Hvorfor du ikke skal kjøpe svart arbeid
Rate this post

Hvorfor du ikke skal kjøpe svart arbeid

Har du vært fristet til å gjøre oppussingen litt billigere? Er det til tider fristende å bruke svart arbeid? I så fall burde du fortsette å lese – vi tror du kommer til å endre mening.

Det finnes mange grunner til at man ikke bør kjøpe svart arbeid. Noen av disse grunnene er du allerede klar over, men det kan hende du også blir litt overrasket. Pass på at du vet hva du driver med før du kjøper tjenester fra håndverkere. Velg hvitt arbeid, det er mye tryggere.

Hva er svart arbeid

Å tjene penger uten at man betaler skatt av disse pengene, er å jobbe svart. Dette er et problem som mange ønsker å stoppe. Det kan være snakk om enkeltpersoner som driver for seg selv og tar på seg oppdrag uten å betale skatt av inntjeningen, eller det kan være snakk om bedrifter som ikke betaler moms, arbeidsgiveravgift og trygdeavgift.

Det at noen jobber svart er for det første et problem for samfunnet vårt. De bidrar ikke til fellesskapet. I tillegg kan denne typen arbeid også få store konsekvenser både for den som utfører arbeidet og for den som har kjøpt tjenesten/leveransen/produktet.

En som jobber svart vil ikke kunne få goder som for eksempel:

 • Lønn ved sykdom
 • Feriepenger
 • Penger/utbetaling ved arbeidsledighet
 • Oppsparing til pensjon

I tillegg til disse viktige tingene er det også slik at man vil få mindre papirer/dokumentasjon, enn en som har vært ansatt på riktig måte/betalt skatt av inntjening. Siden svart arbeid er ulovlig vil man ikke kunne få attest av en eventuell arbeidsgiver, referanse eller dokumentasjon på det man har gjort. Dette kan gå utover videre karriere.

Skattefritt er unntaket

For å ha nevnt det: Det finnes et unntak. Det er lov å tjene noen penger skattefritt uten at dette regnes som svart arbeid. Dersom du for eksempel hjelper en venn eller en nabo med noe, og får betalt for dette, kan det være en skattefri inntjening.

Før du lar være å betale skatt for slike inntjeninger gjør du lurt i å lese deg opp på reglene rundt dette. Både summen du har lov til å tjene og betingelsene rundt dette kan forandre seg, pass derfor på at du til enhver tid er oppdatert. Vær sikker på at du gjør det som er riktig og lov.

ikke kjoep svart arbeid

Å jobbe svart

Det er dessverre en god del som synes det er ålreit å jobbe svart. Vi antar at hovedargumentet for å jobbe svart er at man da tjener mer, enn om man måtte betalt skatt av summen. Som nevnt tidligere kan dette få konsekvenser senere, som for eksempel at du ikke får lønn ved sykdom. Da vil det vise seg at du kanskje ikke tjente så godt likevel.

Så lenge det er et marked for svart arbeid, vil det mest sannsynlig være mange som tilbyr seg å jobbe svart. Det er rett og slett vanskelig å få stoppet denne trenden. Forhåpentligvis blir det bare færre og færre som gjør dette, men det finnes ingen god garanti for at det går denne veien.

Dersom du er en av de som vurderer å jobbe svart, bør du tenke deg godt om. Ikke bare kan det få store økonomiske konsekvenser, du må også ha mage til å kunne leve med din egen samvittighet. Tenk deg godt om og husk på at de fleste andre bidrar til fellesskapet, noe som er viktig for velferden.

Heldigvis kan man kanskje si, så er det også slik at de som tilbyr seg å jobbe svart ofte blir sett på som useriøse. Det virker som om dette er noe flere og flere er enige i, og at det faktisk er mange som ønsker å unngå denne typen arbeidskraft.

Billig arbeid betyr ikke kvalitet

Det er mange som ønsker seg billig arbeid, og det er ikke vanskelig å forstå. Spesielt når det kommer til håndverkere, vet vi at det ofte koster oss store summer å få gjort det vi ønsker. Det er derfor ikke merkelig at mange drømmer om å finne den billigste prisen på markedet, men vi bør alle tenke på at billig arbeid ikke nødvendigvis betyr kvalitet.

Dette gjelder spesielt svart arbeid. Vi kan ikke være uenige i at svart arbeid stort sett alltid er et billigere alternativ, men det vi kan si er at resultatet ofte ikke oser av kvalitet. Som nevnt dreier det seg ofte om useriøse aktører, hvilket vil si at de ikke alltid har den kunnskapen og erfaringen som faktisk trengs. Ofte har det ikke engang referanser, og det er et veldig dårlig tegn.

Hvis du er veldig opptatt av at prisen skal presses nedover så mye som mulig, burde du tenke deg godt om. Hjelper det at prisen er lav hvis resultatet blir dårlig? Neppe! Spesielt når det dreier seg om arbeid utført av håndverkere, er det utrolig viktig at vi blir fornøyde. Ofte dreier det seg om hjemmet vårt, og da er det naturligvis viktig at vi får det så perfekt som mulig. Tenk bare på hvor mange timer du oppholder deg i boligen din, og tenk på hvor kjedelig det er å måtte angre på noe som ble billig, men dårlig.

Det finnes selvfølgelig metoder for å unngå at du betaler for mye. Det er ikke nødvendig å gå for den tilbyderen som har høyest pris, du kan faktisk velge et tilbud som frister. Det finnes ulike måter å gå frem på, men det viktigste er at du ikke bare kontakter én leverandør eller håndverker. Bruk tid på å innhente flere tilbud, da kan du ende opp med å få billigere arbeid enn om du hadde gått for det første og beste du fant.

Konsekvenser av svart arbeid

Du tenker kanskje at svart arbeid kun kan gi konsekvenser til de som utfører slikt arbeid. Sånn er det ikke. Dersom du kjøper svart, kan du faktisk ende opp med fengselsstraff. Du har selv plikt til å passe på at du følger lover og regler.

I tillegg til risikoen for denne typen straff, kan svar arbeid også føre med seg andre store konsekvenser. Du har ikke samme mulighet til å reklamere og du har ingen garanti. Du kan dermed oppleve store tap dersom noe skulle gå galt, og du vil ikke ha muligheten til å bruke eventuelle forsikringer du måtte ha. Det kan koste deg dyrt å kjøpe svart arbeidskraft.

Utover dette er det (forhåpentligvis) også en stor konsekvens å måtte bære på en dårlig samvittighet i etterkant. Det er faktisk slik at andre firmaer kan ende opp med å gå konkurs eller klare seg dårlig, nettopp fordi de mister oppdrag til personer som gjør det svart. Tenk litt på dette og kjenn på følelsen det kan gi.

For en som utfører svart arbeid er det selvfølgelig snakk om enda større konsekvenser. Det kan ende med et økonomisk inferno etter hvert. Mange tror kanskje at de ikke vil bli oppdaget, men det finnes ingen garanti for dette. Skulle man skade seg i arbeidet eller plutselig bli ufør, kan det også føre til at konsekvensene blir så store at man for alltid vil angre på at man tok slike sjanser. Fengselsstraffen kan også bli ganske lang – det er få som ønsker dette.

 

Ingen garanti

En forbruker/kunde mister all rett til både reklamasjon og garanti når han eller hun velger svart arbeid. Dette er en god grunn til å boikotte 100 %.

Se bare for deg at du har bygget en garasje, så plutselig begynner planker å falle fra taket. Hva skal du gjøre med saken? Dersom du har hatt useriøse aktører som har utført svart arbeid, har du svært få verktøy du kan hente frem. Du har ingen reklamasjonsrett og du har ingenting du kan bruke for å få ordnet opp i denne situasjonen. Det kan koste deg dyrt.

De fleste av oss er opptatte av å ha en garanti når vi kjøper produkter eller tjenester. Derfor er vi glade for at vi har forbrukerombudet og lover/regler som gjør at vi er trygge når vi handler. Hvitt arbeid kommer med andre ord med mange fordeler for deg som kunde – ikke glem det.

%

Boikott

Derfor bør du velge de som jobber hvitt

Forhåpentligvis har du allerede plukket opp en hel del grunner til at du bør velge de som jobber hvitt. Det finnes utrolig mange fordeler og mest av alt kan du bruke denne typen arbeidskraft med god samvittighet. Hvis du tenker deg godt om, er ikke dette egentlig litt viktig?

Det blir faktisk mindre og mindre sosialt akseptert å bruke svart arbeid. Dette er noe man ofte kan merke når man er på fester eller andre sammenkomster. Det er ikke lenger greit å skryte av at man bruker en håndverker som ikke betaler skatt. Faktisk kan det være en real festdemper i middagsselskapet, og spesielt hvis noen av de som er til stede jobber i bransjen.

Etter at du har lest denne saken, håper vi at du fremover alltid velger de som jobber hvitt. Det er dette du kan skryte av når venninnene samles rundt spisebordet!

Derfor bør du velge de som jobber hvitt

Forhåpentligvis har du allerede plukket opp en hel del grunner til at du bør velge de som jobber hvitt. Det finnes utrolig mange fordeler og mest av alt kan du bruke denne typen arbeidskraft med god samvittighet. Hvis du tenker deg godt om, er ikke dette egentlig litt viktig?

Det blir faktisk mindre og mindre sosialt akseptert å bruke svart arbeid. Dette er noe man ofte kan merke når man er på fester eller andre sammenkomster. Det er ikke lenger greit å skryte av at man bruker en håndverker som ikke betaler skatt. Faktisk kan det være en real festdemper i middagsselskapet, og spesielt hvis noen av de som er til stede jobber i bransjen.

Etter at du har lest denne saken, håper vi at du fremover alltid velger de som jobber hvitt. Det er dette du kan skryte av når venninnene samles rundt spisebordet!

Ta ansvar for samfunnet

Selv om de fleste av oss er såpass «egoistiske» at vi helt sikkert bryr oss mest om de argumentene og konsekvensene som påvirker oss direkte, er det faktisk viktig at vi innimellom også retter blikket utover og ser på verden rundt oss. Det å ta ansvar for samfunnet, det er og blir viktig. Derfor oppfordrer vi alle til å gjøre det som gagner samfunnet mest.

I dette tilfellet er det ingen tvil om at samfunnet drar mest nytte av at flesteparten bruker hvitt arbeid til fordel for svart arbeid.

Når noen ikke betaler skatt, så går det faktisk ut over oss alle sammen. Det betyr at vi har mindre å fordele og det gjør at det blir større risiko for mange av oss. Hvis problemet utvikler seg, altså at flere og flere bruker svart arbeid, vil vi etter hvert få et stort problem med det samfunnet vi nå er vant til.

Synes du det er viktig å ta ansvar? Da har du enda en god grunn til å aldri mer benytte deg av svarte tjenester.

Å velge svart arbeid gir straff

Som en siste påminnelse vil vi gjerne banke inn at det å velge svart arbeid gir straff. Dette er noe de fleste av oss vil unngå – du er sikkert en av dem.

 

Staten blir stadig mer og mer opptatte av å fange skattesnytere. Derfor blir det bare større og større sannsynlighet for å bli tatt, for hver dag som går. Det betyr at de som velger å bruke svart arbeid, også kan bli oppdaget og dermed kan de risikere å få straff.

Hvis du er usikker på om håndverkeren du bruker eller vurderer å bruke, arbeider hvitt, finnes det noen enkle «triks» som gjør at du sikrer deg bedre.

 

Dette kan du gjøre

 • Sjekk referanser
 • Sjekk hjemmesiden/internett
 • Betal helst med faktura (eller via nettbank)
 • Be om kvittering

Hvis du som forbruker er oppmerksom og gjør disse tingene, vil du mest sannsynlig klare å holde deg unna svart arbeid. Om den du kjøper tjenester av mot formodning skulle klare å lure systemet likevel, har du aktivt tatt grep for å unngå svart arbeid.

Det er lurt å være smart, og vi håper at informasjonen du nå har fått fører til at du velger hvitt og at det blir enklere for deg å sjekke at de du kjøper tjenester av er seriøse.

Legg ut jobben på anbud

Som nevnt litt tidligere finnes det gode muligheter for å få en pris som ikke gir deg bakoversveis. For å få til dette er du avhengig av å få flere ulike tilbud som du kan sammenligne. Mange velger derfor å bruke en anbudstjeneste. Du kan legge ut en kort beskrivelse av hva du skal ha gjort, og innen kort tid vil du bli kontaktet av håndverkere som ønsker å hjelpe deg.

Når du får flere pristilbud blir det mye enklere å finne det som er billigst. På denne måten har du spart penger helt uten å bruke svart arbeid som kan føre til kjipe konsekvenser for både deg og den som gjør jobben.

Bruk anbudstorget

Færre bruker svart arbeid på grunn av tjenester som anbudstorget. Dette liker vi. Hvis du er usikker på å legge ut anbud eller kjenner noen som bruker svart arbeid, har vi satt sammen noen argumenter for å ikke kjøpe svart arbeid. Spre ordet!

 1. Bruk anbudstjenster​: Ved å bruke anbudstjenester øker du sjansen for at du kan få enda lavere pris enn hos leverandøren som tilbydde svart arbeid.
 2. Langsiktig problem: Unndragelse av skatt / moms går ut over de segmenter som vedlikeholdes av staten, som skoler, sykehus, eldrehjem, veier etc.
 3. Straffbart​: Skatt og moms-unndragelse er straffbart i Norge, både leverandør og forbruker kan straffes for det.
 4. Du mangler dokumentasjon: Skulle ikke jobben ha blitt utført i henhold til forskrifter og normer, og du eventuelt søker erstatning, vil du mangle dokumentasjon på at jobben er utført. I dette tilfelle må du selv hyre inn ny leverandør for å rette opp skaden.
 5. Ingen reklamasjon: Skulle du ønske å reklamere på jobben vil påstanden bare bli henlagt om du kun har muntlig bevis.
 6. Ansvarsforsikring: Om leverandøren i det hele tatt har en ansvarsforsikring ved feil/mangler/skade, dekker ikke denne noe uten at det er dokumentert.
 7. Ikke godkjenninger​: Det er ofte lett å bli blind på grunn av prisen og glemme andre viktige faktorer som godkjenninger og sertifiseringer, eller at man velger å overse dette siden man fikk jobben så billig utført.
 8. Manglende samsvarserklæring​: Noen håndverkere, som f.eks. elektrikere, krever at de leverer samsvarserklæring etter utført jobb. Dette vil oppstå som et problem ved boligsalg på et senere tidspunkt.
 9. Svakere rettigheter​: Skulle håndverker plutselig bli syk eller gå konkurs finnes det ingen sted å klage.

LES FLERE ARTIKLER