Combined Shape Group 13 Combined Shape anbudstorget_logo Group 2 Group 6 Path 2 shutterstock_584449174 Shape

Arkitekt, Bedriftsrådgivning i Innlandet

Formidlede anbud
  • 0
    Siste år
  • 0
    Siste 3 mnd
  • 0
    Aktive nå
Innlandet
Avsluttet

Sertifisering av dokumentasjon i kvalitetssystem

Hias iks er et interkommunalt selskap som er tjenesteleverandør til kommunene Hamar, løten, Ringsaker og Stange på områdene drikkevann og avløp. nærmere informasjon om virksomheten kan finnes på #URL0#.
Hias iks ble i 2004 sertifisert iht iso 14001 og akkreditert iht iso ns 17025 i 2012. Da iso 14001 standarden utkom i en revidert utgave i 2015 med frist for revidert sertifisering innen mai 2019, valgte Hias å la sertifiseringen løpe ut i 2019 med bakgrunn i at vi ønsket å etablere et mer helhetlig sertifisert kvalitetssystem som bedre inkluderte alle fagområder innen virksomheten.
Hias har satt fokus på temaene samfunnsansvar og bærekraft, men dette er foreløpig ikke innlemmet i kvalitetssystemet. Ved å følge opp vårt samfunnsansvar og kommunisere dette til våre eiere, kunder og interessenter ønsker vi å vise oss frem som en bærekraftig virksomhet med gode intensjoner over et langsiktig perspektiv.
Valget av standarder som Hias ønsker å bli sertifisert iht er vurdert i forhold til fagområder. følgende standarder mener vi omfatter de viktigste forholdene ved aktiviteter og fagområder i vår virksomhet.
1) iso 90001
-- Hias produserer og leverer drikkevann til våre eierkommuner og ønsker å benytte iso 9001 til å sette fokus på kvalitet på dette området.
-- Standarden gir grunnlag for farekartlegging og risikostyring på drikkevannsområdet (både vannproduksjon og transportanlegg) noe vi mener er viktig å ha fokus på.
-- i forhold til styringen av våre store investeringsprosjekter og administrasjonen mener vi at iso 90001 vil gi gode rammer for konstruktive gjennomganger.
-- Standarden gir grunnlag for å vise omverdenen at Hias er en kvalitetsbevisst organisasjon som arbeider systematisk mot stadig bedre driftsprosesser.
2) iso 14001
-- Hias samler inn og renser avløpsvann samt videreforedler avløpsslammet til gjødselprodukt, biogass og varme. Miljøstandarden, iso 14001 har fokus på ytre miljø og er derfor viktig ifbm dette fagområdet.
-- Standarden er også relevant i forhold til å kunne fortsette vårt viktige fokus på bærekraft, sirkulærtankegang omkring ressursene, bevare resipienten som drikkevannskilde og rekreasjonsområde, fokusere på vårt miljø fotavtrykk samt vise omverdenen at vi er en miljøbevisst organisasjon med stort fokus på det ytre miljøet.
-- iso 14001 har krav til beredskap og innsats, noe som for Hias er viktig.
3) Representativ prøvetaking
-- Hias iks har vært akkreditert iht standard iso 17025. Dette er et krav i forurensingsforskriftens kapittel 14 paragraf 14-11 som sier at "Virksomheter som utfører prøvetaking, herunder konservering, skal fra 31. Desember 2008 være akkreditert for prøvetaking eller ha et tilsvarende kvalitetssikringssystem for prøvetaking godkjent av en kvalifisert nøytral instans."
Spesifikke krav til prøvetaking fra avløprenseanlegget er spesifisert i utslippstillatelsen, avsnitt 2. 5, som er vedlagt denne forespørselen.
- Da dette fremstod som et parallellsystem til eksisterende kvalitetssystem, ble det besluttet å innlemme dette i det nå etablerte kvalitetssystemet.
Kravene til et overordnet ledelses- og kvalitetssystem i iso 9001 og iso 17025 er sammenfallende mhp de mest sentrale og vesentlige punktene/temaer.
- Ingen prosedyrer eller administrative krav er endret etter at vi lot akkrediteringen løpe ut.
- Hias iks blir det første avløpsrenseanlegget i Norge som benytter seg av formuleringen "tilsvarende kvalitetssystem" i paragrafen, og det er derfor spesielt viktig at dette gjøres riktig. Hovedmotivasjonen for å benytte denne muligheten i paragrafen, er å få et mer helhetlig kvalitetssystem for virksomheten.
Prøvetaking er en viktig del av oppdraget for å dekke kravene i standarden vedr. Representativ prøvetaking. Hias har både prosedyrer og utstyr til å ta ut representative prøver fra renseanlegget både iht iso 17025 og spesifikke krav til prøvetaking fra avløpsrenseanlegget spesifisert i utslippstillatelsens, avsnitt 2. 5.
4. iso 50001
- Hias har gjennom de siste årene implementert et energiledelsesystem iht iso 50001 med fokus på å redusere energiforbruket og utslipp av klimagasser.
- Vi mener det er tilstrekkelig å ivareta fokuset på energi gjennom iso 14001, men ønsker bistand fra sertifiseringsorganet til å etterprøve og vurdere hvordan Hias arbeider med å redusere energiforbruket mm sett opp mot energiledelse iht iso 50001. Utslippstillatelsen setter også krav til at Hias iks skal ha implementert et energiledelsesystem, men ikke at dette skal være sertifisert.
Anbud id:
663121
  • Sted:
    Stange
  • Registrert:
    Torsdag 13. August 2020