Snekker på besøk? Dette må kontrakten inneholde
Rate this post

Snekker på besøk? Dette må kontrakten inneholde

Det er mange ting å huske på når man skal i gang med oppussing eller et byggeprosjekt. Én ting du ikke må glemme er å ha alle papirer i orden. Skriv kontrakt med snekkerne – det er lurt.

Både for din egen del og for snekkeren du skal ha på besøk, er det en stor fordel å ha en skriftlig kontrakt. Da vet begge parter hva som er forventet. I denne artikkelen får du blant annet vite litt mer om hva kontrakten må inneholde.

 

Hva gjør en snekker?

En snekker er en håndverker mange får bruk får på et eller annet tidspunkt. Det kan dreie seg om noen nye lister, et nytt gulv, eller total forandring av hjemmet. Med andre ord vil en snekker kunne hjelpe deg med både store og små oppgaver.

Det kan selvfølgelig også variere hva ulike snekkere gjør, og i hvert fall hva de er ekstra gode på. De som skal ha gjort noe litt spesielt med hjemmet sitt, kan derfor gjøre lurt i å undersøke om det finnes noen snekkere som egner seg litt ekstra godt til denne oppgaven.

Mange av oss sliter med et problem som dreier seg om å ha for mange tommeltotter. Det gjør det vanskelig å utføre oppgaver i hjemmet som har med spiker, hammer, skruer, osv. å gjøre. Av denne grunn er det fantastisk at det finnes mennesker som har som jobb å ta imot slike oppdrag.

 

Snekker

Til tider kan det være vanskelig å finne ut av akkurat hvordan man skal få tak i en snekker og hvem man skal velge. Noen bestemmer seg for å spørre gode venner eller bekjente om råd, mens andre bruker internett for å navigere. Det kan uansett være vanskelig å vite hva man skal legge vekt på når valget skal tas.

Noen synes det tryggeste er å gå for et stort firma, mens andre vil gjerne ha en snekker som jobber alene og kan fikse alt selv. Dette er opp til hver og en – heldigvis finnes det mange valg og muligheter.

Når man skal finne en snekker kan det være lurt å bruke en del tid på å forklare nøye hva man faktisk skal ha gjort, slik at de har alle forutsetninger for å vite hvor lang tid de trenger å sette av, hva som må til av planlegging osv. Det er viktig å gi dem all informasjon, slik at de enklere kan svare deg på om de kan ta oppdraget, pris og andre ting du har behov for å vite.

Vær deretter nøye på at du og snekkeren nøye planlegger videre prosess – da unngår du å bli skuffet.

 

Ulike typer snekkere

Ikke alle er klar over at det finnes ulike typer snekkere, men innenfor feltet finnes det altså noen valg. Det kan godt tenkes at det er en del firmaer som tilbyr alt, men det kan være lurt å vite litt om hva som befinner seg på markedet før man hyrer inn hjelp.

Noen som snakker om snekkere, mener at de skal ha en tømrer, mens andre leter etter en byggmester. En byggmester har en tilleggsutdanning som gjør at han eller hun kan lede hele prosessen ved for eksempel bygging av nytt hus.

Forskjellen mellom snekker og tømrer kan noen ganger være litt uklar, og det er ikke alltid det er så viktig å kjenne til disse ulikhetene. I hvert fall ikke hvis man alltid husker på å være klar og tydelig på hva det er man ønsker å få gjort og hvordan. En tømrer er en som ofte tar seg av litt mer grovarbeid, enn det en snekker gjør. I noen tilfeller trenger man kun en blikkenslager, og ikke en snekker eller tømrer. En blikkenslager kan for eksempel legge nye tak eller reparere skader på tak.

Er du usikker på hva slags håndverker du trenger? Da kan det være lurt å ta kontakt med en del ulike firmaer, forklare hva du skal ha gjort, og deretter få hjelp videre.

 

Trevaresnekker

Ikke alle har hørt om «trevaresnekker» før, dette er en snekker som tar arbeidsoppgaver som dreier seg om materialhåndtering, bearbeiding, monteringsarbeid og overflatebehandling. For å nevne noe. De har altså en spesialisering som gjør at de er ekstra gode på å jobbe med trevarer og treverk, for eksempel dører, vinduer, trapper osv.

 

Forskalingssnekker

En forskalingssnekker jobber med betong og betongskonstruksjoner. Det kan være på en byggeplass eller på en fabrikk som produserer ulike produkter laget av betong. Deres arbeidsoppgaver handler om jernbinding, utstøping, stillasbygging og bygging av forskaling til betongkonstruksjoner. Ofte jobber de i et team med andre om et større oppdrag/prosjekt.

 

Modellsnekker

En modellsnekker har som jobb å lage ulike modeller som brukes ved støping. De jobber med materialer som plast, tre og metaller. Støpejern er for eksempel noe modellsnekkerne har et «nært» forhold til. De lager altså modeller som senere brukes til å lage avtrykk ved hjelp av metaller som støpejern.

 

Møbelsnekker

De typene snekkere som vi akkurat har nevnt, er trolig ikke snekkere som så mange privatpersoner har behov for – men det kan selvfølgelig hende det gjelder noen. Møbelsnekker er derimot en type snekker som mange av oss ønsker å bruke. Dette er selvfølgelig en snekker som jobber med å lage møbler, og møbler er selvfølgelig noe mange av oss er opptatt av.

Det er ikke alle som blir tilfreds med å kjøpe seg møbler på for eksempel IKEA. Noen mener at disse møblene er noe «alle har», derfor ønsker de å få spesiallaget møbler som kan bidra til at boligen oppleves enda mer unik og mer personlig.

I forkant bør man selvfølgelig være klar over at det vil koste en god del penger å få laget bord, sofa, stoler eller lignende av en møbelsnekker. Det kan derfor være lurt å basere seg på at man skal ha et par enheter spesiallaget, og at resten kjøpes ferdig fra et varehus. Dersom man har råd og mulighet, og virkelig ønsker seg at alle møblene skal lages av en snekker, er det lurt å be om en oversikt over pris. Avtal gjerne et møte med møbelsnekkeren eller send ham/henne en god forklaring på hva som skal utføres og hvordan det skal være. Det er alltid lurt å vurdere tilbud, før man faktisk bestemmer seg. Også når man bruker møbelsnekkere, er det lurt å ha skrevet en kontrakt.

 

Slik må en kontrakt med en snekker være

Som nevnt er det utrolig lurt, og så godt som avgjørende for prosessen, at du lager en kontrakt mellom deg og snekkeren (eller andre håndverkere du bruker til å utføre en jobb).

Vi har derfor samlet noen råd til hva som er viktig å inkludere i denne kontrakten, i håp om at dette blir noe enklere for deg. Vær også oppmerksom på at det finnes jurister som kan hjelpe deg, hvis du vil være helt på den sikre siden. Det viktigste er uansett at kontrakten inneholder det du synes er viktig, tenk derfor på dine behov og på hva som er absolutt viktigst for deg.

 

1. Beskriv oppdraget nøye

Dette er det punktet du burde vie mest oppmerksomhet og tid til. Vær nøye på at du beskriver oppdraget så godt som overhodet mulig. Få ned på papiret akkurat hva som skal gjøres, hvordan det skal gjøres, med hvilke materialer, hvem som betaler for hva, hvem som har ansvar for hva, når det skal gjøres, og hvordan resultatet skal bli. Dette er ikke bare viktig ved en eventuell tvist, det er også viktig fordi det vil gjøre at begge parter faktisk er mye mer enige og at begge parter vet akkurat hva den andre forventer. Dette vil føre til at snekkeren har at bedre utgangspunkt for å gjøre deg fornøyd. Altså er dette noe alle vinner på!

 

2. Vær tydelig på ønsket resultat

Ha gjerne et eget punkt som tar for seg hva sluttresultatet skal bli. Dette punktet skal beskrive akkurat det du håper på/ønsker deg/forventer. La kontrakten inneholde hvordan prosjektet skal være/bli ved ferdigstillelse.

Mange opplever at det er vanskelig å få vært tydelig nok med håndverkere, derfor kommer man mye lenger ved å gjøre det på denne måten. Vær så tydelig som mulig – da er det større sannsynlighet for at du lykkes.

 

Kontrakt med snekker

Beskriv nøye oppdraget og hva som er ønsket resultat i kontrakten.

3. Ha en konkret dato for ferdigstillelse

Det er viktig at dere er 100 % enige om når dato for ferdigstillelse skal være. En god del opplever at håndverkere bruker lenger tid enn det som er planlagt. For å unngå dette er det utrolig lurt å ha med en helt konkret dato (og gjerne klokkeslett) for når de skal være ferdige. Da vil de ha et press på seg, og du har også muligheten til å kreve oppreisning dersom de mot formodning ikke skulle klare målet.

Det kan være lurt å inkludere noe konkret om hva avtalen er dersom de går over på tid. For eksempel lavere pris eller lignende. Spesifiser gjerne at ferdigstillelse betyr at hver eneste skrue, list osv. Skal være ferdig montert og at alt rot, verktøy, og lignende skal være ryddet opp.

 

4. Inkluder pris og betalingsmåte (også forfall)

Dette er spesielt viktig for snekkeren. Han eller hun bør være opptatt av at fullstendig pris (og gjerne en spesifisering av hvor mye hva koster) står i kontrakten. Betalingsmåte er også viktig å inkludere – altså om det skal betales med kort, om faktura blir sendt i etterkant osv. Husk også at det er lurt å inkludere når seneste dato for innbetaling er. En ryddig kontrakt gjør det enklere å ha et ryddig forhold.

 

5. Unngå å betale kontant og på forskudd

Så godt det lar seg gjøre burde du unngå å betale noe på forskudd. Dersom dette er noe snekkeren ikke kan godta, bør du i det minste passe på at kun halvparten betales på forskudd. Spør gjerne om dette helt fra starten av, slik at du kan finne en snekker som godtar etterskuddsbetaling.

Du burde også unngå å betale kontant og du bør få en kvittering, slik at du er helt sikker på at dette er hvitt arbeid. Det kan gjerne inkluderes i kontrakten hvor mye som skal betales når, på hvilken måte, og at du skal motta en kvittering.

 

6. Opplysninger om begge parter

For noen er dette punktet en selvfølgelighet, men det kan være greit med en påminnelse. Husk å ha med nødvendig informasjon om begge parter. Altså opplysninger om firmaet/snekker og opplysninger om deg. Dette er «vanlige» opplysninger for alle typer kontrakter.

 

7. Eventuelle spesielle avtaler

Dersom dere på noen måte avtaler noe spesielt muntlig eller er enige om noe som dere «bare har snakket» om, så er det viktig at du passer på å få med dette i avtalen. Mange glemmer slike ting, og tenker i etterkant «men det sa han jo». For de fleste vil det da bli ord mot ord, og det blir vanskelig å få gjort noe med saken.

Det å skrive ned slike ting i kontrakten er ikke nødvendigvis kun for at man skal ha noe å «bruke» dersom ting ikke går som planlagt, men mer for å unngå at ting ikke blir gjort og/eller at det oppstår misforståelser.

Jo nøyere du er med å få med de viktige tingene i denne kontrakten, jo større er sannsynligheten for at du får utført jobben akkurat slik du ønsker og forventer.

 

Legg inn anbud på snekker

Noen synes det kan være litt vanskelig å komme i kontakt med de rette håndverkerne, de sliter rett og slett litt med å få tak i riktig snekker. Vi vil gjerne hjelpe deg dersom dette er følelser du sitter med.

På vår side kan du enkelt legge inn et anbud på snekker. Du forklarer da hva slags jobb du skal ha utført og gjerne når du ønsker jobben gjort. Så vil du etter kort tid se valgmulighetene dine. Det er selvfølgelig du som velger hvilket firma/snekker du skal bruke.

Dette er en metode som gjør det mye enklere å finne rett person til rett jobb, og du slipper å ringe rundt til flere forskjellige. Vi gjør det rett og slett enklere for deg, slik at du kan komme i gang med prosjektet ditt.

Uansett hvem du velger: Husk å skrive en kontrakt!

Hvordan bli kvitt bananfluer

Om du nå leser denne artikkelen så har vel bananfluene gått på nervene en gang for mye. Ta det med ro, vi skal fortelle deg alle de smarte triksene så du kan bli kvitt bananfluer en gang for alle!

Les mer

Bygge terrasse – trinn for trinn

Å bygge terrasse er et overkommelig prosjekt for de aller fleste. Det kan til og med være ganske gøy! Med noen gode råd på veien, litt fingerferdighet og tid så kommer du langt. Husk å være nøye, slik at du får kvalitet og lang levetid på terrassen din.

Les mer