Arkitekt, Prosjektleder i Oslo

Oppdrag formidlet via Anbudstorget

1001 Siste år
274 Siste 3 mnd
72 Aktive nå

Uforpliktende pristilbud?

Leverandører fra ditt nærområde svarer deg raskt.
Registrer en gratis forespørsel på 2 minutter.

Utredning av mulige komponentkrav ved rehabilitering av bygg

Registrert Dato: Torsdag 29. September 2011

Utredningen skal, basert på blant annet eksisterende og referert faktagrunnlag (bilag 1A til kontrakt), vurdere hvordan krav ved utskifting av komponenter i eksisterende bygg kan gjennomføres. Dette inkluderer vurdering av hvilke komponenter som kan være aktuelle.
Utredningen skal se på hvilke tekniske og økonomiske konsekvenser og hvilke energibesparelser dette kravet vil medføre. Ved økonomiske konsekvenser skal det forutsettes at komponenten uansett skiftes ut slik at det kun er merkostnadene ved å innfri komponentkravet som skal medtas (eks. ved taktekking så skal kun ekstrakostnadene ved å etterisolere på rett måte tas med, ikke selve taktekkingen).
Det skal også vurderes i hvilken grad ulike komponentkrav kan føre til at suboptimale løsninger velges og dermed hindrer større energieffektiviseringstiltak(?energy lock-in?). Det kan være ulike muligheter og begrensninger i forskjellige bygningskategorier, dette skal presenteres i utredningen, med både positive og negative sider. Inneklima er en av flere viktige faktorer.
Utredningen skal også ta hensyn til kravene til komponenter som kommer/er kommet i økodesigndirektivet og vurdere ev. hvilke komponenter det er hensiktsmessig å innføre krav til tidligere enn det som er bestemt i økodesigndirektivet, eventuelt strengere krav. Fornuftige kravsnivåer skal synliggjøres, slik at utskifting av komponenter ikke utelates som følge av for høye krav til komponenter. Andre aktuelle direktiver som kan ha eller få betydning for utforming av nye krav, skal tas i betraktning. Dette kan for eksempel gjelde blant annet bygningsenergidirektivet og byggevaredirektivet.
Formålet med utredningen er å få en oversikt over komponentkrav som kan stilles til eksisterende bygg når komponenter skiftes ut. Eksempler på komponenter kan være:
? Vinduer
? Dører
? Tak (for eksempel ved skifte av taktekke)
? Vegger (for eksempel ved fasaderehabilitering)
? Ventilasjonssystem, varmegjenvinnere og eventuelt andre tekniske systemer
? Kjeler og sirkulasjonspumper (ved vannbårne anlegg)
? Belysning
Listen er bare ment for å illustrere, og det står fritt opp til tilbyder å definere og foreslå flere komponenter. Samordning/samkjøring mellom KRD, Husbanken, BE, Enova og NVEs ulike kriterier og virkemidler skal drøftes i lys av komponentkrav. Det kan også være aktuelt å vurdere hvordan økonomiske insentiver eventuelt kan brukes for å stimulere til at flere energieffektiviseringstiltak utløses.
En drøfting av begrepet ?komponentkrav?, og forslag til definisjon av dette skal inngå i leveransen.
Eventuelle behov for ytterligere utredninger skal foreslås. Tilbyder står i sitt tilbud fritt til å foreslå ytterligere temaer eller spørsmål som bør fanges opp i denne undersøkelsen.

AVSLUTTET
Er du interessert i lignende oppdrag?Kontakt oppdragsgivere