Bilsjekk før vinteren er viktig

Det er ikke alt som er like gøy, men selv de kjedelige tingene kan være utrolig viktig. Har du planlagt årets bilsjekk? Pass på at du får gjort det før vinteren kommer!

Se for deg at du våkner av at vekkerklokka får hele soverommet til å riste. Etter litt krangling med dyna får du endelig skrudd den av. Du vil ikke stå opp, men du vet du må. Klokka viser 06.30 – det er tidlig, men du må komme deg av gårde for å unngå morgenrushet. Føttene dine møter den kalde parketten og du er rask til å hoppe inn på badet for å ta en dusj. Du prøver å være rask, men det er ikke så lett.

Litt senere sitter du endelig ved kjøkkenbordet med en varm kopp kaffe i hånda, du tar deg tid å sjekke ulike nettaviser fra mobiltelefonen. Innimellom ser du ut av vinduet, du gruer deg til å gå ut i kulden. Du gruer deg til å måtte gå fra døra og til bilen.

Etter at du har gjort deg ferdig med både frokost, kaffe og aviser er det på tide å kle på seg. Jakke, sko, skjerf og lue. Du må sette kursen mot bilen, du er rask for å unngå å være lenge ute i kulden. Du setter deg så inn i bilen, slenger igjen døra, fomler litt etter nøklene, setter de i. Og så er du klar til å vri om. Det skjer ingenting …

 

Unngå slike situasjoner

Det du nå har sett for deg har mest sannsynlig fått deg til å grøsse på ryggen. Det er ingen sin drømmesituasjon, det er heller et mareritt. Derfor er det viktig å gjøre noen tiltak for å unngå slike situasjoner.

Vi har allerede fått kjenne skikkelig på høsten, det betyr at det så absolutt ikke er lenge til vinteren brått tar over. Da blir det kaldt og problemer med bilen kan fort oppstå. Det er kjempeviktig å ha gjennomført en ordentlig sjekk før kulda sniker seg innpå og bilen velger å ta en upassende pause.

Sjekkliste for bilen

Det kan være praktisk å ha en aldri så liten liste når man skal gjennomføre en bilsjekk. Derfor serverer vi deg en slik en – vi håper du velger å bruke den til noe nyttig. Husk på at du kan få mye ut av å være snill med bilen din – da kan det hende den velger å være snill med deg. Du vil neppe være den som sitter i en kald bil og ikke får den til å funke – med tidsfrister som tynger skuldrene dine. Ta grep – følg listen!

Slik tar du en bilsjekk før vinteren:

 1. Sjekk kjølevæsken
 2. Undersøk eksosanlegget
 3. Smør låser og hengsler
 4. Ikke glem spylervæske og kjølevæske
 5. Sjekk om klimaanlegget eller AC fungerer
 6. Se om vinterdekkene er slitte
 7. Sjekk batteriet
 8. Se over gummilister
 9. Vask og polering
 10. Sjekk lysene
 11. Vindusviskerne må være hele
 12. Lagre sommerhjulene
Bilsjekk på høst

Dette er bilsjekken du må gjøre før vinteren kommer.

Sjekk kjølevæsken

Det er alltid viktig at bilen har de «ingrediensene» den trenger for å fungere optimalt. Om vinteren er det kanskje enda viktigere. Kjølevæske passer på at motoren ikke koker over. Vær altså ekstra nøye på å ha sjekket dette nivået. PS: Husk på at du eventuelt må kjøpe inn riktig type kjølevæske – den typen bilen DIN bruker.

 

Undersøk eksosanlegget

Eksosanlegget er en svært utsatt del på bilen, derfor gjør du lurt i å sjekke om alt står bra til før vinteren kommer. Hvis du oppdager problemer tidlig, vil det spare deg for en del store utgifter. Et ødelagt eksosanlegg kan by på svært kjipe problemer og utfordringer.

 

Smør låser og hengsler

Noen gang opplevd at låsene «henger seg opp»? At du rett og slett ikke får opp dørene? Dette er utrolig problematisk og gjør oss mennesker svært frustrerte. Det er ingen hemmelighet at når man først har kommet seg ut døra, da har man behov for at alt går kjapt. Smør låsene dine med olje for å få dem klare for kulden som kommer. Da er du godt forberedt!

 

Ikke glem spylervæske og kjølevæske

Som nevnt er det viktig at bilen har alt den trenger. Pass derfor på at du også fyller på med spylervæske. Med riktig mengde kjølevæske vil du unngå ispropper i systemet, men det er også viktig med spylervæske som tåler minusgrader.

 

Fungerer klimaanlegget eller AC?

Om sommeren er det svært behagelig med AC i bilen, likevel er det ikke alltid vi legger merke til om denne delen av bilen fungerer som den skal. Dette er noe du burde bruke litt ekstra tid på før du sier hei til kuldegrader og snø. Pass på at klimaanlegget fungerer! Hvis det ikke funker, vil du oppleve mye dugg på vinduene. Det er ikke bra. Dessuten har du helt sikkert et ønske om at klimaanlegget skal holde deg varm mens du kjører fra A til B.

Se om dekkene er slitte

Det er ikke så mange av oss som kaster ekstra blikk mot dekkene. Vi forventer at de er som de skal være – at de ikke har skader eller slitasjer. Dersom du skal få på vinterdekkene, gjør du lurt i å passe på at disse har riktig trykk.

I tillegg bør du sjekke mønsterdybden. Dette er viktig med tanke på kjøreegenskaper, sikkerhet og drivstofforbruk. Pass på at du har gode dekk, disse er utrolig viktige på vinterføre.

Vinterdekk i garasje

Sjekk dine vinterdekk før vinteren.

Sjekk batteriet

Du har helt sikkert mye i huset ditt som er avhengig av at du jevnlig skifter batterier. Selv om du ikke nødvendigvis må gjøre det så ofte med bilbatteriet, kan det være lurt å få påminnelsen om at det faktisk er noe som innimellom må byttes ut. Kulde og batteri er ikke alltid venner, så sjekk at batteriet er rustet for å takle vinteren som kommer. Det er utrolig kjedelig å oppleve at bilen ikke vil starte og batteriet er ofte grunnen til at «ingenting» skjer når du vrir om nøkkelen.

 

Se over gummilister

Både dører og vinduer kan være deler av bilen som får problemer om vinteren. På grunn av fukt, kulde og lignende. Det kan være lurt å vaske gummilistene og bruke silikon for at dørene ikke skal fryse fast.

 

Vask og polering

Bilen din drømmer om at du skal ta deg tid til en skikkelig vask og polering. Dette er noe du kommer til å bli fornøyd med i etterkant – når bilen din skinner og gjør naboene misunnelige. Du burde vaske bilen både utenpå og innvendig, la den få en skikkelig vintervask – som en forberedelse på det som kommer. Hvis bilen er ren og pen når vinteren starter, har du et godt utgangspunkt. Polering gjør at bilen holder seg bedre – og den blir enklere å holde ren. Det sistnevnte er utrolig viktig om vinteren. Hold bilen ren slik at du er tryggere på at du alltid har god sikt.

Det er ekstra viktig at du alltid har en ren og klar frontrute om vinteren. Det handler om trafikksikkerhet. Du skal være trygg og du skal ikke gjøre det utrygt for andre som ferdes i trafikken. Det er viktig at alle som kjører bil tar ansvar, frontruten bør alltid være uten slitasjer og helt ren. Husk på hvor viktig god sikt er!

 

Sjekk lysene

Du gjør lurt i å sjekke at bilens lys er intakte, det kan også være lurt å gi dem en ekstra liten vask. Om vinteren er det om mulig enda viktigere at alle lys fungerer som de skal. Forbered deg på at det blir mørkere – pass på at du er trafikksikker.

 

Vindusviskerne må være hele

Det er ingen hemmelighet at vi må bruke vindusviskerne våre litt ekstra mye om høsten og på vinteren. Derfor er det utrolig viktig at disse faktisk fungerer som de skal. Ta en nøye sjekk og finn ut om gummien er hel og ren. Hvis du oppdager at dine vindusviskere er slitt, så anbefales det at du bytter før vinteren kommer for fullt!

 

Lagre sommerdekkene

Dette punktet har ikke så mye å gjøre med bilen på vinterstid, men det er en viktig påminnelse som er viktig når du skal forberede deg på vinterføret. Når du skal lagre sommerhjulene dine er det nemlig viktig at du vasker disse godt for lagring. Da holder de seg bedre – så kan de enten henges opp eller få hvile liggende til neste vår og sommer står for tur.

 

Skremmende liste?

For de av oss som ikke er bilmekaniker kan denne listen virke håpløst lang og full av umulige oppgaver. I så fall gjør du lurt i å ta med bilen til et bilverksted. Hvis du bare av å lese de første punktene merket at dette ikke er noe for deg, trenger du ikke være bekymret. Det finnes mange som vil hjelpe. Det viktigste er at du ikke lar deg skremme av listen, men bruker den til noe fornuftig. Du kommer ikke til å angre på at du gjennomføre en bilsjekk.

Pris på bilsjekk hos verksted

Dersom du allerede har funnet ut at dette er noe du ikke har lyst eller mulighet til å gjøre selv, har du helt sikkert begynt å tenke på hvor mye dette kommer til å koste deg. Det skjønner vi godt, for de som ikke vet mye om bil kan en slik lang liste virke «dyrt».

Det er vanskelig å si noe om akkurat hva prisen blir, hvor mye det vil koste, for slike priser kan variere veldig fra verksted til verksted. Det kommer selvfølgelig også an på bilens stand, og hva som eventuelt må gjøres. I første omgang er det snakk om en sjekk, og for å finne beste pris på dette gjør du lurt i å innhente flere forskjellige tilbud. Det er smart å spørre flere mekanikere om pris på en slik sjekk, da unngår du å betale for mye.

Bilsjekk på bilverksted

Sjekk priser på bilsjekk hos flere bilverksteder.

Ikke utsett det

Selvfølgelig er det fristende å glemme at vi har gitt deg denne påminnelsen. Det er få av oss som synes slike oppgaver er morsomme. Det er med andre ord mange som kommer til å utsette dette.

Har du tenkt til å være en av de som velger å utsette? For da er sannsynligheten stor for at du ikke får gjort det i det hele tatt. Plutselig blir det for sent, plutselig er snøen her. Dessverre er det slik at vi har lite kontroll over akkurat når snøen skal legge seg, derfor gjør man lurt å ha tatt sine forhåndsregler.

Vær smart. Gjør det nå, ikke vent!

Vær tryggere på veien

Denne sjekken er ikke bare viktig for å sikre at bilen kan ta deg fra A til B hver eneste gang du ønsker. Den er også viktig for at du skal være tryggere når du kjører på veien – både for deg og for alle andre som er en del av trafikkbildet.

Ved å forsikre seg om at alt er som det skal med bilen, bidrar man til bedre trafikksikkerhet. Hvis alt fungerer som det skal, hvis du har god sikt og hvis bilen ikke har feil eller mangler – da er du en tryggere bilist.

 

En enkel løsning – både for bilen og for deg

Det er ikke alltid man har lyst til å gjøre ting selv, og noen ganger er man faktisk nødt til å få hjelp. Dersom du er en av de som tenker at bilen ikke trenger en slik sjekk, bør du tenke deg om en gang til. Hvis bilen plutselig ikke starter i vinter, kommer du til å angre på at du ikke handlet mens du hadde sjansen.

Det kan faktisk lønne seg både økonomisk og tidsmessig å ta med bilen til en sjekk hos et verksted. Hvis du er en av de smarte som velger å gå for denne løsningen, har vi et godt forslag til deg.

 

Legg inn anbud

Ved å legge inn et anbud på Anbudstorget har du muligheten til å komme i kontakt med alle de verkstedene du trenger. Du kan faktisk finne den perfekte mekanikeren for deg og din bil.

Etter at du har lagt til en kort beskrivelse av hva slags bil du har og hva du ønsker gjort, vil du innen kort tid motta mange ulike tilbud. Så kan du fritt velge blant disse. Skal du velge det billigste alternativet? Skal du basere valget på noe annet? Dette er helt opp til deg! Vi ønsker deg lykke til og håper at du tar med bilen til et verksted. En bilsjekk kan gjøre vinteren mindre smertefull.

Få hjelp av profesjonelle

Ønsker du hjelp med å sjekke og fikse bilen? Vi har mange bilverksted og mekanikere som er klar til å hjelpe deg. Legg inn ditt anbud i dag!

Legg inn anbud nå
Bilsjekk før vinteren er viktig
4.6 (92%) 10 votes

Les flere artikler

Hvordan bli kvitt bananfluer

Om du nå leser denne artikkelen så har vel bananfluene gått på nervene en gang for mye. Ta det med ro, vi skal fortelle deg alle de smarte triksene så du kan bli kvitt bananfluer en gang for alle!

Bananfluer oppstår som regel på kjøkkenet i løpet av sommermånedene når temperaturen stiger. Du finner de som regel flygende rundt i nærheten av fruktfatet, grønnsaker eller andre matvarer som står på kjøkkenbenken. Hun-fluen legger egg i frukter og når de klekkes vil larvene leve av gjærceller som finnes i frukten. Etter hvert som temperaturen synker ute, vil også bananfluene forsvinne.

Les mer

Bygge terrasse – trinn for trinn

Å bygge terrasse er et overkommelig prosjekt for de aller fleste. Det kan til og med være ganske gøy! Med noen gode råd på veien, litt fingerferdighet og tid så kommer du langt. Husk å være nøye, slik at du får kvalitet og lang levetid på terrassen din.

Les mer