Legge nytt hustak?

Dette bør du vite når du skal legge hustak

Å legge nytt hustak bærer med seg mange fordeler. Det er en engangsinvestering som teller svært positivt når man skal selge bolig fordi det er en kostnad mange ønsker å unngå. Taket beskytter huset not alt av vær og vind, i tillegg til at det preger huset og fasadens personlighet. Det har lang levetid og bør først sjekkes for utbytting etter 25-30år. Det er flere ting å huske på når man skal legge nytt tak. Det skal tas mange hensyn, og det er viktig at det utføres profesjonelt. Skulle du være i tvil om utførelsen, rådføre deg med autoriserte blikkenslagere.

 

Hustak er ditt ansvar som eier

Å legge nytt hustak er ikke der man ønsker å spare penger og prøve seg frem selv. Taket har et stort ansvar både for huset og omgivelsene. Visste du f.eks. at du som huseier selv er ansvarlig for at snø og is ikke faller ned fra taket og er skadelig for andre? Takets viktigste egenskap er dog å holde tett fra alt av vær vi kan møte i landet vi bor i – et tak som ikke er tett kan skape fukt og råte som kan spre seg i husets bærebjelker.

 

Sette bort jobben?

Først og fremst må du bestemme deg for om du skal sette bort jobben eller gjøre den selv. Flere selskaper tilbyr pakker hvor man kan gjøre noe selv og noe blir utført av autoriserte håndverkere. Vi anbefaler deg at du rådfører deg med en profesjonell før du starter jobben, uansett om du ønsker utføre deler av oppgavene selv eller sette bort hele oppgaven.

Valg av materiale

Videre må man velge materiale. I eldre tradisjoner brukte man både tretak, spontak og torvtak. Det ble også brukt mye skifer før. I nyere tid bruker majoriteten takstein på hustak. Det tåler mye vær uten å utsettes på kvalitet eller utseende, i tillegg til at det har ekstremt lang levetid. Du kan også velge farge på stein som kan være med å prege husets fasade.

 

Kontrakt og budsjett

Husk at å skifte hustak er en omfattende jobb, men som ikke skjer igjen på nærmere 30 år. Det er altså verdt å investere i. Det er flere faktorer som inngår i skifte av tak, alt fra takrenner og nedløp, festemidler, undertak, taksikringsutstyr og selve blikkenslagarbeidet. Sørg for å få en god og oversiktlig kontrakt, med alle punkter inkludert over arbeidet som skal gjøres. Det er også viktig om du skifter selve taket, at det kan komme uforutsette oppgaver om taket har hatt lekkasje eller liknende. Bestemt på forhånd hvordan du ønsker å håndtere slike utfordringer. Vær også nøye på å ha alt inkludert i kontrakten av de ulike faktorene som inngår i selve jobben slik at du ikke får noen uplanlagte utgifter.

 

Lurt å bruke Anbudstorget

Hos Anbudstorget har vi over 200 eksperter som arbeider som blikkenslagere og taktekkere. De kan hjelpe deg med blant annet beslag, taktekking, pipebeslag, takrenner, pipehatt, mantling, ventilasjon og takarbeid.

Legg inn anbud nå
Legge nytt hustak?
4.5 (90%) 4 votes

Hvordan bli kvitt bananfluer

Om du nå leser denne artikkelen så har vel bananfluene gått på nervene en gang for mye. Ta det med ro, vi skal fortelle deg alle de smarte triksene så du kan bli kvitt bananfluer en gang for alle!

Les mer

Bygge terrasse – trinn for trinn

Å bygge terrasse er et overkommelig prosjekt for de aller fleste. Det kan til og med være ganske gøy! Med noen gode råd på veien, litt fingerferdighet og tid så kommer du langt. Husk å være nøye, slik at du får kvalitet og lang levetid på terrassen din.

Les mer