Prosjektleder i Oslo

Oppdrag formidlet via Anbudstorget

584 Siste år
139 Siste 3 mnd
40 Aktive nå

Uforpliktende pristilbud?

Leverandører fra ditt nærområde svarer deg raskt.
Registrer en gratis forespørsel på 2 minutter.

Toppforskningsinitiativet: studie "ccs og fornybar energi"

Registrert Dato: Onsdag 23. Desember 2009

Bakgrunn
Toppforskningsinitiativet (TFI) er den største felles nordiske forsknings- og innovasjonssatsingen noensinne. Toppforskningsinitiativet består av seks delprogrammer, se *** Linken er fjernet *** /> Ett av disse delprogrammene er ?CO2 fangst og lagring?.
Toppforskningsinitiativet vil utgjøre en sentral del av den nordiske satsingen innen energi, miljø og klima. Målet er å skape forutsetninger for økt samarbeide mellom landene, nordiske institusjoner og nasjonale organ.
Delprogrammet CO2 ? Fangst og lagring
Pågående nasjonale aktiviteter og industrielle, naturgitte og kompetansemessige forutsetninger kommer til å utgjøre grunnlaget for delprogrammet innen CCS.
Delprogrammet ?CO2 Fangst og lagring? utlyser en mulighetsstudie for å få oversiktsbilde over potensialer innen CCS i Norden, hva som kan være mulige realiserbare CCS løsninger, og for å definere FoU utfordringene.
Utlysningen
Det skal tas utgangspunkt i eksisterende kartlegginger/studier og om nødvendig skal det framskaffes manglende relevant informasjon for å få fram den nødvendige oversikt.
Studien skal inneholde en overordnet oversikt over pågående FoU-aktiviteter innen området, med hensikt å legge til rette for mulige koblinger for felles forsknings- og innovasjonsprosjekter i framtiden.
Det forventes betraktninger vedrørende ?public awareness? for CCS basert på pågående aktiviteter/prosjekter og forslag til tiltak for å oppnå samfunnsaksept for realisering av CCS. Det innebærer bl.a betraktninger om kommunikasjonsform, hvilke samfunnsgrupper som bør inkluderes i dialog, hvordan og når.
Studien skal inneholde en grov vurdering av kostnader og tid som trenges for teknisk realisering av forslag som kommer som resultat av studien. Det skal også være betraktninger om tiden som trenges for politisk gjennomføring. Det er også relevant å se på hvilke aktører som må involveres i et realiseringsperspektiv.
Søknaden og studien skal være på engelsk. Studien skal leveres tekstlig i word format og som pp-presentasjonspakke som inneholder grafer/illustrasjoner og som har et budskap som er forståelig for de ulike aktørene som involveres i realisering av CCS.
Studien skal brukes som grunnlag for å definere TFI?s satsing innen CCS og utarbeidelse av nordisk utlysning innen CCS. Preliminære resultater skal presenteres på en workshop som planlegges gjennomført i juni. Delrapportering(er) av arbeidet skal presenteres for programstyret våren 2010.
Ansvar for gjennomføring av studien skal ligge hos en nordisk aktør (konsulent, bedrift, organisasjon, universitet). Samarbeid mellom minst tre nordiske land kreves. Ansvarlige for gjennomføring må kunne dokumentere kompetanse og kunne referere til gjennomførte og/eller pågående studier på området. De samarbeidspartnere som anbudsgiveren kommer til å samarbeide med i prosjektet skal kort beskrives og bekreftelse på samarbeide skal foreligge i søknaden.
Resultatet fra studien skal være balansert i et nordisk perspektiv.
Studie "CCS og fornybar energi"
Mål: Vurdere potensiale for CCS innen fornybar energi og potensiale for fornybare energibærere som co-firing ved kraftproduskjon.
I tillegg til at CCS spiller en stor rolle når det gjelder å begrense CO2-utslippene som stammer fra bruk av fossilt brensel, kan CCS også spille en stadig viktigere rolle i kombinasjon med fornybare energikilder som enten er basert på ikke-fossilt brensel som inneholder karbon (biomasse), samt brensel fra biomasse, eller geotermisk energi. Carbon recycling, som et alternative til CCS bør diskuteres.
I prinsippet er det er det like viktig å unngå utslipp av CO2 fra fossilt eller ikke-fossilt brensel. Antall biomassekraftverk er færre og mindre i forhold til fossilt baserte kraftverk. Men begge typer har potensiale innen CO2 fangst. Simultan forbrenning (co-firing) av fornybart drivstoff sammen med fossilt brensel har et interessant CO2-fangst potesnaile. I tillegg til "konvensjonell" CO2 fra forbrenning av fossilt brensel, vil hydrogenproduksjon basert på konvertering av naturgass også resultere i CO2-produksjon, vanligvis mindre fortynnet enn for andre CO2-kilder.
Overordnet oversikt over FoU-aktiviteter/studier skal inngå. Det skal også utarbeides en kort kartlegging/oversikt over politiske energistrategier innen CCS/fornybart/co-firing i kraftverk i de nordiske landene.
Studien skal inneholde tidsperspektiv og betraktning om innfasing av fornybar energi og utvikling innen fossil energi, sett i sammenheng. Det bør utarbeides kreative forslag rundt bærekraftige mekanismer for realisering av CCS, og for energiproduksjonsutvikling innen fornybar energi. Det skal utarbeides en skisse for et ?år 2020 og 2050? nordisk energiscenario der utviklingen innen fossil energi og fornybar energi sees i sammenheng
II.1.6)CPV-KLASSIFISERING
HovedvokabularTilleggsvokabular  (hvis relevant)Hoved-anskaffelsen73110000

AVSLUTTET
Er du interessert i lignende oppdrag?Kontakt oppdragsgivere

Prosjektleder

Energikilder, Koblinger, Konsulent, Lagring, Workshop

Oslo, Oslo

Avsluttet: Onsdag 03. Februar 2010