senja)

Registrert Dato: Mandag 14. September 2020

Troms Kraft Nett AS gjennomfører et storskala demoprosjekt av smart infrastruktur på Husøy og Senjahopen på Nord-Senja som kan gjøre det mulig å øke forsyningssikkerheten lokalt i distribusjonsnettet. Sammen med flere industriaktører og UiT ble det etablert et konsortie.  Demoprosjektet er en av åtte som har fått støtte fra ENOVA blant 33 søknader i 2019. ENOVA sine programmer er en av de viktigste virkemidlene den norske stat har for å bidra til omstilling mot et lavutslippssamfunn.
Demoprosjektet er unik i norsk sammenheng ved å utvikle og teste løsninger i tett dialog med kystsamfunnene. Formålet er å utvikle ny teknologi og bygge kunnskap for å senere kunne anvende resultater til andre lokasjoner. Prosjektet heter Smart Senja, og mer informasjon kan finnes på prosjektets hjemmeside *** Linken er fjernet *** er et område med lokale utfordringer knyttet til høye effekttopper (spisslaster) og begrenset overføringskapasitet på lange radialer i strømnettet, som det finnes flere av i Troms Kraft Netts konsesjonsområde. Kortvarige effekttopper er den begrensende faktor for maksimal overføringskapasitet og leveringskvalitet. Digitalisering i kraftnettet ved bruk av teknologi for smart infrastruktur gir nye muligheter for å øke den lokale forsyningssikkerheten i områder som opplever begrenset overføringskapasitet.
Anskaffelse og installasjon av energilagringsanlegg blir et viktig bidrag for å opprettholde spenningskvalitet i 22 kV distribusjonsnett ved å mate inn reaktiv effekt. Anskaffelsen blir også en del av fleksibilitetsmarkedet som skal etableres. Det lokale fleksibilitetsmarkedet vil bidra til å øke den totale tilgjengelige overføringskapasiteten på en kostnadseffektiv måte ved å utnytte fleksibilitet hos forbrukere og produsenter, samt bruke batterikapasitet for å fordele effekten over en lengre tidsperiode (lastforflytning). Energilagrene skal også kunne tilby reservekraft til noen spesifikke laster/begrenset del av distribusjonsnettet i en kort periode ved nettutfall.
I tillegg til den materielle anskaffelsen av et energilager inkludert kontroll og styringssystem, så ønsker TKN en lengre FoU-aktivitet med leverandøren som strekker seg over 5 år fra 2021-2025. TKN ønsker også en SLA-avtale, support og garantier i en 10 årsperiode etter energilagringsanlegget er overtatt av TKN. 


Referansenummer:  NETT-20-000644-P

Er du interessert i slike oppdrag? Registrer Din Bedrift