Stadig flere velger å legge ut jobber de trenger å få gjort på digitale anbudstjenester som Anbudstorget for å få gode tilbud. Prisen er ofte avgjørende for de som søker håndverkere og det kan skape grobunn for svart arbeid, men hva er egentlig konsekvensen av dette?
Vil skape like konkurransevilkår
Norge går glipp av milliarder av skattekroner på grunn av svart arbeid. Konsekvensene av dette er mange. Fokuset på lavest mulig pris fører til at useriøse aktører tilbyr svart arbeid eller benytter underbetalt arbeidskraft som igjen bidrar til at det dannes en underklasse.
Vi i Anbudstorget ønsker å skape like konkurransevilkår for våre medlemmer. Derfor har vi inngått et samarbeid med Bekjemp Svart Arbeid (BSA). BSA er et selskap som samler bedrifter som kjemper for en seriøs bransje med like konkurransevilkår. Dette samarbeidet har som mål å endre holdningene hos både forbrukere og bedrifter.
‒ Vi har nemlig full forståelse for at bedrifter har sett seg lei av å bli underbydd av useriøse aktører. Mange bruker tid og ressurser på å dra på befaring og utarbeide gode tilbud til potensielle kunder, sier Åge Breivik i Anbudstorget. Sammen med BSA vil Anbudstorget jobbe for like konkurransevilkår for bedriftene. ‒ Vårt mål er at Anbudstorget skal bli den beste og mest seriøse anbudstjenesten i Norge, fortsetter Breivik.
Tar ingen initiativ, vil ingenting skje
Fred Thorkildsen håper på å redusere svart arbeid gjennom Bekjemp Svart Arbeid. Å gå hardt ut mot de som selger svarte tjenester har lite for seg.
– De dekker tross alt bare et behov som eksisterer, sier Fred Thorkildsen i BSA. Løsningen er heller å være en opplysningstjeneste som informerer om svart arbeid og hva konsekvensene av det er. – La ærligheten være det som vinner. Vi kan ikke fungere som politi, men vi utfører egenkontroll og har god dialog med politiet, NAV og arbeidstilsynet.
I følge Opinions undersøkelse av svart arbeid fra 2016 mener 57% av de som kjøper håndverktjenester via anbudsportaler at det er viktig at de betaler sine skatter og avgifter. Så mange som 63% ville avstått fra å kjøpe tjenesten om det fremgikk at det var svart arbeid.
En av årsakene som ser ut til å være viktigst for de som velger å ikke kjøpe svart arbeid, er faktisk hensynet til at lovlydige firmaer kan gå under om de ikke får oppdrag. Thorkildsen håper at enda flere nordmenn skal få opp øynene for ulempene med svart arbeid.
– Folk bør ha en samvittighet som sier at de sparte kronene ikke er verdt det når det går utover andre menneskers helse og verdighet løs, sier han videre. Ikke minst, vil forbrukerne stille svakere med tanke på reklamasjon, forsikringssaker og garanti.
Holdningsskapende samarbeid
BSA har et stempel for å bidra til å kvalitetssikre bedrifter. En bedrift som har BSA-stempelet på seg har forpliktet seg til å ikke tilby svart arbeid eller bidra til sosial dumping. Forbrukeren vil da lettere kunne sile ut useriøse aktører og få jobben sin gjort i henhold til norsk regelverk – til topp kvalitet.
Når kravet til kvalitet blir såpass stort, vil også etterspørselen etter kvalifisert arbeidskraft øke. De som da velger å bruke 2-5 år av livet sitt på å få fagbrev i håndverksfag, trenger derfor ikke å bekymre seg over manglende jobbtilbud.
Som medlem i BSA får du rett til å bruke logoen deres i egen markedsføring. Du vil på den måten vise at bedriften følger norske lover og regler. På samme måte vil det fungere som en kvalitetssikring for din bedrift gjennom Anbudstorget ved at BSA-logoen vil bli synlig på din profilside.