Høstens farger 2017

Høsten har ankommet, og med den kommer også nye farger!  Jotun har kommet med et nytt fargekart for høsten 2017. Det har fått navnet «Rythm of life» og gir oss spennende og harmoniske uttrykk.

Farger i 2017

Denne høsten har Jotun kommet med et nytt, spennende fargekart. Det er totalt 32 farger hvor du både kan finne duse, dype og sterke farger. Disse naturlevende og harmoniske fargene gir garantert noe for enhver smak.

Vi nordmenn elsker å ha det koselig hjemme. Og det blir særlig viktigere når høsten kommer og man faktisk bruker mer av tiden innendørs. Hvorfor ikke benytte muligheten til å friske opp litt inne før kulden slår inn? Så kan du nyte resultatet hele den kalde årstiden – med en varm tekopp i hånden. Vi har valgt ut noen farger fra høstens fargekart som vi tror du kommer til å elske.

Grå og beige – lyst og trygt

Veldig mange går for det tidløse valget, nemlig hvite eller grå farger. Dette fargevalget er for deg som ønsker å gjøre noe nytt, men samtidig ikke eksperimentere for mye. Uansett vil disse fargene gjøre at rommet oppleves både større og lysere, uansett hvor mange kvadratmeter du har. Her finner du brune sandfarger og dempede ferskentoner, som sammen lager en avslappende og romantisk atmosfære.

Blå og grønn – friske farger

Blå er en klassiker som aldri går av moten. Der er ansett som den mest attraktive fargen på fargeskalaen og innendørs er blånyansene populære. Dype, svale blåtoner og blågrønne farger som minner oss om naturen er alltid et populært valg.

Disse fargene funker veldig godt sammen med mer energiske farger på interiøret, som eksempelvis gult.

Brun – jordnært alternativ

Står som en kontrast til grått og er en spennende, mer energisk kandidat. Fargene for denne høsten går i mer mørke og varme brunfarger.

Jotun Lady 10981 Norwegian Wood

Jotun Lady 10981 Norwegian Wood

Grått og svart

Jotun Lady 1877 Valmuefrø

Skap harmoni

Velger du farger som er like mørke eller lyse, vil du få farger som harmonerer godt med hverandre. Det betyr at de har samme mengde svart og fargestyrke. Fargene i hver kolonne er fra ulike fargefamilier, men siden de er like mørke/lyse, fungerer de godt sammen.

Jo lengre mot høyre du går, dess lysere blir fargene. Ved å bruke farger fra samme kolonne, men i ulike rom, vil du få delikate kontraster og en mokronom fargeopplevelse. Uttrykket vil da totalt sett bli avstemt og harmonisk.

Jotun Lady fargekart for høsten 2017

Jotun Lady fargekart for høsten 2017.

 

Hvite nyanser

For å komplementere de delikate kontrastene og få en harmonisk helhet, er det viktig med den rette hvite nyansen. Jotun anbefaler derfor følgende hvite farger til fargekartet:

Rad 1 – Rosa nyanser / 1622 Refleksjon
Rad 2 – Blåtoner / 9918 Klassisk Hvit
Rad 3 – Blågrønne farger / 7236 Chi
Rad 4 – Gylne toner / 1024 Tidløs
Rad 5 – Brun-beige nyanser / 1001 Egghvit
Rad 6 – Gulaktige røde nyanser / 1453 Bomull
Rad 7 – Grønne nyanser / 1624 Letthet
Rad 8 – Varme grå nyanser / 1624 Letthet

Å velge riktig farge

Å velge farge kan være utrolig vanskelig. Ofte kan man også oppleve at fargen ikke ble helt sånn man hadde tenkt seg, men med god planlegging blir det strøkent! Har du en sparer du deg både for tid, penger og unødvendige overraskelser.

Slik velger du riktig farge:

  1. Respektere hvite toner
  2. Ta hensyn til lister, vinduer, dører og karmer
  3. Farger endrer seg sammen med ulike farger
  4. Farger endrer seg i ulikt lys
  5. Ta hensyn til farger på innredning
  6. Husk på gulvet
  7. Test fargene og husk fargeprøver

 

Respektere hvite toner

Først og fremst bør du ikke ta hvitt for hvitt. Det finnes nemlig en rekke nyanser av hvitt. Man har gulaktige, grålige, rødlige og grønnlige hvite toner. Kort sagt er det et hav av hvite toner der ute. Det er ikke slik at alle hvite toner passer med alle farger. Her avhenger det helt av hvilke(n) farge(r) den skal kombineres med. Små nyanseforskjeller av hvitt kan gi konsekvenser for hele veggen.

Om du i tillegg kombinerer flere hvitfarger ser du fort stor forskjell mellom dem. En hvittone du trodde var helt hvit ser plutselig veldig gul ut. Her gjelder det å velge hvittone med omhu. Et tips er å først velge farge på veggen, for deretter å velge hvitfarge som passer til.

 

Ta hensyn til lister, vinduer, dører og karmer

Undersøk hvittonene du har på lister, vinduer, dører og karmer i boligen. Har du flere ulike farger er et tips å velge en hvitfarge som du lar gå gjennom hele huset. På den måten får boligen en slags rød tråd og et gjennomført tema.

Og kanskje er ikke detaljene hvite heller? Noen velger å gå for lister, vinduer, dører og karmer i en gråfarge. Det gir et annerledes, men interessant uttrykk. Likevel er det enklest å få det til å bli pent med en så nøytral hvitfarge som mulig. Det vil si uten gule, grå, røde og grønne undertoner. På den måten vil fargen passe sammen med mange flere farger, enn om du skulle valgt en hvitfarge med en spesifikk undertone. Samtidig kan du skape en fin harmoni ved å bruke en hvitfarge med en spesifikk undertone sammen med en matchende farge.

Det forutsetter da at du har valgt hvilken farge du ønsker på veggen først – eller at du tar utgangspunkt i den hvitfargen du har og velger en passende farge til veggen. Sjekk ulike fargekart og spør fagfolk om hjelp om du er usikker. De har mange gode tips å gi deg.

 

Farger endrer seg sammen med ulike farger

Når du kombinerer en farge med «feil» hvittone, kan enkelte veggfarger endre uttrykk. Når du endelig har fått fargene på veggen kan du plutselig få en uventet overraskelse. Fargen kan virke helt annerledes. Fargene har jo ikke forandret seg i så måte, men det er en prosess som skjer i øynene våre. Fargene kan da oppleves «feil» eller ubehagelig.

 

Farger endrer seg i ulikt lys

På samme måte som å kombinere «feil» hvittone med «feil» farge, kan du oppleve at farger endrer seg i ulikt lys. Lyset fra pærene er nemlig ikke likt. Du kan velge mellom ulike grader av kaldt dagslys, til varme farger. Hvilket lys du har i boligen din vil med andre ord påvirke hvordan du oppfatter fargene i stor grad.

Dagslyset er kjølig og skarpt, mens mer ordinær lampelys gir et varmere uttrykk. På dagen vil alle farger da oppleves kjøligere enn med lampelys på kvelden. En annen ting du må huske på er at det vil være ulik mengde og type lys gjennom boligen.  I rom med mye naturlig, mer kjølig dagslys må du da velge en varmere fargetone for å få et lunt uttrykk. Et tips her er å først og fremst sjekke lysforholdene i boligen din og prøve å avgjøre om det er mer kaldt eller varmt lys. Deretter kan du ta en titt på ulike fargeprøver og teste på veggen i de ulike rommene. På den måten ser du fort hva som fungerer eller ikke.

 

Ta hensyn til farger på innredning

I likhet med at man må ta hensyn til lister, vinduer, dører og karmer, må man også ta hensyn til farger på innredning. Med dette menes for eksempel kjøkkenfronter, trapp, garderober og så videre. Har de en heldekkende farge? Og hvilke farger er dette? Er det undertoner i fargen?

En ting å spesielt tenkte på er om du har hvite kjøkkenfronter. Det er sjeldent frontene er i en nøytral hvitfarge, så mest sannsynlig er det en eller annen undertone i dem. Det betyr at om du maler veggen i en nøytral hvitfarge, vil kjøkkeninnredningen se skitten ut. Et tips når du vurderer innredningen er å tenke helhetlig. Hvilken farge kan fungerer både på detaljer som lister, vindu og dør, og kjøkkeninnredning? Tenk på hvilke andre farger du ønsker i de ulike rommene slik at fargeflyten blir god gjennom hele boligen.

 

Husk på gulvet

Gulvet er også et annet viktig element å tenke på. Den utgjør en stor del av rommet og vil derfor påvirke hvordan de andre fargene oppfattes. Hovedsakelig har du tregulv, fliser og laminat. Alle disse typene har ulike fargetemperaturer og er viktig å ta hensyn til. Velger du et kjølig, grått gulv, vil en varm gråtone på veggene se brunlig og «gusjen» ut. På samme måte vil et gulv i en varmere tone få en kjølig veggfarge til å se enda kaldere ut.

Et tips er å prøve å velge farger i samme fargetemperatur for å få mest mulig harmoni. Hvite og gråpigmenterte gulv er generelt et sikkert valg sammen med hvitt, grått og greige. Disse blir mer diskrete og gir veggene mer oppmerksomhet.

 

Test fargene og husk fargeprøver

Som du sikkert har forstått er det en del å tenke på for å velge de riktige fargene. Ulike flater skal harmonere sammen, og helst på gjennom hele boligen for å få et helhetlig uttrykk. Også med tanke på lys og belysning. For å være sikker på at du finner de riktige fargene, anbefaler vi på det sterkeste å skaffe deg fargeprøver. Forhør deg gjerne med en fagkyndig først, og velg deg deretter ut noen farger du liker og mener kan passe.

Neste steg blir da å male et felt av hver farge på veggen – og gjerne flere vegger i samme rom med tanke på lys. På den måten er det enklere å få et inntrykk av hvordan fargen faktisk vil oppføre seg. Kanskje ser gråfargen du trodde var perfekt nesten blålilla ut? Eller den varme gråtonen, nesten brun ut? En kjapp huskeregel: Virker fargen for kald, gå for en hakket varmere nyanse av fargen. Virker fargen for varm, velg en kaldere nyanse. Og husk: Hvilken farge du velger på vegger, avgjør hvilken du velger på detaljer som lister, vinduer, dør og karm. Målet er jo tross alt at fargene skal harmonere og skape en hyggelig stemning i rommet.

Usikker på farge?

Fortvil ikke. Det er lett å gå seg vill i jungelen av farger og trender der ute. Det kan være lurt å først og fremst prøve en fargevelger og ta en prat med fagfolk som kan gi deg gode råd.

Er du fortsatt usikker, er det alltid et sikkert valg å få for mer nøytrale farger som hvitt, beige og grått. På den måten kan du fortsatt variere uttrykket i rommet med ulike farger på interiør slik at du ikke blir lei. Ta en kikk på ulike fargekart og be om fargeprøver. Test fargeprøvene i de ulike rommene du vil fornye før du vender tilbake og tar det endelige valget.

 

Mye jobb

Det kan være mye jobb og styr med å fornye veggene. Derfor velger mange å sette jobben til fagfolk! Da kan du heller kose deg med planleggingsprosessen og nyte en kopp kaffe mens jobben blir gjort. Det er mange dyktige malere som kan gjøre jobben for deg. Det positive med å bruke en erfaren maler er at du også kan få mange gode råd med tanke på fargevalg. I pose og sekk, kan man vel si!

Få hjelp av en dyktig maler

Ønsker du å komme i kontakt med en maler kan du legge inn et oppdrag hos oss. Vi har flere dyktige malere som ønsker å hjelpe deg. Legg inn ditt anbud i dag!

Legg inn ditt anbud
Høstens farger 2017
4.4 (88.57%) 7 votes

Hvordan bli kvitt bananfluer

Om du nå leser denne artikkelen så har vel bananfluene gått på nervene en gang for mye. Ta det med ro, vi skal fortelle deg alle de smarte triksene så du kan bli kvitt bananfluer en gang for alle!

Les mer

Bygge terrasse – trinn for trinn

Å bygge terrasse er et overkommelig prosjekt for de aller fleste. Det kan til og med være ganske gøy! Med noen gode råd på veien, litt fingerferdighet og tid så kommer du langt. Husk å være nøye, slik at du får kvalitet og lang levetid på terrassen din.

Les mer