Det er mange ting å huske på når man skal i gang med oppussing eller et byggeprosjekt. Én ting du ikke må glemme er å ha alle papirer i orden. Skriv kontrakt med snekkerne – det er lurt.
Både for din egen del og for snekkeren du skal ha på besøk, er det en stor fordel å ha en skriftlig kontrakt. Da vet begge parter hva som er forventet. I denne artikkelen får du blant annet vite litt mer om hva kontrakten må inneholde.
Hva gjør en snekker?
En snekker er en håndverker mange får bruk får på et eller annet tidspunkt. Det kan dreie seg om noen nye lister, et nytt gulv, eller total forandring av hjemmet. Med andre ord vil en snekker kunne hjelpe deg med både store og små oppgaver.
Det kan selvfølgelig også variere hva ulike snekkere gjør, og i hvert fall hva de er ekstra gode på. De som skal ha gjort noe litt spesielt med hjemmet sitt, kan derfor gjøre lurt i å undersøke om det finnes noen snekkere som egner seg litt ekstra godt til denne oppgaven.
Mange av oss sliter med et problem som dreier seg om å ha for mange tommeltotter. Det gjør det vanskelig å utføre oppgaver i hjemmet som har med spiker, hammer, skruer, osv. å gjøre. Av denne grunn er det fantastisk at det finnes mennesker som har som jobb å ta imot slike oppdrag.
Hvilken snekker?
Til tider kan det være vanskelig å finne ut av akkurat hvordan man skal få tak i en snekker og hvem man skal velge. Noen bestemmer seg for å spørre gode venner eller bekjente om råd, mens andre bruker internett for å navigere. Det kan uansett være vanskelig å vite hva man skal legge vekt på når valget skal tas.
Noen synes det tryggeste er å gå for et stort firma, mens andre vil gjerne ha en snekker som jobber alene og kan fikse alt selv. Dette er opp til hver og en – heldigvis finnes det mange valg og muligheter.
Når man skal finne en snekker kan det være lurt å bruke en del tid på å forklare nøye hva man faktisk skal ha gjort, slik at de har alle forutsetninger for å vite hvor lang tid de trenger å sette av, hva som må til av planlegging osv. Det er viktig å gi dem all informasjon, slik at de enklere kan svare deg på om de kan ta oppdraget, pris og andre ting du har behov for å vite.
Vær deretter nøye på at du og snekkeren nøye planlegger videre prosess – da unngår du å bli skuffet.
Ulike typer snekkere
Ikke alle er klar over at det finnes ulike typer snekkere, men innenfor feltet finnes det altså noen valg. Det kan godt tenkes at det er en del firmaer som tilbyr alt, men det kan være lurt å vite litt om hva som befinner seg på markedet før man hyrer inn hjelp.
Noen som snakker om snekkere, mener at de skal ha en tømrer, mens andre leter etter en byggmester. En byggmester har en tilleggsutdanning som gjør at han eller hun kan lede hele prosessen ved for eksempel bygging av nytt hus.
Forskjellen mellom snekker og tømrer kan noen ganger være litt uklar, og det er ikke alltid det er så viktig å kjenne til disse ulikhetene. I hvert fall ikke hvis man alltid husker på å være klar og tydelig på hva det er man ønsker å få gjort og hvordan. En tømrer er en som ofte tar seg av litt mer grovarbeid, enn det en snekker gjør. I noen tilfeller trenger man kun en blikkenslager, og ikke en snekker eller tømrer. En blikkenslager kan for eksempel legge nye tak eller reparere skader på tak.
Er du usikker på hva slags håndverker du trenger? Da kan det være lurt å ta kontakt med en del ulike firmaer, forklare hva du skal ha gjort, og deretter få hjelp videre.
Trevaresnekker
Ikke alle har hørt om «trevaresnekker» før, dette er en snekker som tar arbeidsoppgaver som dreier seg om materialhåndtering, bearbeiding, monteringsarbeid og overflatebehandling. For å nevne noe. De har altså en spesialisering som gjør at de er ekstra gode på å jobbe med trevarer og treverk, for eksempel dører, vinduer, trapper osv.
Forskalingssnekker
En forskalingssnekker jobber med betong og betongskonstruksjoner. Det kan være på en byggeplass eller på en fabrikk som produserer ulike produkter laget av betong. Deres arbeidsoppgaver handler om jernbinding, utstøping, stillasbygging og bygging av forskaling til betongkonstruksjoner. Ofte jobber de i et team med andre om et større oppdrag/prosjekt.
Modellsnekker
En modellsnekker har som jobb å lage ulike modeller som brukes ved støping. De jobber med materialer som plast, tre og metaller. Støpejern er for eksempel noe modellsnekkerne har et «nært» forhold til. De lager altså modeller som senere brukes til å lage avtrykk ved hjelp av metaller som støpejern.
Møbelsnekker
De typene snekkere som vi akkurat har nevnt, er trolig ikke snekkere som så mange privatpersoner har behov for – men det kan selvfølgelig hende det gjelder noen. Møbelsnekker er derimot en type snekker som mange av oss ønsker å bruke. Dette er selvfølgelig en snekker som jobber med å lage møbler, og møbler er selvfølgelig noe mange av oss er opptatt av.
Det er ikke alle som blir tilfreds med å kjøpe seg møbler på for eksempel IKEA. Noen mener at disse møblene er noe «alle har», derfor ønsker de å få spesiallaget møbler som kan bidra til at boligen oppleves enda mer unik og mer personlig.
I forkant bør man selvfølgelig være klar over at det vil koste en god del penger å få laget bord, sofa, stoler eller lignende av en møbelsnekker. Det kan derfor være lurt å basere seg på at man skal ha et par enheter spesiallaget, og at resten kjøpes ferdig fra et varehus.
Dersom man har råd og mulighet, og virkelig ønsker seg at alle møblene skal lages av en snekker, er det lurt å be om en oversikt over pris. Avtal gjerne et møte med møbelsnekkeren eller send ham/henne en god forklaring på hva som skal utføres og hvordan det skal være.
Det er alltid lurt å vurdere tilbud, før man faktisk bestemmer seg. Også når man bruker møbelsnekkere, er det lurt å ha skrevet en kontrakt.
Dette bør en kontrakt med en snekker inneholde
Som nevnt er det utrolig lurt, og så godt som avgjørende for prosessen, at du lager en kontrakt mellom deg og snekkeren (eller andre håndverkere du bruker til å utføre en jobb).
Vi har derfor samlet noen råd til hva som er viktig å inkludere i denne kontrakten, i håp om at dette blir noe enklere for deg. Vær også oppmerksom på at det finnes jurister som kan hjelpe deg, hvis du vil være helt på den sikre siden. Det viktigste er uansett at kontrakten inneholder det du synes er viktig, tenk derfor på dine behov og på hva som er absolutt viktigst for deg.
- Prisen: Skal det være fastpris, timepris og skal det være med eller uten prisoverslag?
- Beskrivelse av jobben: Hva konkret skal utføres av arbeid?
- Faktureringsinfo: Fakturere hele summen når arbeidet er utført? Eller fakturere underveis?
- Tidspunkt: Når skal arbeidet startet, og når skal det være avsluttet? Ha med dato og klokkeslett. Eventuelt andre viktige frister.
- Dagsmulkt ved forsinkelse: Om erstatningsforholdet ved forsinkelse av arbeidet.
- Særlige bestemmelser
- Info om partene: Navn, adresse, telefon og mail. Organisasjonsnummer for håndverkervirksomheten.
- Signatur med sted og dato for begge parter
Du finner kontraktsmal for håndverkertjenester på Forbrukerrådet sine nettsider. For håndverkertjenester over 200.000 kroner (2G), bør kontrakten være mer omfattende, kontraktsmalen for det finner du her.