Elektriker, Kulde & varme, Ventilasjon i Oslo

Oppdrag formidlet via Anbudstorget

1716 Siste år
506 Siste 3 mnd
98 Aktive nå

Uforpliktende pristilbud?

Leverandører fra ditt nærområde svarer deg raskt.
Registrer en gratis forespørsel på 2 minutter.

Utskifting av avtrekksvifter m.m.

Registrert Dato: Tirsdag 22. Juni 2010

I en bygård på Frogner/Oslo fra 40-tallet ønskes det å utbedre ventilasjonssystemet ved å bytte ut de to eksisterende avtrekksviftene samt sette inn lufteventiler i gangene, der det i dag kun er utluftingshull. I tillegg er det ønskelig å få gjort en totalvurdering av ventilasjonssystemet og -løsning da enkelte leiligheter i de lavere etasjene har problemer med lite avtrekk/mye fukt.

Bygården består av 65 enheter over 6 etasjer, med en venstre og høyre fløy. Leilighetene er omtrent 50-60 kvm i snitt, og har utlufting fra bad og kjøkken. På taket, med adkomst via heis og en smal trapp/liten dør, står det i to små "hus" en vifte for hver fløy. Disse går i dag kontinuerlig, og medfører undertrykk i enkelte leiligheter, samt noe problemer knyttet til fyring i peis. Det ønskes installert moderne vifter med trykkstyring og tidsstyring (vifter, lydfelle, bygningsmessige arbeider, kanalmontasje, automatikk, elektrisitet).

I tillegg bør det settes inn justeringsventiler i korridorene der det i dag kun er kvadratiske åpninger (15x15 cm). Etter installering må anlegget kalibreres slik at det trekker "rett" fra korridorene.

Utdrag fra tilstandsrapport fra byggteknisk konsulent:

Tilstand
Ventilasjonsanlegget er bygget opp som et mekanisk avtrekksanlegg (undertrykksanlegg) med avtrekkpunkt i bad og kjøkken og tilluft via spalteventiler i vinduskarm. Vifter, 2 stk. er plassert i takoppbygg. Det er eldre reimdrevne vifter. Viftemotor for en hastighet (1/1 hastighet hele døgnet). Det er registrert store avvik på innregulering i hver enkelt boenhet og øvrige arealer som korridor. I korridor ble det målt luftmengder på 500 m3/h (2 stk. avtrekksåpninger uten kontrollventiler). Normal luftmengdebehov i korridor vil være ca. 100 m3/h. Det må påregnes at også enkelte beboere har skiftet ut/bygget om avtrekksanordning fra bad og kjøkken noe som forstyrrer trykkforholdene mellom boenhetene. Ca. 50% av boenheten har ildsted, fortrinnsvis murt peis. Det er montert mekanisk avtrekk på hver skorstein. Viftene kan styres separat fra styrepanel montert i 6. etg.

Problemstilling
Det klages på at ikke ildsted fungerer tilfredsstillende, at energiutgifter til oppvarming er høye, kald trekk og lukt fra andre boenheter. Eksisterende anlegg er bygget for en annen tidsepoke, hvor engiutgifter, utendørs luftforurensing og støy etc ikke var et problem.

Konklusjon
Det er og har alltid hvert et forskriftskrav til ventilasjon/luftskifte i boenheter. For at dette skal fungere tilfredsstillende, også med tanke på bruk av ildsted, vil en måtte gjøre tiltak på eksisterende anlegg, foreta en oppgradering eller etablere et nytt ventilasjonssystem.

Alt. 1 (valgt): Oppgradering av eksisterende system
Oppgradering av eksisterende system vil innebære at en sitter igjen med et ventilasjonssystem med samme funksjon som i dag (undretrykksventilasjon) med de svakheter og ulemper slike system medfører (uteluft trekkes inn uten filtrering og forvarming). Systemet vil også ha en utilfredsstillende energiøkonomisk drift. Ved å skifte eksisterende vifter til direktedrevne trykkstyrte vifter med urstyring (behovsstyring) vil noen av ulempene forsvinne og energiutgiftene senkes.

Tiltaket forutsetter at alle boenheter inkl. korridor og øvrige rom/arealer utstyres med kontroll fraluftsventiler (ventiler hvor luftmengder kan innreguleres slik at trykkforhold i boenheter utjevnes). Dette fjerner eller reduserer luktproblematikken boenheten imellom. Ulempe med røyk og lukt fra ildsted vil også bedres .