Å skifte tak kan fort bli en dyr prosess. For å unngå at du du må bytte tak før taktekkingens forventede levetid er utløpt, er det derfor veldig viktig å sjekke tilstanden på taket regelmessig.
Vi har full forståelse for at å klatre opp på hustaket ikke er alles favorittøvelse. Dersom du lider av høydeskrekk, eller av andre årsaker ikke kommer deg opp på taket, finnes det fagfolk som gjør jobben for deg.
Og om det siste skulle være aktuelt, kan du få et par nyttige tips på dette også, lenger ned på siden.
Så, la oss sette i gang.
1. Taksjekk bør gjøres to ganger i året
Du bør sjekke tilstanden på taket ditt to ganger i året - både om våren og høsten.
Hvert år faller det nesten 500.000 liter regn på taket ditt, og det sier seg i grunn selv at en så værutsatt del av huset ditt kan være et åsted for sprekker, rust, sopp, mose, forskyvelser i takstein og så videre.
Når noe først blir skadet kan det fort gi følgeskader, som kan føre til at reparasjonskostnadene blir mange ganger høyere enn det egentlig hadde trengt å være. Et eksempel kan være at undertaket under taktekkingen har hatt lekkasjer over lengre tid, som videre har ført til store innvendige skader.
Er du ordentlig uheldig, må du kanskje bytte ut hele taket. Det koster gjerne rundt 150.000 kroner og mer for å skifte tak på en gjennomsnittlig bolig.
Det er en sur kostnad dersom det kunne vært unngått med regelmessig sjekk og vedlikehold av taket.
2. Ha en sjekkliste klar
Før du finner frem stigen og setter føttene på taket, kan det være en god idé å ha identifisert hva du faktisk bør se etter der oppe.
Sjekk om:
- Taktekkingen er hel, fast og uten skader
- Gradrenner er hele og tette
- Tekkingen rundt pipe og gjennomføringer er tett
- Takfot/møneplate-, vindski- og pipebeslag ikke har rust og sprekker
- Takrenner og eventuelle ventilasjonshetter blokkeres av løv, støv eller om de har rust
- Det har oppstått mose eller sopp på taket
3. Sjekk spesielt utsatte steder ekstra nøye
Konstruksjoner har som regel områder som kan være mer utsatte enn andre - taket er intet unntak.
Hold gjerne et ekstra øye med områdene rundt pipen. Vann kan renne inn dersom det ikke er tett rundt pipen og overganger mellom tak og gjennomføringer.
Dette kan føre til større innvendige skader - noe som forøvrig gir en fin overgang til neste punkt på listen.
4. Husk at taket må sjekkes innvendig også
Det er ikke bare utsiden av taket som bør sjekkes. Dersom undertaket er 20-30 år gammelt kan du risikere at vannet lekker igjennom pappen.
Derfor bør du:
- Sjekke taksperrene via loftet, dersom du har mulighet til dette. Er det råteskader der? Hvis dette er tilfellet, bør taket ditt undersøkes nærmere av en fagperson.
- Se om takbordene har misfarging, sopp, råte eller gir dårlig luft
- Se etter tegn til lekkasjer. Sjekk som nevnt spesielt der hvor pipe og gjennomføringer kommer gjennom.
5. Tenk på din egen sikkerhet
Det er åpenbart at sikkerhet er ekstremt viktig når du skal bevege deg opp i høyden.
Det finnes både påbudte og anbefalte sikkerhetstiltak når det gjelder taksjekk - som alle kan redde både liv og lemmer:
- Stigesikring (påbudt): er en smart løsning for å forhindre at stigen plutselig forskyver seg eller sklir av takrennen. De koster ikke stort mer enn rundt 500 kroner og vil derfor være en billig forsikring. Stigesikring kan monteres på de aller fleste takrenner og stigetrinn
- Fallsikring: Det anbefales at du bruker fallsikring for at du skal være så trygg som mulig. Du kan finne flere leverandører som tilbyr sikkerhetsprodukter ment for for takarbeid - gjerne med alt utstyr ferdigpakket i en ryggsekk/bag
- Sikringskrok: Denne gir deg sted å feste sikringslinen - noe som er gunstig dersom du ikke finner noe naturlig sted å feste den
6. Ikke bruk høytrykkspyler på taket
Finner du mose på taket, er det viktig at du fjerner dette. Mose kan nemlig føre til frostsprengning og skader på taktekkingen.
Ta på deg hansker og fjern mosen med børste og vaskemiddel/mosefjerner. Videre kan du spyle over med en hageslange.
Ikke bruk høytrykkspyleren til å rense taket. Det høye trykket kan føre til at vann kommer inn i konstruksjonen, og kan dermed føre til mer skade. Risikoen blir enda høyere dersom du har gammel, sprø takstein, shingel eller takpapp.
Etter du har renset taket for mose, kan du med gjerne bruke mosefjerner for å hindre at det oppstår ny mosevekst.
(Mosefjerner er ikke en varig løsning, da det vaskes av med tiden. Derfor er det viktig at du gjentar behandlingen og vedlikeholder taket for mosevekst årlig)
7. Planlegg taksjekken etter hvor du bor
Hvor du bor kan ha mye å si for tilstanden på taket ditt, og hva du kanskje bør se ekstra godt etter.
Bor du i et snøtungt område, kan det være lurt å holde et ekstra øye med:
- Om taksteinene har forskjøvet seg og/eller om de har fått bruddskader
- Om det har forekommet belastningsskader på beslag, takrenner og nedløp over vinteren
Hvis det er tilfellet, må taksteinen som har forskjøvet seg settes tilbake på plass og eventuell skadet stein må skiftes ut.
Dersom du bor i et kystområde med milde vintre og lite snø, kan skiftende temperaturer med frost, is, nedbør og sterk vind gi taket mye juling. Du bør se etter:
- Tilstanden på beslag, som kan være særlig utsatt i slikt klima
- Takrenner og takflater bør også sjekkes for å sikre at skjøter, omlegg og gjennomføringer ikke har sprekker eller misdannelser.
8. Undersøk om du kan få gratis taksjekk
Dersom du slettes ikke har lyst eller mulighet til å klatre opp på taket selv, kan du ta kontakt med fagfolk som gjør jobben for deg.
Enkelte byggevarebutikker tilbyr tidvis helt gratis befaring av taket ditt. Noen gjør dette dersom taket er over 20 år gammelt, mens andre leverandører ikke stiller slike kriterier.
9. Ulike taktekkinger har ulik pris og levetid
Hvor mye skade og slitasje taket ditt er utsatt for, og hvor mye det eventuelt koster å skifte ut taket, kan avhenge av hva slags tekking du har på taket.
På et eller annet tidspunkt vil taktekkingen du har nå gi tapt - selv med jevnlig vedlikehold. Da må taket uansett skiftes.
I tillegg er det greit å ha i bakhodet at selv om selve taktekkingen kan holde i alt fra 20-50 år, kan det hende at undertaket vil trenge mer oppfølgning og utskiftning tidligere enn dette.
Noen ulike typer taktekking og forventet levetid
Takshingel: Forventes å ha en relativt kort levetid på 20-30 år.
Takplater: Forventet levetid er ca 40-50 år.
Takstein: Den forventede levetiden på takstein er ca 50-60 år.
Takkpapp: Forventet levetid på takpapp er 30-40 år.
10. Må du skifte ut eller reparere taket? Legg ut jobben på Anbudstorget
Dersom du har inspisert taket og det skulle vise seg at tilstanden er så dårlig at du faktisk må reparere eller bytte det ut, kan du enkelt legge ut anbud her på våre sider.
Å skifte taket vil være en stor kostnad, og kan derfor lønne seg å få tilbud fra flere aktører, som alle kjemper om din gunst.
I tillegg slipper du å lete rundt selv, noe som gjør at du kan spare både tid og penger.
Så - skal du reparere eller bytte tak? Få hjelp av fagfolk
Gjennom skjemaet under kan du legge ut anbud og få flere tilbud fra snekkere, malere og elektrikere og mer til ditt prosjekt. Dermed kan du vie fokuset ditt til andre ting i hverdagen mens jobben blir gjort for deg - til en god pris.