Merk også at drenering er en viktig jobb å få gjort om huset er bygget før 1975, eller om grunnmurens drenering ikke er gjort tilstrekkelig. Vi håper du får litt større klarhet i hvordan du best gjennomfører dette prosjektet etter å ha lest denne artikkelen.
Prisen på drenering kan variere stort, og kommer an på flere faktorer, som vi kommer tilbake til.
En måte å få konkrete priser er å legge ut jobben på anbud. Uansett om du ønsker litt av jobben gjort eller hele. Å legge ut anbud på Anbudstorget koster deg ingenting, og er helt uforpliktende.
Hvorfor må jeg drenere rundt huset?
Det korte svaret er for å unngå fukt og ødeleggelser i boligen din, men også på grunnmuren. På de områder hvor det er kjeller eller innredet oppholdsrom under bakken vil det alltid være en risiko for fuktskader og fuktinnsig.
Drenering og fuktsikring bidrar til å holde grunnmuren tørr og unngår at fukten trekker inn og fører med seg enda større rehabiliteringsproblemer i grunnmassen.
Ny drenering vil altså bidra til at vann og fuktighet renner bort fra grunnmuren og bidrar til å sikre at boligen står støtt og tørt i mange år til.
For å gjøre dette på best mulig måte må det graves dypt nok til å komme under grunnmassen, hvor det så legges inn drensrør som sørger for at vannet renner vekk.
Dette prosjektet kan bli satt bort fullt og helt til en entreprenør om du ikke vil gjøre det selv.
Hvor mye koster drenering?
Drenering er en av de mer kostbare rehabiliteringsjobbene med et hus, men når det er gjort tilstrekkelig vil det holdes vedlike i mange år fremover.
Det er vanskelig å anslå en fastpris da det kommer helt an på utgangspunktet og størrelsen på huset du skal drenere rundt, men igjen, det vil bli billigere om du gjør denne jobben selv.
En tommelfingerregel er å regne 1000kr/m2, men ha i mente at det kan komme på uforutsette kostnader.
Det er flere faktorer som kan spille inn på den totale prisen når du skal drenere rundt boligen. For det er ikke bare gravingen rundt grunnmuren som koster.
Ny hage etter ny drenering?
Trapp, terrasse og andre elementer som måtte komme i veien må rives eller flyttes, samt pukk, drenrør osv. vil være noen av kostnadene. Vi vil også anbefale å ta med prisen på skadene i hagen, gårdsplassen og ellers på tomten i beregningen.
For det skal ikke bare rives opp. Vi regner med at du mest sannsynlig er interessert i å bygge opp igjen hagen og terrasseområdet ditt på nytt.
Et godt tips å ta med seg inn i en slik prosess er å ha planen klar over hva som skal gjøres slik at det ikke oppstår uforutsette hendelser og utgifter.
Har du planene klare for hvordan du vil bygge det hele opp igjen, vil dette kunne gjøre jobben noe enklere når du først setter i gang også.
Kan jeg drenere selv?
Du kan fint drenere selv, men du må passe på er at du ikke ødelegger grunnmuren eller andre endringer på den strukturelle bygningsmassen.
Det kan være lurt å benytte muligheten til å etterisolere rundt huset når det først skal graves opp og dreneres rundt huset.
For å få gjort jobben skikkelig trenger du en del materialer og utstyr. Vi anbefaler å leie en minigraver og en hjullaster. Du vil også få behov for spade, krafse og lasermåler så du vet at resultatet blir bra.
Ellers trenger du pukk, drensrør og isolasjonsplater om du skal etterisolere på samme tid.
Hvor dypt under bakken skal drenering ligge?
Når du skal drenere må det som kjent graves opp rundt hele grunnmuren på huset, men hvor mye skal graves bort og hvor dypt må du for at det skal bli en bra jobb. Drensrørene bør ligge så dypt at toppen av røret ligger 20 cm dypere enn kjellergulvet.
Legg drensrørene med slisseradene opp og med et fall på minst 5 cm pr. 10. meter. Dette vil sørge for at vann føres bort fra huset for å unngå at det renner vann mot muren som bidrar til fuktskader.
Hvor dypt du må grave vil også virke inn på prisen for drenering. Dessuten kan det være at du må kjøre bort masse fra tomta.
Hva koster det å isolere et rom?
Når det først skal lages ny drenering rundt huset vil også isolering av grunnmuren være lurt å gjøre på samme tid. Spesielt ved eldre hus fra før 1975 hvor isolering ikke er gjort fra før, vil kjellerrom og husets grunnmur ha godt av et lag med isolering.
Isolering hjelper ikke bare på temperaturen i kjellerrommet, men bidrar også til å holde fukt ute. Her vil størrelsen på flaten som skal dekkes utvendig være utslagsgivende for hvor mange meter med isolasjon du trenger.
Det er ikke bare dreneringen som bidrar til et bedre innemiljø, isoleringen vil også være en utslagsgivende faktor for et godt resultat.
Et godt gjennomført dreneringsarbeid og etterisolering av grunnmuren vil bidra til et bedre inneklima i underetasjen og resten av huset.
Det vil naturligvis koste noe mer å skulle isolere samtidig, men dette vil i det lange løp bidra til et bedre innemiljø som bistår godt med å holde fukt ute.
Legg dreneringsjobben ut på anbud
Ved å be om et anbud fra oss til prosjektet du skal få gjort, vil våre samarbeidspartnere kontakte deg for befaring og gjennomgang av hvilke kostnader som må med i regnestykket.
For å gjøre jobben noen kroner rimeligere kan du gjøre deler av, eller hele, denne jobben selv. En annen måte er å legge dreneringsjobben ut på anbud.
Da kan du få kontakt med flere entreprenører som vil gi deg sine tilbud. De vet at de konkurrerer med andre om å få deg som kunde, og vil derfor gi deg sine beste tilbud. Å legge ut anbud er helt gratis og uforpliktende hos Anbudstorget.
Har du i dag en rå kjeller eller vet at det er behov for etterisolering langs grunnmuren vil det være lurt å gjøre denne jobben på samme tid.
Utvendig isolering vil bidra til et bedre inneklima i kjelleren hvor ny fuktsperre og isolering vil bidra til å holde fuktighet og vann, samt kulden fra bakken ute.
Er du usikker på hvilke materialer du trenger for å sette i gang arbeidet vil vi anbefale å snakke med en entreprenør som kan hjelpe deg på veien. Både med prisforslag og løsning på gjennomføring.