Prosjektleder i Oslo

Oppdrag formidlet via Anbudstorget

582 Siste år
137 Siste 3 mnd
43 Aktive nå

Uforpliktende pristilbud?

Leverandører fra ditt nærområde svarer deg raskt.
Registrer en gratis forespørsel på 2 minutter.

Toppforskningsinitiativet: studie "nordens ccs potensialer (utslipp, infrastruktur, lagring)"

Registrert Dato: Onsdag 23. Desember 2009

Bakgrunn
Toppforskningsinitiativet (TFI) er den største felles nordiske forsknings- og innovasjonssatsingen noensinne. Toppforskningsinitiativet består av seks delprogrammer, se *** Linken er fjernet *** /> Ett av disse delprogrammene er ?CO2 fangst og lagring?.
Toppforskningsinitiativet vil utgjøre en sentral del av den nordiske satsingen innen energi, miljø og klima. Målet er å skape forutsetninger for økt samarbeide mellom landene, nordiske institusjoner og nasjonale organ.
Delprogrammet CO2 ? Fangst og lagring
Pågående nasjonale aktiviteter og industrielle, naturgitte og kompetansemessige forutsetninger kommer til å utgjøre grunnlaget for delprogrammet innen CCS.
Delprogrammet ?CO2 Fangst og lagring? utlyser en mulighetsstudie for å få oversiktsbilde over potensialer innen CCS i Norden, hva som kan være mulige realiserbare CCS løsninger, og for å definere FoU utfordringene.
Utlysningen
Det skal tas utgangspunkt i eksisterende kartlegginger/studier og om nødvendig skal det framskaffes manglende relevant informasjon for å få fram den nødvendige oversikt.
Studien skal inneholde en overordnet oversikt over pågående FoU-aktiviteter innen området, med hensikt å legge til rette for mulige koblinger for felles forsknings- og innovasjonsprosjekter i framtiden.
Det forventes betraktninger vedrørende ?public awareness? for CCS basert på pågående aktiviteter/prosjekter og forslag til tiltak for å oppnå samfunnsaksept for realisering av CCS. Det innebærer bl.a betraktninger om kommunikasjonsform, hvilke samfunnsgrupper som bør inkluderes i dialog, hvordan og når.
Studien skal inneholde en grov vurdering av kostnader og tid som trenges for teknisk realisering av forslag som kommer som resultat av studien. Det skal også være betraktninger om tiden som trenges for politisk gjennomføring. Det er også relevant å se på hvilke aktører som må involveres i et realiseringsperspektiv.
Søknaden og studien skal være på engelsk. Studien skal leveres tekstlig i word format og som pp-presentasjonspakke som inneholder grafer/illustrasjoner og som har et budskap som er forståelig for de ulike aktørene som involveres i realisering av CCS.
Studien skal brukes som grunnlag for å definere TFI?s satsing innen CCS og utarbeidelse av nordisk utlysning innen CCS. Preliminære resultater skal presenteres på en workshop som planlegges gjennomført i juni. Delrapportering(er) av arbeidet skal presenteres for programstyret våren 2010.
Ansvar for gjennomføring av studien skal ligge hos en nordisk aktør (konsulent, bedrift, organisasjon, universitet). Samarbeid mellom minst tre nordiske land kreves. Ansvarlige for gjennomføring må kunne dokumentere kompetanse og kunne referere til gjennomførte og/eller pågående studier på området. De samarbeidspartnere som anbudsgiveren kommer til å samarbeide med i prosjektet skal kort beskrives og bekreftelse på samarbeide skal foreligge i søknaden.
Resultatet fra studien skal være balansert i et nordisk perspektiv.
Studie "Nordens CCS potensialer (utslipp, infrastruktur, lagring)"
Mål: Utarbeide oversikt over potensialet for CCS i Norden.
Overordnet oversikt over FoU-aktiviteter/studier og samfunnsaspekter skal inngå. Det er også ønskelig med en kort kartlegging/oversikt over politiske energistrategier i de nordiske landene.
Dimensjon/betraktning rundt nødvendig energibehov for drifting av CCS-anlegg skal også inngå. Forbedringspotensialer, muligheter og (smarte) løsninger for effektivisering innen CCS bør komme fram.
Utslipp: Kartlegging av CO2 utslipp i Norden fra større punktkilder. Hvor mye av dette er det mulig å legge til rette for CCS? Beliggenhet av utslippspunktene, samt avstand til kysten, eventuelt til lagringssted på land skal beskrives på et overordnet nivå, samt vurdering av hvilken type lagring som kan være aktuell.
Lagring: Kartlegging og om mulig kvantifisering av geologiske og mineralogiske lagringsmuligheter. Lagringsmulighetene kan fordeles i to kategorier: mer undersøkt/utforsket og mindre undersøkt/utforsket. En oversikt over potentielle lagringsmuligheter, lagringskapasitet, forventet anvendelsesgrad kan illustreres ved hjelp av kart. Hva vet man om når lagringen kan realiseres?
Infrastruktur: Hvilken infrastruktur på kort (2020) og lengre sikt (2050) vil det være behov for i Norden? (Synergimuligheter med andre naboland?) Skisser et mulighetsscenario hvordan en infrastruktur skal være for å håndtere transport og lagring som gjør at vi når (20-20-20) målene i Norden.
II.1.6)CPV-KLASSIFISERING
HovedvokabularTilleggsvokabular  (hvis relevant)Hoved-anskaffelsen71241000

AVSLUTTET
Er du interessert i lignende oppdrag?Kontakt oppdragsgivere

Prosjektleder

Kartlegging, Koblinger, Konsulent, Lagring, Transport, Workshop

Oslo, Oslo

Avsluttet: Torsdag 04. Februar 2010