Både kjøkken og bad er to vesentlige rom i et hjem hvor man bruker mye tid. Det kommer stadig nye trender i interiør, og fliser er blitt en vesentlig del av dette. Fliser kan være med på å skape kontraster, beskyttelse eller bare løfte et rom visuelt.
Det finnes mange ulike typer, alt etter hvilken effekt man ønsker å skape. Vi gir deg en liten guide som er kjekk når du skal legge fliser, om hvilke ulike typer fliser som finnes, deretter gir vi deg råd på veien om hvordan du legger fliser selv.
Valg av fliser
Når man skal legge fliser må man først og fremst velge hvilket av rommene som skal oppgraderes og hvilken stil man ønsker, eller hvilken effekt fliseleggingen skal skape.
Det er flere fordeler med fliser. De er både beskyttende, slitesterk og holder lenge. Det finnes flere typer fliser. Vi gir deg guide til noen av typene.
Typer fliser
Mosaikk
Mosaikk finnes i mange ulike varianter. Denne er med andre ord fin å velge om man vil ha kunstnerisk frihet i forhold til form og farge. Mosaikkfliser gir også en følelse av å befinne seg i sydligere strøk og har blitt svært populære de seneste årene sammen med den rustikke stilen.
Marmor
Marmor er blitt svært populært de seneste årene, og gir et klassisk preg på både bad og kjøkken. Ikke nødvendigvis bare til kjøkken og badets vegger, men også som benkeplater.
Historien til marmor er mest som byggemateriale og blir fortsatt brukt til dette for å lage et eksklusivt preg. Variasjonen man finner i mønsteret og strukturen i materialet er med på å skape et personlig preg.
Keramiske fliser
Keramiske fliser er en svært velegnet materialtype til både kjøkken og bad. Den er svært anvendbar og kan benyttes både som gulv og veggfliser. Den er i tillegg til å være praktisk også visuelt attraktiv.
Granitt
Granitt er som marmor også en naturstein, men granitt er den hardeste materialet innenfor denne kategorien. Denne typen kommer både med matt eller høypolert flate, og finnes i mange ulike typer med forskjellige fargespill.
Sjøstein
Sjøsteinen er et veldig fint materiale om man ønsker et autentisk preg på badeværelset, ettersom det kan gi en spafølelse . Steinene er kuleformet og naturlig slipt av havet som gir hver enkelt stein et særpreg av dets ujevnheter og fargekombinasjoner.
Håndlagde fliser
Det finnes tusenvis av leverandører av håndlagede fliser over hele verden. På denne måten er du med på å sette ditt personlige preg på kjøkken eller bad. Hos leverandørene kan du selv velge materiale, mønster og størrelse for å få det eksakt som du ønsker.
Hvordan legge fliser?
- Det beste resultater får man av god planlegging. Først og fremst må man kartlegge flaten hvor flisene skal legges. På denne flaten må man ta hensyn til andre elementer som for eksempel hjørner, skjevheter og kantlinjer.
- Planlegg og kartlegg flisleggingen. Skal det være tilfeldig plasserte farger og mønster, skal det være en viss struktur og henger de ulike flisene sammen? Legg det foran deg i forkant så du vet rekkefølgen på det som skal legges. Planlegg også etter møblementet om noe kan komme til å skjule mønstret til flisene. Eksempler på dette kan være kran til vasken, der brødristeren står eller hvor håndklærne ligger brettet på badet.
- Mål opp området, og bruk enten flisekryss eller fugesnor for å dele opp og få rette linjer. Husk å bruke vater for å få rette linjer.
- Husk alltid å bruke hele fliser nederst, spesielt på et kjøkken over benkeplaten. Om man må kutte til fliser gjør man dette opp mot skap eller lister.
- Limet kan føres direkte på flisene eller direkte på veggen. Når alt er satt opp må man fuge men dette kan skje først ett døgn etter slik at limet har tørket.
Få hjelp av en flislegger
Skal du ha et godt resultat og et lekkert kjøkken eller bad, kan en flislegger hjelpe deg. Legg jobben ut på anbud, så får du tilbud fra flere flisleggere og kan velge det som passer deg best.