Combined Shape Group 13 Combined Shape anbudstorget_logo Group 2 Group 6 Path 2 shutterstock_584449174 Shape

IT/Web og Support i Oslo

Formidlede anbud
  • 0
    Siste år
  • 0
    Siste 3 mnd
  • 0
    Aktive nå
Oslo
Avsluttet

Oppgradering av RBO?er ? RadioBetjeningsOverdrag ? i Helseradionettet

Helseradionettet
Det analoge Helseradionettet ble tidlig på 1990 tallet etablert som et nasjonalt lukket radiosystem for helsetjenesten. Radio-Betjenings-Overdrag (rbo) er tilkoblet alle radiobasestasjoner helsetjenesten benytter. rbo-er kan betjenes av systembetjeningsapparat (sb-apparat) eller lokale betjeningsapparat (lb-apparat). En funksjonell rbo består av en sentralenhet, linjepanel som tilkobles basestasjon, linjekort mot analoge eller isdn telefonlinjer i offentlig nett og printer. Det er også rbo-er på fjelltopper, koblet til radiobasestasjoner, men uten betjeningsutstyr.
i helseradionettet nasjonalt er det i dag ca 465 rbo-enheter, tilkoblet ca 600 radiobasestasjoner.
Utstyr som skal inngå i helseradionettet må ha funksjonsgodkjenning fra Helsedirektoratet. Funksjonsgodkjenning er hjemlet i for 2000-12-20 nr 1556 Forskrift om tekniske funksjonskrav til kommunikasjonsteknisk utstyr som inngår i helsetjenestens kommunikasjonsberedskap.
Brukere av Helseradionettet er akuttmedisinske kommunikasjonssentraler (amk-sentraler), ambulansetjeneste (bil-, båt- og luftambulanse), legevaktsentraler (lv-sentraler), leger i vaktberedskap, hjemmesykepleie, jordmor, kriseteam m. Fl.
Helseradionettet skal fungere ut 2015, inntil nytt digitalt nødnett er ferdig utbygget. rbo-er vil gradvis fases ut når helseforetak og kommuner tar i bruk nødnett.
All kommunikasjon mellom rbo-er ble designet for oppringte forbindelser over analoge telefonlinjer i det offentlige telenettet. Det ble senere utviklet isdn-moduler for tilkobling til pstn. Datasignalering for oppkobling, styring og bl. Annet statusoverføring til eller fra annen rbo foretas med 1200 baud ffsk signalering ved bruk av frekvensene 1200 Hz og 1800 Hz. Signalering foretas i frekvensområdet for tale. Standarden som benyttes for kommunikasjon mellom rbo-er er definert i kravspesifikasjonen ik-2345 rbo-rbo kommunikasjonsprotokoll. ffsk signalering fungerer ikke over komprimerte taleforbindelser.
Basis for signaleringsformen er mtp 1327, jf. ik-2345. Signaleringen som foregår i talebåndet er utviklet for radiokommunikasjon. Kommunikasjonsformen tolererer i svært liten grad den type ende- til-ende forsinkelse som introduseres ved bruk av ip-kommunikasjon.
Gjennom Helseradionettets levetid har Telenor endret rammebetingelsene for sine faste telefonlinjer. først introduserte Telenor en pakkesvitsjet forbindelse mellom sine telefonsentraler. Med pakkesvitsjing fulgte det med en mekanisme for ekkokansellering. Ekkokansellerings-mekanismen i telenettet dempet kvitteringstelegrammet i ffsk-signaleringen med det resultat at det ikke ble mulig å etablere forbindelse mellom rbo-er. Senere endret Telenor sin pakkesvitsjede kommunikasjon mellom telefonsentraler til ip. ip-forbindelser ga mer? Tur-retur? Forsinkelse enn den tidligere pakkesvitsjede kommunikasjonsformen. Forsinkelsen medførte at rbo-ene sendte en omspørring før kvittering ble mottatt, med det resultat at alle oppkoblingsforsøk feilet.
Telenor skal fase ut analoge telefonlinjer og isdn abonnentlinjer til sluttbruker inne utgangen av 2017, og erstatte disse med ip-forbindelser og mobile forbindelser. Endringen vil medføre ytterligere? Tur-retur? Forsinkelser for ffsk signalering. Mobilnett komprimerer tale, og ffsk signalering vil derfor ikke fungere i talebåndet over mobilnett.
rbo-leverandørene har testet Telenors anbefalte hyllevareprodukt for å avklare om dette kan benyttes mot eksisterende telefonkort i rbo-ene over en ip-forbindelse. Testene har feilet når rbo-er ble tilkoblet utstyret. Videre testing av hyllevareprodukter anses derfor som en risiko, både i forhold til tid og kostnad.
Telefonkort i rbo-ene er integrerte proprietære komponenter. Det er kun de opprinnelige leverandørene som kan modifisere utstyr de selv har levert. Tilpasning av utstyr og/eller etablering av nye kommunikasjonsløsninger vil bli et utviklingsprosjekt og anses derfor som en høy risiko, både i forhold til tid og kostnad.
Av samme årsak er det kun leverandørene som har levert rbo-utstyr som kan implementere den nyutviklede løsningen i Helseradionettet.
Et utviklingsprosjekt hvor leverandøren ikke har erfaring med ffsk signalering er beheftet med uakseptabel høy risiko. Helsedirektoratet antar at det ikke finnes andre leverandører som har kunnskap om ffsk signalering i offentlig telenett.
Anbud id:
232248
  • Sted:
    Oslo
  • Registrert:
    Friday 18. January 2013

Lignende oppdrag i Oslo

3 anbud