10 tips til sjekk av tak

Det er dumt å forsømme viktige ting – det kan også bli ganske så dyrt. Under serverer vi deg 10 tips til taksjekk som gjør at du kan spare penger.

Det er ikke alle av oss som er direkte eksperter på tak, men heldigvis finnes det god hjelp der ute. Er du en av dem som ikke aner hvordan du skal kunne følge med på takets stand, kan det være lurt å bruke disse ti punktene som en slags veiledning. Da blir det enklere neste gang du skal ha besøk av taktekkeren.

Ved å gjøre noen tiltak og følge nøye med, kan du enklere passe på at taket ditt holder seg. Så kanskje du slipper å bytte tak eller takstein med det første.

Når du får besøk av en taktekker som skal foreta en sjekk, deles prosessen opp i to faser. Det vil være en utvendig del og en innvendig del. Disse ti punktene kan enten gjøres i samarbeid med en fagperson (taktekker), eller du kan prøve å finne ut av disse punktene før du får reparatør/håndverker til å gjøre jobben som må til.

Innvendig taksjekk

Start gjerne med en innvendig sjekk, og ta utgangspunkt i punktene nedenfor.

  1. Har undertaket skader?
  2. Finner du misfarging, sopp eller råte?
  3. Er det dårlig luft?
  4. Finnes det tegn til lekkasjer?

Utvendig taksjekk

Etter du har foretatt den innvendige sjekken, er det tid for å sjekke taket utvendig.

  1. Er taktekkingen hel, tett og uten sår?
  2. Er det blitt gjort en grundig jobb med piper? Er alt tett?
  3. Er det mye mose og skitt på taket?
  4. Ser du avskalling, rust eller sprekker?
  5. Er takrennene tette?
  6. Sjekk piper, ventilasjonshetter og takvinduer – er de i god stand?

Innvendig sjekk

Selv om du nødvendigvis ikke er kjempegod på å se hva som trenger en forbedring, kan du gjøre mange funn ved å gå gjennom disse sjekkpunktene.

1. Har undertaket skader?

Det er ikke alle som har muligheten til å få sjekket opp undertaket før de får besøk av taktekkeren, men det kan være veldig lurt dersom det er mulig. Hvis du har tilgang til undertaket, for eksempel via loftet, kan du se om dette ser ut til å være i god stand, eller om du kan se noen skader.

2. Finner du misfarging, sopp eller råte?

Dette er det neste du kan sjekke innvendig. Har du allerede oppdaget sopp eller råte burde du helt klart tilkalle en taktekker og informere om dette. Har dere ikke sett spor av sopp eller råte kan det være lurt å ta en ekstra god sjekk. Se etter ulik misfarging og ujevnheter.

3. Er det dårlig luft?

Det kan hende du selv har merket endringer i huset. Kanskje har du mistanke om at dette har med taket å gjøre. Det kan være dårlig luft/inneklima som gjør at du har denne mistanken. For eksempel kan det hende at du eller andre i familien har merket at det trekker eller blir raskere kaldt. Dette er enda en ting det kan være lurt å sjekke, for eksempel ved å gå opp på loftet. Det kan være vanskelig å finne ut av dette selv, men hvis du får besøk av taktekker vil denne fagpersonen kunne hjelpe deg med dette.

4. Finnes det tegn til lekkasjer?

Vær veldig gjerne nøye med å se etter skade der pipen og ventilasjonshettene går igjennom taket. Hvis du ser tegn til lekkasjer eller er usikker, bør du gi beskjed til fagpersonen som skal hjelpe deg videre. Lekkasjer kan føre til mange større ødeleggelser etter hvert, det er derfor lurt å oppdage en eventuell lekkasje tidlig i fasen.

Utvendig sjekk

Etter at du har gjort en nøye sjekk inne og skrevet ned de funnene du oppdaget, er det på tide å flytte fokuset ut. Den utvendig sjekken er også utrolig viktig – du kan spare penger ved å gjøre dette nøye.

5. Er taktekkingen hel, tett og uten sår?

Dette er det første du skal tenke på når du har flyttet deg ut for neste del av sjekken, og det er punkt nummer fem totalt sett. Ser du takstein som er ødelagt? Ser du noen små sår? Er det steder det ser ut til at taktekkingen ikke er hel? Alt dette er ting du kan prøve å finne ut av!

6. Har det blitt gjort en grundig jobb med piper? Er alt tett?

Dette er to spørsmål, men handler om det samme. Ta en nøye titt på pipene og finn ut av om det ser bra ut, eller om det har forbedringspotensiale. Fugen ved piper er noe som er svært utsatt, ta gjerne en ekstra nøye titt på fuger og overganger.

7. Er det mye mose og skitt på taket?

Dette er kanskje det punktet de fleste av oss er best på å faktisk gjennomføre. Dette fordi det er noe vi ser raskere, og kanskje noe vi tidligere har irritert oss over. Dersom du ikke har lagt merke til mose eller skitt, ta en en nærmere titt.

Finn ut av om taket er fint og rent, eller om du ser tegn til mye mose og skitt. Litt mose kan være helt greit, men det bør ikke ligge for mye av det på taket ditt.

8. Ser du avskalling, rust eller sprekker?

Dette skal du spesielt se etter på takfot, pipebeslag og plate-endene. Rust er alltid en indikasjon på at noe kan forbedres. Sprekker og avskalling skal du ta seriøst, dette er tilsynelatende små skader som ofte fører til store skader etter hvert. Det er skader som bare blir større og større – sakte, men sikkert.

9. Er takrennene tette?

Dette er også et punkt som mange er nøye på å forholde seg til. Mange av oss er faktisk gode på å sjekke takrennene.

Hvis du er en av de som «synder» og aldri slenger et ekstra blikk mot takrennene dine, er det på tide å gjøre det nå. Disse kan bli slitt og ødelagt av stygt vær og andre utvendige utfordringer. Er de helt tette fremdeles? Dette må du finne ut av!

10. Sjekk piper, ventilasjonshetter og takvinduer – er de i god stand?

Det aller siste punktet på lista er å sjekke piper, takvinduer andre små «enheter» som tilhører taket. Sjekk at alt ser greit ut og finn ut av om du for eksempel kan se tegn til små slitasjeskader.

Få det gjort

Denne sjekklisten gir deg absolutt ingenting med mindre du faktisk bruker den til noe. Høsten er her for fullt og det er ikke spesielt lenge før vinteren banker på døra. Det er nå det lønner seg å gjennomføre en taksjekk, det er nå du faktisk kan få sett hvordan ting står til med boligen din. Hvis dette er noe du vurderer å gjøre, kommer du helt klart til å angre hvis vinteren plutselig ødelegger planene dine. Få det gjort – ikke vent.

Taket kan vare lenger

Hovedgrunnen, eller fordelen om du vil, til å sjekke ditt hustak er at det faktisk kan gjøre at taket ditt varer lenger. Hvis du oppdager små feil, skader eller mangler, kan du få ordnet opp i dette – før det blir en større skade. Denne typen vedlikehold gjør at du hele tiden forbedrer og dermed kan utsette den store utgiften det er å legge helt nytt tak.

Gjør det til en rutine

Mange velger å gjennomføre en taksjekk etter at de har lest hvor lurt det er. Dessverre er det noe som fort glemmes igjen. Du gjør derfor lurt i å gjøre denne sjekken til en rutine. Du kan for eksempel velge å ta en slik sjekk hver eneste vår og hver eneste høst. Det er disse to årstidene som egner seg aller best til å finne ut av hvordan boligens tak har det.

Skifte tak er dyrt

De fleste gruer seg til dagen kommer hvor de faktisk blir nødt til å skifte taket. Dette er svært kostbart, og i tillegg betyr det mange dager med håndverkere i hjemmet. For mange er dette en ekstrem utgift, og noe det rett og slett er litt vanskelig å finne penger til. Derfor er det enda viktigere å hele tiden vedlikeholde det taket du allerede har. Pass på at du gjør nødvendige forbedringer.

Det er mye billigere å ha en håndverker til å bytte ut et par takstein eller en takrenne, enn det er å skifte et helt tak. Det tar selvfølgelig også mye kortere tid, slik at du raskt kan si farvel til «bråkete håndverkere».

 

Skaff deg faghjelp

Selv om vi anbefaler deg å ta en taksjekk selv, råder vi deg samtidig til å finne faghjelp som kan sikre at taket ditt får den pleien som er nødvendig for å leve lenge. Dette er noe fagpersoner kan, det er de som vet best akkurat hva som må til. Har du gjennomført sjekken før du får hjelpen på besøk ligger du godt an. Da vet du nemlig akkurat hva du skal betale for, akkurat hva slags tjeneste du skal be om. Du kan selvfølgelig også få en nøyere sjekk, eller hjelp til dette, om det er noe du er usikker på.

Finn den beste hjelpen

Hvis du først skal ha noen til å hjelpe deg med taket, vil du selvfølgelig ha det beste av det beste. Derfor kan det være lurt å finne ut av hvem som har best forutsetninger for å hjelpe akkurat deg. Starter du med sjekken, har du mye mer informasjon å gi bort når du tar kontakt og lager en avtale.

Noen tips

I tillegg til sjekklisten over, altså i tillegg til å gjennomføre en aldri så liten sjekk av taket ditt, er det visse tiltak som kan være lurt å gjøre. Spesielt hvis du er opptatt av vedlikehold og opptatt av at taket ditt skal holde lenge. Under gir vi deg tre relativt enkle triks.

Fjern fuglereir

Dette gjør at takrennene dine holder seg mye bedre, og dermed lever de lenger. Det er lurest å gjøre dette før vinteren, men du kan gjerne gjøre det i høst-perioden. Det kan også være lurt at du inspiserer skjøtene og at du sjekker alle festene. Løse takrenner bør fikses umiddelbart.

Fjern løv og vask vekk skitt

Mange av oss opplever at taket tar imot en hel del løv. Du gjør lurt i å fjerne dette. Det er også anbefalt å vaske taket innimellom. Dette er noe du spesielt burde velge å bruke tid på dersom du ser at taket har mye skitt på seg. Det er ikke bare fugler som gjør taket møkkete – løv og uvær kan også gjøre sitt. Bruk litt tid på å holde taket rent og fint, da vil det mest sannsynlig holde seg fint mye lenger.

Vær forsiktig

Dersom du velger å gå opp på taket selv, enten for å sjekke eller for å foreta noe vedlikehold på egen hånd, må du huske på å være veldig forsiktig. Det skjer en del fallulykker, pass på at du er trygg og sikker. Det er ikke alle som tør å gå opp på taket, for eksempel de som har høydeskrekk.

Hvis du aldri har gjort det før, kan det være lurt å få hjelp og assistanse fra noen som har litt trening med å gå på tak. Kanskje naboen din vil hjelpe deg? Bytting av tjenester er ingen dum idé!

 

Få hjelp av en dyktig taktekker

Istedenfor å ringe rundt til ulike bedrifter for å finne taktekker, kan du enkelt velge få tilbud fra flere gjennom oss. Du legger inn et anbud, og vil deretter bli kontaktet med pris på jobben.

Legg inn ditt anbud
10 tips til sjekk av tak
4 (80%) 7 votes

Les flere artikler

Hvordan bli kvitt bananfluer

Om du nå leser denne artikkelen så har vel bananfluene gått på nervene en gang for mye. Ta det med ro, vi skal fortelle deg alle de smarte triksene så du kan bli kvitt bananfluer en gang for alle!

Bananfluer oppstår som regel på kjøkkenet i løpet av sommermånedene når temperaturen stiger. Du finner de som regel flygende rundt i nærheten av fruktfatet, grønnsaker eller andre matvarer som står på kjøkkenbenken. Hun-fluen legger egg i frukter og når de klekkes vil larvene leve av gjærceller som finnes i frukten. Etter hvert som temperaturen synker ute, vil også bananfluene forsvinne.

Les mer

Bygge terrasse – trinn for trinn

Å bygge terrasse er et overkommelig prosjekt for de aller fleste. Det kan til og med være ganske gøy! Med noen gode råd på veien, litt fingerferdighet og tid så kommer du langt. Husk å være nøye, slik at du får kvalitet og lang levetid på terrassen din.

Les mer