Hvordan bli kvitt bananfluer
1 (20%) 1 vote

Hvordan bli kvitt bananfluer

Om du nå leser denne artikkelen så har vel bananfluene gått på nervene en gang for mye. Ta det med ro, vi skal fortelle deg alle de smarte triksene så du kan bli kvitt bananfluer en gang for alle!

Bananfluer oppstår som regel på kjøkkenet i løpet av sommermånedene når temperaturen stiger. Du finner de som regel flygende rundt i nærheten av fruktfatet, grønnsaker eller andre matvarer som står på kjøkkenbenken. Hun-fluen legger egg i frukter og når de klekkes vil larvene leve av gjærceller som finnes i frukten. Etter hvert som temperaturen synker ute, vil også bananfluene forsvinne.

Forskjell på bananfluer og blomsterfluer

Det er forskjell på det som kalles bananfluer og det som kalles for blomsterfluer. Blomsterfluer er faktisk ikke fluer i det hele tatt, men såkalte hærmygg. Disse legger egg i jorden, og deretter vokser larven og utvikler seg i fuktig jord. Deretter legger larven seg i en forpuppe og vokser så ut til ”fluer”.  For å bli kvitt blomsterfluer bør du sørge for at det ikke er nok fuktig jord å legg egg i. Tørk derfor ut potteplanten skikkelig en gang innimellom – men husk å sjekke om akkurat din potteplante tåler det på forhånd. Alternativt kan du benytte gift eller nyttedyr.

Selv om det er forskjell på bananfluer og blomsterfluer, så er det også flere likheter. Bananfluer liker seg nemlig godt i blomsterpotter også.

Fruktfluer eller eddikfluer

Bananfluer (Drosophila melanogaster)  tilhører faktisk familien fruktfluer (eller Drosophilidae om vi skal gå inn på vitenskapsnavnene). Det finnes faktisk så mange som 3800 arter av fruktfluene! ”Heldigvis” finnes det bare syv arter i Norge – der den mest kjente fruktfluen er bananflua. Den er knappe 1mm til 6mm lang, med en kropp som er lys brun og mørkere bakkropp. Eggene som legges plasseres der det er gjærsopp, bakterier eller andre mikroorganismer som larven kan spise. En hun-bananflue kan faktisk legge opp til 100 egg om dagen – så her er det om å gjøre å bli kvitt de raskt og vite hva du skal gjøre for å unngå at de eggene klekkes og kjøkkenet ditt ”invaderes” av bananfluer.

Hvor kommer bananfluer fra?

Bananfluer kommer når vi glemmer igjen mat på benken, har fruktfat stående fremme og krydderurter liggende på kjøkkenbenken i sensommervarmen. Bare et glemt vinglass på kjøkkenbenken fra kvelden tidligere kan være nok.

De kommer utenifra og flyr inn når de lukter råtnede fukt. Ettersom bananfluer er så små kommer de seg lett gjennom luftekanaler og sprekker.

Bananfluen har en kort livssyklus, og det går bare noen dager mellom et egg er lagt til den har blitt en voksen flue. Du kan slappe helt av om du tror du spiser eggene eller bananfluene. Bananlarver og egg ligger i frukt som er nesten rotten, eller i skallet på overmoden frukt. Dette er jo frukt vi ikke spiser.

Fungerer fluepapir?

Fluepapir har farge og lukt som skal tiltrekke fluene, og deretter at de setter seg fast i klisteret på papiret. Denne oppfinnelsen er gammeldags, men fremdeles svært effektiv. Om du ikke ønsker å ha en rull med fluepapir hengende rundt omkring på kjøkkenet, kan du med fordel lage en bananfluefelle som beskrevet under.

bli kvitt bananfluer en gang for alle

Slik lager du en bananfluefelle

For å kvitte deg med bananfluene kan du lage en ”bananfluefelle”. Det er flere måter å lage denne på:

1.Finn frem plastfolie og eddik, øl eller rødvin. Hell litt av væsken oppi en skål og dekk til med plastfolien. Lag små hull i folien som er akkurat store nok til at bananfluene kan fly inn. Lukten vil lokke de til væsken, men pga. folien vil det være vanskelig for de å fly ut igjen.

2.Alternativt kan du ha en skål med eddik og noen dråper oppvaskmiddel. Det er lukten av eddik bananfluene går etter, mens oppvaskmiddelet slik som zalo gjør at fluene drukner.

Finn frem et Norgesglass, et gammelt syltetøyglass eller noe lignende. Hell oppi litt eddik og noe godt moden frukt. Deretter finner du frem et papirark og teip. Lag et kremmerhus av arket som du setter ned i glasset og teiper fast. Denne fellen fungerer på samme måte som nummer 1, altså at bananfluene lett finner veien inn, men har vanskeligheter med å komme seg ut.

bli kvitt bananfluer en gang for alle

3.Varm opp melk, mye sukker og fint pepper i en gryte. La det småkoke og hell deretter over i en dyp tallerken. Bananfluene tiltrekkes av blanding og setter seg fast.

Insektsmiddel

Det finnes en rekke insektsmidler og sprayer ute på markedet. Disse er svært effektive, men husk også at det er giftig. Tenk deg derfor om noen ganger før du går til innkjøp av dette og begynner å spraye rundt på kjøkkenet. Prøv heller å lage en bananfluefelle først, og dersom det ikke funker kan du gå til innkjøp av insekstsmiddel.

Klor og salmiakk

Du kan helle klor eller salmiakk i sluken på vasken på kjøkkenet. Kjøkkensluken kan nemlig gi ifra seg en sur lukt som bananfluene tiltrekkes av. HUSK at du ikke skal blande klor og salmiakk, for dette danner en giftig gass kalt kloramin – så velg kun et av midlene. La vaskemiddelet virke, og du har blitt kvitt problemet med sur vask. Et steg nærmere å bli kvitt problemet med bananfluene – en gang for alle!

Eddik og Zalo

Så kommer spørsmålet om hvilken metode som faktisk er mest effektiv. Her går det an å prøve seg litt frem, men mange har syntes at eddik blandet med Zalo har vært mest effektiv.

Støvsuger

Noen tar frem støvsugeren for å fjerne alle bananfluene. Dette kan være effektivt – gitt at du husker å sette støvsugeren ut etterpå. Å støvsuge bananfluene gjør jo ikke at de dør, så dersom du setter støvsugeren bort innendørs med en gang, ja da tar det ikke lang tid før problemet er tilbake. Sett derfor støvsugeren ut en god stund slik at bananfluene har tid til å finne vei til å fly ut igjen.

Bli kvitt bananfluer en gang for alle

Om du nå får drept alle bananfluene som befinner seg på kjøkkenet ditt, så må du passe på å holde det vedlike. Det tar nemlig ikke lang tid før de er tilbake om problemet ikke blir tatt tak i. Vask og rens derfor med jevne mellomrom slik at bananfluene ikke har noe sted å formere seg. Legg gjerne frukt i kjøleskapet eller trekk plast over fruktfatet. Alternativt kan du bruke oppbevaringsbokser. Ja det ser kanskje ikke like pent ut, men da slipper du de irriterende skadedyrene.

I tillegg kan du passe på å lufte godt og senke innetemperaturen, dette gjør nemlig vekstvilkårene dårligere ettersom bananfluene liker seg godt i høy luftfuktighet og temperatur.

Husk så å passe på å fjerne smuler og kaste søppel hyppig, og vask for all del søppelbøtten med jevne mellomrom. I tillegg bør du pante tomflasker regelmessig, eventuelt velge å oppbevare de i garasjen fremfor innendørs.

Når du skal på ferie eller weekend-tur, ja da bør du passe på at du har fjernet søppel, tomflasker, kastet mat og frukt, og satt potteplantene ut.

Dersom bananfluene på nytt dukker opp, ja da vet du hva du skal gjøre. Bare å begynne prosessen igjen. Lykkes du ikke første gang – så prøv prøv igjen!