Oppussing – begynn planleggingen tidlig
Rate this post

Oppussing: Begynn planleggingen tidlig i 2018

Klør du i fingrene etter å komme i gang med oppussing? Vet du ikke helt hvor du skal begynne? I så fall har funnet riktig artikkel. Forhåpentligvis får du noen gode råd som gjør det litt enklere å komme i gang.

Det er ingen tvil om at oppussing er noe som fort kan bli et stort prosjekt, og derfor krever det en god del av oss. Noe av det absolutt viktigste med en oppussing er planlegge godt – da går prosessen mye bedre og du kommer raskere i mål. Det fører også ofte til at resultatet blir bedre.

Oppussing

Det finnes både fordeler og ulemper ved å skulle pusse opp. Fordelene går kanskje mest på hvordan du vil føle det i etterkant, mens ulemper kan være at det koster mye, tar mye tid og er krevende. Det fine med disse ulempene er at du glemmer de med en gang du er ferdig – da vil du kun være opptatt av hvor fint du har fått det.

Er du en av de mange som tenker på å komme i gang med oppussing? Da er det vel bare å sette i gang da! De som utsetter dette, pleier som regel å fortsette med å utsette. Du kan like gjerne gjøre det først som sist.

 

Planlegging er viktig

Det først du burde gjøre er å lage en fremdriftsplan og en overordnet plan over prosjektet i sin helhet. Finn ut av hvor stort du skal gjøre prosjektet, hvor mye oppussing det er snakk om.

Noen skal pusse opp hele hjemmet sitt, mens andre velger å gå i gang med ett rom i første omgang. Når du har bestemt deg for hvor stor oppussing du skal i gang med, kan du skrive en nøyaktig beskrivelse av hva du skal ha gjort. Denne vil være nyttig dersom du skal få hjelp fra fagpersoner og håndverkere til å komme videre.

En fremdriftsplan er utrolig nyttig. Den gjør at du enklere holder deg til planen og får gjort det må ha gjort for å komme videre. Ved oppussing er det alltid slik at det er noe det er ekstremt viktig at du gjør aller først/begynner med, det derfor viktig å kartlegge dette på forhånd. Overrasker er ikke så heldig når man skal pusse opp.

 

Hva skal du pusse opp?

Som vi allerede har vært inne på så er det mulig å pusse opp i både stor og liten skala. Det vil si at du kan velge hvor stor del av huset ditt du skal pusse opp i denne omgang. Det er absolutt mulig å ta oppussingen i to eller flere runder, men mange foretrekker å gjøre alt på en gang. Det kan være ganske mye mer slitsomt med flere runder. Dette er uansett opp til hver og en – du bestemmer.

Hvis du synes det er vanskelig å finne ut av akkurat hvor du skal begynne, kan du gjerne be noen håndverkere om å ta en befaring. I mange tilfeller vil de ha gode råd til hva det lønner seg å begynne med.

Hvis du helst vil finne ut av dette selv, kan du for eksempel begynne med det rommet som irriterer deg mest. Hvis ett av rommene skiller seg veldig ut og er i «dårligst stand», kan det være et fint sted å begynne.

Utover slike faktorer, kan man også tenke litt på hva som er lurt eller lønner seg. Det er kanskje vanskelig å vite dette, men det kan hende du har noen tanker om det.

For noen er det slik at bad og kjøkken må være lekkert og av høy standard, da blir det naturlig å prioritere oppussing av disse rommene. For andre er det nok viktigere å skape mer liv i resten av boligen, for eksempel ved å male veggene i de fleste rom. Det fine med oppussing, er at det finnes utrolig mange muligheter!

 

Oppussing av hus

Leiligheter er nok ofte noe enklere å pusse opp. Hus kan være veldig store og ofte på mange flater, det kan bety at en oppussing krever en del. Men der det er utfordringer, er det også mange muligheter. Har du et hus, kan du garantert få innsiden 100 % ny hvis du går for en større oppussing.

Dersom du har et litt gammel hus, kan det være behov for en totaloppussing. Det er ikke sikkert det lenger holder med å nye overflater eller en oppussing av kun det som er synlig. Noen ganger må man gå dypere og gjøre en større renovering/rehabilitering.

Hvis du har bestemt deg for å oppgradere inne, gjør du lurt i å samtidig undersøke om huset ditt har behov for annen type oppussing i tillegg.

Oppussing av hus

Start planleggingen med oppussing av hus allerede nå.

Øk verdien på boligen

Det er ikke nødvendigvis bare for din egen del du skal gå i gang med en oppussing, det kan være taktiske og smarte grunner til at du skal gjøre det. En oppussing vil i mange tilfeller føre til at verdien på boligen din øker. Hvis du er sikker på at du skal selge i nærmeste tid, er det ingen dum idé å planlegge en eller annen oppussing. Selv om du ikke nødvendigvis trenger å pusse opp hele kåken før du skal selge, kan det være lurt å gjøre noe for å oppnå en bedre salgspris.

Hvis du ikke har noen umiddelbar tanke eller plan om å skulle selge, kan du likevel nyte godt av tanken på at oppussingen din trolig vil øke verdien på leiligheten eller huset ditt.

Pusse opp hytte

Du har kanskje ikke noe ønske om å pusse opp hjemmet ditt? Da kan det hende du isteden skal bruke tiden din på å planlegge en oppussing av hytta.

Alle hytte-eiere har som regel et svært så nært forhold til dette bygget. Det er et sted de kan reise til for å virkelig få nyte livet. Da er det selvfølgelig viktig at det ser fint ut og at det holder en god standard.

Hvis du skal i gang med å planlegge oppussing av hytta di, er det bare å begynne å tenke på farger, maling, tapet, gulv, tak, tepper og møbler. Du kan gjerne være kreativ og gjøre dette feriestedet enda finere!

Lån til oppussing

Det er ingen hemmelighet at det koster en god del å skulle pusse opp. Derfor bør en del av planleggingen din dreie seg om økonomi. Før du går i gang må du faktisk vite at du har de midlene som skal til.

Veldig mange bestemmer seg for å begynne å spare, lenge før de skal pusse opp. Det er selvfølgelig et smart og gjennomtenkt valg. Andre er litt mer utålmodige og har derfor aldri rukket å spare noe før de plutselig er der at de bare må pusse opp.

Et alternativ er å be banken om et lån, slik at du kan pusse opp. Det er veldig mange som velger å gjøre det på denne måten. Om du får et slikt lån kommer selvfølgelig an på en hel del faktorer, og det er trolig noe du vet best selv – altså hva mulighetene dine er.

Siden en oppussing ofte gjør at en bolig øker i verdi, er det mange banker som ønsker å være behjelpelige med et slikt lån.

Uansett: Husk på at du må ha det økonomiske på plass før du begynner å avtale med håndverkere, kjøpe inn maling/materiale, og før du bestiller møbler og/eller annet interiør.

Som nytt med maling

Hvis du blir litt stressa av å høre om oppussing, skal du få en beroligende beskjed nå. Det er nemlig ikke slik at du nødvendigvis trenger å gjøre kjempemye forskjellig som krever både tid, mannskap og masse penger. Noen ganger holder det med noen malingstrøk, noen nye møbler eller til og med bare et nytt teppe!

Hvis du oppdager at lommeboka er for tynn til at du kan gå i gang med en større oppussing, hva med å fokusere på å piffe opp med ny maling? Dette er noe du i teorien kan få til selv (hvis du er sånn passe god på slikt), men det trenger heller ikke bli ekstremt dyrt å betale for tjenestene til en maler.

Ny maling på mange av veggene dine vil gjøre at boligen føles som ny. Kanskje det er dette du skal planlegge for i år? Husk at det i hvert fall er en mulighet!

Å velge farger

Noe av det vanskeligste og mest utfordrende kan være å skulle velge farger. Vi vet ikke helt hva vi skal legge mest vekt på. Trendene forteller oss noe, svigermor noe annet, naboen har kanskje en mening og selv er du usikker på akkurat hvordan du vil ha det.

Et godt råd her er å bruke god tid på fargeprøver. Ta deg tid til å teste ut og finne ut av akkurat hvordan du vil ha det. Som nevnt er planlegging utrolig viktig når man skal drive med oppussing, det betyr at det også er viktig å ta seg tid til å undersøke, teste og finne de mest optimale valgene. Det er slik du ender opp mest fornøyd!

5 tips til å starte

Nå har du forhåpentligvis tilegnet deg en del ny kunnskap om dette med å drive med oppussing. Det kan også hende du har blitt inspirert eller du har kanskje funnet motet du trenger for å endelig komme i gang. Helt på tampen skal du få noen siste, og litt mer konkrete tips, som du kan bruke for å starte med prosjektet ditt. Du kan gjerne bruke dette som en liste du følger, da blir det kanskje lettere for deg å få gjort det du ønsker.

 

1. Avgrens og bestem deg

Dette tipset er noe man kan bruke til mye her i livet. Når man mottar en oppgave eller en utfordring, er det alltid lurt å finne ut av akkurat hva man skal gjøre. Kanskje også hva man ikke skal gjøre eller ikke kommer til å få til. Deretter handler det om å virkelig bestemme seg og sette sg realistiske mål.

Sett deg ned og begynn med å avgrense. Finn ut hva du skal ha gjort og hva du i denne omgang ikke skal prioritere. Får du følelsen av at det du har bestemt deg for å gjøre, blir litt i overkant mye, kan det være lurt å gå en ny runde og kutte ut noe mer. Når du er fornøyd med det du har kommet frem til, burde du bare bestemme deg. Bestem deg for at det er for sent å snu!

 

2. Lag en beskrivelse av målet og et tidsskjema

Du har større sjanse for å lykkes hvis du bruker god tid på å lage en beskrivelse av målet ditt. Få det gjerne ned på papiret og forklar detaljert hva du vil ha gjort, hvordan du vil ha gjort det, hva som må til, når det skal gjøres, og hva du drømmer om. Si gjerne noe om det ønskede resultatet – slik du drømmer om å få det.

Deretter bør du lage et tidsskjema. Dette gjelder spesielt dersom det er mye som skal gjøres. Alle vet at det fort blir utsettelser eller at det fort kan bli vanskelig å holde styr på alt som skal gjøres. Lag en plan for når du skal ha gjort hva og når ulike håndverkere må ha gjort sine jobbere. Da skal det gå enklere for seg!

3. Farger, tester, forslag og inspirasjon

For at prosessen også skal være litt ålreit burde du definitivt bruke noe tid på å leke deg litt. Unn deg å ha det gøy med å finne ut av hvordan du skal ha det. Ta deg tid til å se på mange ulike valg, av både materialer og farger. Ta deg også gjerne tid til å teste ut, og la andre få komme med sine meninger.

 

4. Legg ut nødvendige jobber på anbud

Siden du allerede har laget en plan eller beskrivelse, har du helt sikkert funnet ut av hva slags håndverkere eller hjelp du trenger. For å best mulig finne de du trenger til jobben, anbefaler vi at du bruker en anbudstjeneste. Dette gjør at prosessen går mye raskere, og i tillegg kan du faktisk spare penger på denne metoden.

 

5. Lag nødvendige avtaler og sett i gang

Etter at du har kommet deg gjennom de første fire punktene, kan du endelig begynne skikkelig. Du må selvfølgelig lage nødvendige avtaler for å komme skikkelig i gang. I noen tilfeller er det utrolig viktig å lage skriftlige kontrakter med håndverkerne du skal bruke.

Så er det bare å sette i gang med oppussingen – du kan i hvert fall glede deg til resultatet.

Oppussing av stue

Legg ut anbud på dine planer om oppussing.

Få hjelp av profesjonelle

Strekker ikke tiden til? Husk at du gjennom Anbudstorget kan legge ut anbud og få hjelp av snekkere, malere og elektrikere til ditt prosjekt. Dermed kan du fokusere på hverdagen og heller få hjelp til å visualisere idéene dine.

Legg inn anbud nå

Les flere artikler

Hvordan bli kvitt bananfluer

Om du nå leser denne artikkelen så har vel bananfluene gått på nervene en gang for mye. Ta det med ro, vi skal fortelle deg alle de smarte triksene så du kan bli kvitt bananfluer en gang for alle!

Les mer

Bygge terrasse – trinn for trinn

Å bygge terrasse er et overkommelig prosjekt for de aller fleste. Det kan til og med være ganske gøy! Med noen gode råd på veien, litt fingerferdighet og tid så kommer du langt. Husk å være nøye, slik at du får kvalitet og lang levetid på terrassen din.

Les mer