Anbudstorget inngår samarbeid med Bekjemp Svart Arbeid

Stadig flere velger å legge ut jobber de trenger å få gjort på digitale anbudstjenester som Anbudstorget for å få gode tilbud. Prisen er ofte avgjørende for de som søker håndverkere og det kan skape grobunn for svart arbeid, men hva er egentlig konsekvensen av dette?

Vil skape like konkurransevilkår

Norge går glipp av milliarder av skattekroner på grunn av svart arbeid[2]. Konsekvensene av dette er mange. Fokuset på lavest mulig pris fører til at useriøse aktører tilbyr svart arbeid eller benytter underbetalt arbeidskraft som igjen bidrar til at det dannes en underklasse.

Vi i Anbudstorget ønsker å skape like konkurransevilkår for våre medlemmer. Derfor har vi inngått et samarbeid med Bekjemp Svart Arbeid (BSA). BSA er et selskap som samler bedrifter som kjemper for en seriøs bransje med like konkurransevilkår. Dette samarbeidet har som mål å endre holdningene hos både forbrukere og bedrifter.

‒ Vi har nemlig full forståelse for at bedrifter har sett seg lei av å bli underbydd av useriøse aktører. Mange bruker tid og ressurser på å dra på befaring og utarbeide gode tilbud til potensielle kunder, sier Åge Breivik i Anbudstorget. Sammen med BSA vil Anbudstorget jobbe for like konkurransevilkår for bedriftene. ‒ Vårt mål er at Anbudstorget skal bli den beste og mest seriøse anbudstjenesten i Norge, fortsetter Breivik.

 

Tar ingen initiativ, vil ingenting skje

Fred Thorkildsen er leder i Bekjemp Svart Arbeid

Fred Thorkildsen håper på å redusere svart arbeid gjennom Bekjemp Svart Arbeid

Å gå hardt ut mot de som selger svarte tjenester har lite for seg.

– De dekker tross alt bare et behov som eksisterer, sier Fred Thorkildsen i BSA. Løsningen er heller å være en opplysningstjeneste som informerer om svart arbeid og hva konsekvensene av det er. – La ærligheten være det som vinner. Vi kan ikke fungere som politi, men vi utfører egenkontroll og har god dialog med politiet, NAV og arbeidstilsynet.

I følge Opinions undersøkelse av svart arbeid fra 2016 mener 57% av de som kjøper håndverktjenester via anbudsportaler at det er viktig at de betaler sine skatter og avgifter. Så mange som 63% ville avstått fra å kjøpe tjenesten om det fremgikk at det var svart arbeid[2]. En av årsakene som ser ut til å være viktigst for de som velger å ikke kjøpe svart arbeid, er faktisk hensynet til at lovlydige firmaer kan gå under om de ikke får oppdrag.

Thorkildsen håper at enda flere nordmenn skal få opp øynene for ulempene med svart arbeid.

– Folk bør ha en samvittighet som sier at de sparte kronene ikke er verdt det når det går utover andre menneskers helse og verdighet løs, sier han videre. Ikke minst, vil forbrukerne stille svakere med tanke på reklamasjon, forsikringssaker og garanti.

 

Holdningsskapende samarbeid

BSA har et stempel for å bidra til å kvalitetssikre bedrifter. En bedrift som har BSA-stempelet på seg har forpliktet seg til å ikke tilby svart arbeid eller bidra til sosial dumping. Forbrukeren vil da lettere kunne sile ut useriøse aktører og få jobben sin gjort i henhold til norsk regelverk – til topp kvalitet. Når kravet til kvalitet blir såpass stort, vil også etterspørselen etter kvalifisert arbeidskraft øke. De som da velger å bruke 2-5 år av livet sitt på å få fagbrev i håndverksfag, trenger derfor ikke å bekymre seg over manglende jobbtilbud.

Som medlem i BSA får du rett til å bruke logoen deres i egen markedsføring. Du vil på den måten vise at bedriften følger norske lover og regler. På samme måte vil det fungere som en kvalitetssikring for din bedrift gjennom Anbudstorget ved at BSA-logoen vil bli synlig på din profilside.

Grunnpakke

Før 3990,-
KR1990
  • Oppføring av bedrift på BSAs webside
  • BSA-logo på profilen hos Anbudstorget.no
  • Rett til å bruke BSA-logoen i markedsføring
  •  Full nettprofilering (SEO og markedsføring)

Utvidet pakke

Før 7990,-
KR3990
  • Oppføring av bedrift på BSAs webside
  • BSA-logo på profilen hos Anbudstorget.no
  • Rett til å bruke BSA-logoen i markedsføring
  • Full nettprofilering (SEO og markedsføring)

Stor vekst i digitalt anbudsmarked

Det har vært stor vekst i det digitale anbudsmarkedet de siste årene. Ifølge SIFO sin forbruksrapport fra 2016[1] svarte 37% at de hadde benyttet seg av internettjenester for å innhente tilbud fra flere håndverkere, mot 32% i 2014. Det kan tyde på at forbrukerne blir stadig mer bevisste på hva de ønsker og hvordan de skal få jobben gjort til gode priser. Ergo, betyr det også at man må stille krav til kvalitet på denne type tjenester. Anbudstorget.no ønsker å være en forgjenger for nettopp dette og kjempe for like konkurransevilkår for bedriftene.

 

Mer kontroll og sanksjoner

Ser vi på Opinions undersøkelse av Svart Arbeid i 2016 viser at de fleste får svart arbeid via venner, bekjente og familie. Det er et fåtall som får det formidlet via anbudstjenester, men det betyr ikke at man ikke skal jobbe kontinuerlig for å bekjempe svart arbeid også på anbudssidene[2].

‒ Dersom vi som anbudstjeneste ikke tar grep vil til slutt de seriøse bedriftene falle fra som kunder, og vi vil oppleve en økning av svart arbeid i stedet for en nedgang, sier Åge Breivik i Anbudstorget.

Forbrukerrådet jobber med en Håndverkerportal som skal lanseres i 2017 som vil bidra til å luke ut useriøse aktører fra markedet. – Portalen er ment å skulle styrke forbrukernes mulighet til å ta gode valg. Vi håper spesielt på at portalen skal få flere til å skrive kontrakt med håndverkeren, da manglende kontrakt er en av de aller største kildene til forbrukerklager på dette området, sier Forbrukerminister Solveig Horne til E24.no[3]. Anbudstorget vil selvfølgelig også bli integrert opp mot denne håndverkerportalen som er under utvikling. Det vil sikre at våre kunder får utmerket kvalitet på de tjenester de kjøper via oss.

 

Kilder:

[1]http://www.hioa.no/extension/hioa/design/hioa/images/sifo/files/file80078_prosjektrapport_6_2016_sifosurvey.pdf

[2] http://www.samarbeidmotsvartokonomi.no/wp-content/uploads/2015/12/forbruker2016_presentasjon_oktober.pdf

[3] http://e24.no/privat/eiendom/ny-portal-skal-fjerne-userioese-haandverkere/23672868

 

Anbudstorget inngår samarbeid med Bekjemp Svart Arbeid
4.5 (89.33%) 15 votes

Les flere artikler

Hvordan bli kvitt bananfluer

Om du nå leser denne artikkelen så har vel bananfluene gått på nervene en gang for mye. Ta det med ro, vi skal fortelle deg alle de smarte triksene så du kan bli kvitt bananfluer en gang for alle!

Les mer

Bygge terrasse – trinn for trinn

Å bygge terrasse er et overkommelig prosjekt for de aller fleste. Det kan til og med være ganske gøy! Med noen gode råd på veien, litt fingerferdighet og tid så kommer du langt. Husk å være nøye, slik at du får kvalitet og lang levetid på terrassen din.

Les mer