Slik velger du riktig håndverker

På tide med en større oppgradering eller et nybygg? Uansett størrelse og form på oppdrag, burde du alltid være nøye når du skal velge håndverker. Denne guiden hjelper deg et stykke på vei.

Håndverker

Det er ikke bare én gang i livet man trenger en håndverker, faktisk er det ganske ofte. Spesielt for de av oss som ikke er spesielt gode på å gjøre ting selv. En god del arbeid i hjemmet krever uansett fagpersoner, men det er likevel viktig å velge rett fagperson – noe som ikke alltid er så lett. Så hvor begynner man egentlig?

Selv om det ikke er mulig å gi et fasitsvar på hvilken håndverker som er riktig, er det noen ting det er veldig lurt å tenke på:

 

Vurder flere tilbud og sammenlign pris

Det er dumt å finne seg en håndverker nærmest i blinde. Du gjør lurt i å kontakte flere firmaer og motta pris/tilbud fra disse. Da kan du sammenligne prisene og da sikrer du deg fra å måtte betale for mye.

 

Sjekk referanser grundig

Alle håndverkere har gjort andre jobber før jobben de skal gjøre for deg. Dermed kan du finne ut av hva slags opplevelser andre kunder har hatt. Dette kan gjøre at du unngår å leie inn noen som tidligere har gjort dårlige jobber. Dersom firmaet selv ikke oppgir noen referanser du kan sjekke, kan det godt tenkes at du kjenner noen som har vært i kontakt med gjeldende håndverker. Hvis ikke kan du alltid be nettet om hjelp, her kan du finne mye informasjon og uttalelser om ulike firmaer. Husk å ha med deg et kritisk blikk.

I tillegg til dette kan det også være lurt å gjøre noen søk for å finne ut litt om den offisielle informasjonen om firmaet. At det for eksempel er registrert i enhetsregisteret.

 

Lag en god beskrivelse av oppdraget

Når du skal snakke med håndverkere om oppdraget du skal ha utført kan det fort skje misforståelser hvis du litt på sparket skal forklare hva du skal ha gjort over telefon. Det kan være lurt å sette seg ned med penn og papir for å notere ned en god forklaring/beskrivelse av oppdraget. Ta med alt som er viktig for en håndverker å vite om, for å forstå hva som skal gjøres og ikke gjøres.

Dersom du tar deg tid til å skrive en slik beskrivelse kan det også hende at du raskt ser at du egentlig har en del spørsmål. Dette er det lurt å finne ut av tidlig i prosessen slik at du får snakket med de aktuelle håndverkerne – de kan svare deg på mange av de spørsmålene du måtte ha.

 

Skriv kontrakt

Vi hører innimellom om at folk har dårlig opplevelser med håndverkere. Det blir misforståelser og ender så i en tvist/konflikt. Dette er kjedelig både for kunden og for håndverkeren/firmaet det gjelder.

Derfor vil begge parter ha utbytte av at det i forkant av oppdraget er skrevet en kontrakt som tar for seg hva som skal gjøres, plikter, rettigheter, betalingsbetingelser/pris, framdrift, ferdigstillelse og alt som er viktig for at du skal bli fornøyd med både prosess og resultat. Oppdragsbeskrivelsen du har skrevet legges da inn i kontrakten.

En slik skriftlig kontrakt gjør at du har mindre risiko og gjør deg tryggere ved en eventuell tvist. Det er bra å dokumentasjonen i orden dersom det skulle bli uenigheter.

Kontrakt med håndverker

Det er viktig å skrive kontrakt med håndverkeren

Dokumenter underveis

Mange krangler for eksempel om hvor mye tid som er brukt. Dette dreier seg ofte om mindre oppdrag og gjelder hvis det er timepris som er avtalen. I slike tilfeller gjør du lurt i å dokumentere når håndverkeren kommer og når håndverkeren går. På denne måten kan du følge med på hvor mye tid som brukes på oppdraget, og da sammenligne dette med antall timer som er oppført på fakturaen.

Det kan også lønne seg å ta bilder underveis. Begynn gjerne med å ta bilder av hus/rom/hage etc. før håndverkerne skal komme, slik at du har dokumentert utgangspunktet. Deretter kan du fortsette å ta noen bilder av prosessen og framdriften.

Hvis noe skulle skje som for eksempel ødeleggelser eller lignende, vil du da ha dokumentasjon som viser at denne ødeleggelsen/skaden ikke var der fra før av.

 

Følg opp håndverkerne

Det kan være lurt å følge med på prosessen og se til at de holder seg etter tidsskjemaet. Da kan du lettere finne ut av om det virker som om det blir noen utsettelser. Det er lurt å ha en dialog med håndverkerne, det kommer du til å få mer igjen for – prosessen blir enklere.

Dersom du får behov for å få gjort noe mer arbeid som ikke er avtalt, er dette helt klart noe du så fort som mulig må snakke med håndverkeren om. Også da lønner det seg å ha hatt en god dialog fra starten av. Hvis dette blir tilfellet må en ny avtale gjøres særskilt. Da må du huske på å få pris på tilleggstjenesten og dere må avtale om dette har noe å si for den datoen som er satt for ferdigstilling. Gjør gjerne dette skriftlig – det er det lureste.

 

Hva gjør en håndtverker

En håndverker kan være en snekker, en elektriker, en maler, en murer, en flislegger, en rørlegger osv. Dermed blir det jo også relativt komplisert å skulle svare på hva en håndverker gjør – nettopp fordi de gjør så utrolig mye forskjellig.

Felles for alle er at de hjelper oss med å komme i mål med oppgraderinger og prosjekter i hus, hjem og hage.

En snekker kan hjelpe deg med nybygg, tilbygg, isolering, listing, garasjer, terrasser, bordkledning, gulvlegging og lettvegg. Mens en elektriker gjør oppdrag som har med det elektriske å gjøre, for eksempel montering av lys/lamper, oppgradering av sikringsskap, kontroller av det elektriske anlegget, reparering/feilsøking av varmekabler, og montering av alt fra strømuttak/støpsler til ladestasjon for elbiler.

Så har du håndverkere som driver med grunning, sparkling og maling/beising. Dette er selvfølgelig malere. Ved oppussing er det naturlig å få hjelp fra fagfolk innenfor denne kategorien. Mange av de er spesialister på fargekombinasjoner, så her kan du få mange god råd.

Det sier seg kanskje selv hva en flislegger gjør, dette er en håndverker vi trenger både til bad og kjøkken. For noen kan det også være aktuelt å legge fliser andre steder. For eksempel i gangen eller i boden. Dersom du skal legge fliser på gulvet ditt på badet og har tenkt til å ha varmekabler, gjør du lurt i å snakke med elektriker og flislegger samtidig, slik at dette koordineres på best mulig måte.

En murer eller en murmester utfører oppdrag som muring og montering av peis, andre ildsteder, piper og pipeelementer. Det kan også være snakk om legging av gangveier, kantstein eller fortauer – altså har det ofte med hage og fasade å gjøre.

De fleste har på et eller annet tidspunkt vært borti en rørlegger, det er i hvert fall en håndverker man helt sikkert kommer til å trenge i løpet av livet. Skal man for eksempel ha et nytt kjøkken, vil du mest sannsynlig trenge en rørlegger som kan koble til oppvaskmaskinen din og andre enheter. Dersom doen din skulle bli tett, har du også bruk for en rørlegger.

Nå bør du ha fått litt innsikt i hva håndverkere gjør og du har sikkert notert deg bak øret at de alle er svært så nyttige, spesielt når man skal i gang med prosjekter som har med hus og hage å gjøre.

 

Ulike typer håndverk

Vi har nå vært gjennom de fleste typen håndverkere og snakket litt om hva de gjør. Dette bør ha gitt deg en viss innsikt i hva du kan få hjelp til, samtidig bør du også ha kommet på at du som kunde gjør lurt i å forklare akkurat hva du skal ha gjort og hva slags ønsker/tanker du har.

Siden det finnes mange ulike typer håndverkere, finnes det også mange muligheter. Hvis det du har i tankene ikke har blitt nevnt her, trenger du ikke å være redd. Ikke nøl med å ta kontakt med en håndverker. Dersom denne personen ikke kan hjelpe deg eller svare deg på det du måtte lure på, har håndverkeren helt sikker råd om hvem du kan kontakte. Dette vil hjelpe deg langt på vei.

Selv om det finnes veldig mange ulike typer håndverk fra disse fagpersonene, så er det likevel slik at de er vant til å jobbe sammen om en del prosjekter. Ofte trenger de hverandre for å kunne fullføre et oppdrag. Det betyr at de er vant til å samarbeide og vet hvordan de skal koordinere når de begynner på et oppdrag som består av flere typer håndverk og da flere forskjellige håndverkere.

Før du finner ut hvilket eller hvilke firma(er) du skal gå for, kan det være lurt at du forsikrer deg om at du har funnet ut av akkurat hvem og hvor mange forskjellige du har behov for. Ha en god beskrivelse klar. Da er det lettere å få tak i de du er på jakt etter.

 

Bransjeoversikt

Det beste hadde selvfølgelig vært om man hadde en fullstendig oversikt over alle som befant seg i bransjen, gjerne inkludert referanser og all informasjon. Hvis dette er noe du er på jakt etter, gjør du lurt i å bruke en anbudstjeneste. Da vil du straks merke at det faktisk er bransjen som henvender seg til deg – du har muligheten til å tiltrekke deg de som faktisk kan og vil ta oppdraget ditt. Det gjør jobben med å finne riktig håndverker noe enklere.

Utover dette finner man selvfølgelig mange firmaer og håndverkere på nettet. Et enkelt søk gir deg en relativt god oversikt, spesielt hvis du søker etter den fagpersonen/bransjen du leter etter + stedet du bor.

På nettet kan du også da finne ulike foreninger eller grupper som har en slik bransjeoversikt over de som er medlem av foreningen/gruppen. På en slik nettside vil du kunne finne en oversikt som viser firmaene. Det er dog ikke sikkert du blir noe klokere av dette, det kan hende det er lurere å gå for en anbudstjeneste.

 

Kontrakt med håndverker

Du har allerede blitt oppfordret til å skrive en kontrakt med de håndverkerne du skal ha til å gjøre en jobb for deg. Noen synes dette kan være litt vanskelig og ubehagelig, og lar derfor være med å gjøre det. Det kan få store konsekvenser.

Dette er en oppmuntring hvis du synes det er vanskelig: I utgangspunktet bør det være positivt også for håndverkeren at en kontrakt blir skrevet, det er med andre ord et dårlig tegn hvis han eller hun er negativ til dette.

Du kan gjerne være klar på det at du ønsker en kontrakt helt fra første gang du tar kontakt med en håndverker.

 

Velge håndverker

Vi har allerede servert noen punkter du må tenke på når du skal velge håndverker. Under gir vi deg en punktliste som du kan bruke som en liten sjekkliste for deg selv – du kan gjerne skrive ut og krysse av når har du har gjennomført et punkt – eller gjøre det digitalt selvfølgelig. Vi gir deg denne lista som en påminnelse og i håp om at du faktisk gjennomfører disse tipsene.

 

Sjekkliste når du skal bruke håndverker:

 1. Sjekk referanser grundig
 2. Vurder flere tilbud/sammenlign pris
 3. Lag en god forklaring/beskrivelse av oppdraget
 4. Skriv kontrakt
 5. Dokumenter underveis
 6. Følg opp håndverkerne/Ha dialog
 7. Vær nøye på at du overholder din del av avtalen (dine oppgaver, betaling, osv)

 

Det å velge håndverker

Nå som du har lest alt dette, fått en del tips og råd, og har en sjekkliste – så kan det kanskje virke vanskelig å faktisk skulle velge en håndverker. Det trenger nødvendigvis ikke å være en stor utfordring, men det er viktig å ha tenkt gjennom hva man faktisk ønsker og deretter ha en viss plan man følger. Husk at denne informasjonen kun er ment som en god hjelp og ikke for å skremme.

Sett at du velger å benytte deg av en anbudstjeneste så vil hovedjobben dukke opp når du mottar tilbudene. Du skal da vurdere seriøsiteten og du skal vurdere om det er rett person/firma til det arbeidet du skal ha utført. Husk på dette med å sjekke referanser og omtaler. Noe som er veldig viktig er at du ikke stoler blindt på referanser som for eksempel ligger inne på firmaets nettside – disse er plukket ut fordi de er positive. Se andre steder for å finne mer troverdige uttalelser.

For noen oppdrag er det helt nødvendig at en eller flere håndverkere kommer på en befaring. Som regel er dette noe som ikke koster penger og som er helt uforpliktende. For noen kan dette kanskje virke som «sløsing av tid», men tvert imot kan det være veldig lurt for deg som skal ha gjort en jobb hjemme. Når en håndverker får se hvordan ting er, er det lettere å si noe om hvordan og når han/hun kan gjennomføre oppdraget og få det til å bli slik du ønsker det. Det vil også være lettere å få en mer konkret pris. Så ikke vær redd for en befaring, dette er gjerne noe du kan oppfordre til/spørre om.

 

Pris på håndverkere

Det blir helt umulig å skulle gi noen priseksempler. For det første er det snakk om mange forskjellige håndverkere og for det andre er det utallige ulike jobber som utføres. Det som er viktig å få med seg om pris, er at de fleste håndverkere som regel jobber ut ifra timepris. Dette er ikke å anbefale dersom det er snakk om store prosjekter. Da gjør du lurt i å avtale en fastpris – en totalsum – som er kontraktfestet. Da unngår du uhyggelige overraskelser i form av fakturaer som «veier litt for mye».

Hvis det er snakk om små jobber må du alltid huske på å forhøre deg om timepris og eventuelle summer som kan tilkomme – for eksempel for materiale og lignende.

 

Legg jobben ut på anbud

Det kan være litt slitsomt å skulle ringe rundt til mange forskjellige håndverkere for å få noen til å ta jobben. Det er mye lurere å legge ut en beskrivelse på nettet og deretter bli kontaktet av de som ønsker å ta oppdraget – slik fungerer en anbudstjeneste. Når du skal legge ut et anbud er det noe informasjon som er viktig å få med på det du skal ha gjort.

 

Få med dette når du skal legge ut et anbud:

 1. Pris
 2. Oppdragsbeskrivelse
 3. Materialer
 4. Tid og frist

 

Pris

Som nevnt gjør du lurt i å avtale en fastpris hvis det er snakk om et større oppdrag. Da burde du spesifisere dette allerede når du legger ut beskrivelsen/anbudet.

 

Oppdragsbeskrivelse

Uavhengig av om du skal legge oppdraget ut på anbud eller ikke, anbefaler vi deg å lage en nøye og godt formulert oppdragsbeskrivelse. Dette gjør alt mye enklere. En slik oppdragsbeskrivelse må du inkludere når jobben skal ut på anbud. Dette for at håndverkerne/firmaene skal kunne ta en vurdering på om dette er noe de faktisk kan gjøre. Du kan gjerne inkludere bilder hvis du har det.

 

Materialer

Hvis du vet hva slags materialer du ønsker eller hva slags kvalitet/pris du vil ha, er dette noe du burde inkludere. Mest av alt må du huske å få med HVEM som skal kjøpe inn dette.

 

Tid og frist

Til slutt burde du ha med når du vil at oppdraget skal startes på, og når du vil at det skal være ferdig. Legg også ved en frist for når du senest vil ha tilbud på anbudet du legger ut.

 

Få hjelp av profesjonelle

Strekker ikke tiden til? Husk at du gjennom Anbudstorget kan legge ut anbud og få hjelp av snekkere, malere og elektrikere til ditt prosjekt. Dermed kan du fokusere på hverdagen og heller få hjelp til å visualisere idéene dine.

Legg inn anbud nå
Slik velger du riktig håndverker
4.7 (93.33%) 3 votes

Les flere artikler

Hvordan bli kvitt bananfluer

Om du nå leser denne artikkelen så har vel bananfluene gått på nervene en gang for mye. Ta det med ro, vi skal fortelle deg alle de smarte triksene så du kan bli kvitt bananfluer en gang for alle!

Les mer

Bygge terrasse – trinn for trinn

Å bygge terrasse er et overkommelig prosjekt for de aller fleste. Det kan til og med være ganske gøy! Med noen gode råd på veien, litt fingerferdighet og tid så kommer du langt. Husk å være nøye, slik at du får kvalitet og lang levetid på terrassen din.

Les mer