Selv om du har traktor eller brøytemaskin selv, vet du kanskje hvor mye tid du kan komme til å bruke på å måke snøen. Å sette bort snømåkingen kan dermed være en investering for mer fritid, men også færre bekymringer.
Ønsker du å få tilbud på snømåking? På Anbudstorget kan du legge ut jobben på anbud. Det er helt gratis og uforpliktende, og du får kontakt med flere dyktige snømåkere som kan dekke ditt behov. Dessuten får du en oversikt over tjenester som tilbys, samt priser.
Ønsker du å gjøre snømåkingen selv for denne gang? Her har du noen ting du må tenke på for å ta vare på ryggen og kroppen din på beste måte når du måker snøen.
Måke snø - tips før du starter
Mange undervurderer kanskje hvor tungt det kan være når det kommer til snømåking. Det er derfor viktig at du bruker rett teknikk og tar den tiden du trenger.
Det er viktig at du har en plan for hvor snøen skal ende opp hen. Slik at du slipper å måke vekk den samme snøen flere ganger.
Velg måkeutstyr som passer til deg og hvor sterk du er. Er det mye hard snø, slik som det kan bli på en hytte, bør du ha utstyr av god kvalitet. Der vil plastprodukter komme til kort, og det er bedre å velge noe i metall. På lett snø kan du bruke skuffe.
Nysnø er den letteste snøen, derfor kan det være lurt å ta snømåkingen med en gang snøen kommer. Utsetter du jobben, kan jobben bli langt tyngre enn om du hadde tatt måkingen over flere runder.
Lar du det snø over flere dager uten at du gjør noe, kan det bli store mengder. Selv om du kun trenger å måke en gang, vil denne ene gangen ha tyngre løft enn om du gjør det mens snøen enda er lett.
Pass på kroppen når du driver med snømåking
Kroppen og særlig ryggen, kan fort oppleve større belastning om du har en tung måkejobb foran deg.
- Kjenn din egen kropp, og ta heller litt mindre i skuffa enn å overanstrenge deg.
- Pass på så du ikke vrir ryggen for mye, vri heller hele kroppen.
- Bøy knærne for å unngå at ryggen får for mye belastning, ha rett rygg. Det er nemlig viktig at du ikke løfter med ryggen.
- Utstyret du bruker bør være tilstrekkelig langt for deg.
Det er ikke bare rygg som er utsatt når man har en måkejobb å gjøre. Det er også slik at snømåking kan føre til hjertesvikt.
Å gå til en plutselig stor fysisk anstrengelse i kulde, kan bli en stor belastning for hjertet. Så stor at hjertet ikke klarer å pumpe blod nok. Et tips er å varme opp litt før man starter med måkingen.
Enten om man går en liten tur først, eller forsøker å måke veldig rolig i starten. Pauser mens du holder på kan også være lurt. Husk at snøfreser også er tungt å holde på med.
Ting du må tenke på før fysisk aktivitet i kulda
Ta det rolig i starten. Det kan være svært belastende for kroppen å gå rett på hard fysisk aktivitet i kulda, uten å ha varmet opp.
Når man trener hardt når det er kaldt ute, inhalerer man mer av den kalde luften. Det kan føre til en avkjøling av luftveiene, som man helst må unngå. Ettersom det kan føre til både anstrengelsesastma og kuldeastma.
Dessuten kan du få infeksjoner på slimhinnene, fordi de kan bli irriterte i kulda.
Folk er forskjellige, og det er ikke alle som kjenner på verken pustebesvær eller irriterte luftveier. Det er også mulig å bruke varmemaske, skjerf eller buff foran munn og nese, som kan hjelpe deg mot ubehag. Blir du våt, bør du komme deg inn og skifte til tørre klær.
Hvor intenst du kan måke snøen bort, bør roes ned ettersom hvor kaldt det er. Varmetapet ved kalde temperaturer kan være større enn det musklene klarer å produsere. Derfor bør man også kle seg etter været.
Finn profesjonelle som måker snø for deg
Med stor tomt, vei, eller store mengder snø, kan det være en tung jobb med å måke. Har man ikke riktig utstyr når man måker snø, må man i tillegg passe på kroppen for å unngå skader.
Legger du ut snømåkingen på anbud, kan du være godt forberedt når snøen først kommer. Enten det gjelder for deg selv, eller for eksempel et firma eller et borettslag.
Muligens trenger du folk til å ta større jobber hvor man trenger traktor eller brøytemaskin? Eller om det holder fint med en mindre snøfreser, spade eller snømåke. Du kan legge ut anbud på både små og store jobber innen snørydding.
Da kan du komme i kontakt med flere som kan hjelpe deg med snømåking. Det å legge ut anbud er gratis, og helt uforpliktende. Dermed har du ingenting å tape på å sjekke hvem som kan hjelpe deg med snø når vinteren kommer.