Combined Shape Group 13 Combined Shape anbudstorget_logo Group 2 Group 6 Path 2 shutterstock_584449174 Shape

Skadedyrkontroll Rogaland

- Få tilbud fra dyktige leverandører

Motta tilbud fra 5000 leverandører i 76 ulike bransjer - Helt gratis og uforpliktende!

Bli kvitt skadedyr med skadedyrkontroll

Har du fått ubudne gjester på besøk? Mus eller rotter i veggene? Veggdyr eller maur? Vepsebol på loftet? Våre dyktige samarbeidspartnere innen skadedyrkontroll hjelper deg gjerne med å bli kvitt problemene. Registrer jobben og få et uforpliktende pristilbud.

 

Har du skadedyr i hus?

Å få ubudne gjester på besøk er aldri en gøy opplevelse. Uansett om det dreier seg om en edderkopp i ny og ne, maur som stadig vender tilbake eller kakerlakker som krever større iverksetting. Mye kan du likevel gjøre selv med insekter eller mus som har kommet på besøk.

 

Det er ikke uvanlig å ha skadedyr i huset av og til, men når det blir et vedvarende problem som ikke forsvinner bør du ta kontakt med et skadedyrfirma med en gang. Dette gjelder dersom maur har laget seg bolig i vinduskarmen eller lignende og tilfeller slik som kakerlakker, da bør du ta kontakt med profesjonelle med en gang! Her gjelder det å få tak i riktig firma, og du bør derfor kartlegge og finne ut hva slags skadedyr det er snakk om.

 

  • Hva angriper skadedyret? Er det mennesker, mat og tekstiler eller trevirke?
  • Hva slags type insekt eller dyr er det snakk om? Flyr det, kryper, biter eller gnager?

 

Ved å kunne svare på disse spørsmålene vil du kunne finne riktig firma enklere, samtidig som de kan hjelpe deg raskest mulig.

 

Skadedyrkontroll

Om du oppdager at du har problemer med skadedyr, bør du ta kontakt med skadedyrkontroll for å få rask og effektiv hjelp med å kvitte deg med de ubudne gjestene. Skadedyrkontroll har lang erfaring i bransjen og vet hva som er effektive arbeids- og bekjempelsesteknikker for å få fjernet skadedyrene raskest mulig.  Om du er i tvil om du har et problem med skadedyr kan du også ta kontakt, da flere selskaper tilbyr gratis befaring. Så uansett om det gjelder hus, leilighet, hytte eller hage er det bare å ta kontakt.

 

Fått biller i huset?

Det er mange ulike biller som kan komme seg inn og bo i huset ditt. De fleste kommer likevel gjennom matvarer du kjøper i butikken. Dette kan være slik som melbiller og brødbiller, som bor i mel, ris, brød, kjeks, dyrefôr og lignende. Om du oppdager biller i kjøkkenskuffen din eller i matvarene bør du kaste alt som er der og vaske godt. Dette gjør at du er sikker på at du har klart å kvitte deg med billene. Det kan nemlig være vanskelig å finne ut hvor de kommer fra, og det er dumt å risikere at noen overlever og deretter forflytter seg til nye varer.

 

Insekter i hus

Insekter innendørs er for mange en ubehagelig opplevelse. Ikke alle insekter er skadelig (bare ekkelt), men noen kan også faktisk gjøre store skader på boligen. Det er derfor viktig å vite forskjell på dem, og hva du skal gjøre om du først finner insekter som har bosatt seg.

Det finnes både stikkende insekter som humler, bier og veps, krypende som maur, biller og kakerlakker, og blodsugende som veggdyr. Generelle forebyggende tiltak for å unngå å få innsekter i huset er å ha det rent og tørt innendørs. Ved å ha det rent og sørge for at det ikke er lekkasjer som danner fuktig miljø kommer du langt. I tillegg bør du sørge for å gå med søplet ofte og ikke la matrester ligge fremme.

Oppdager du at du har innsekter eller andre skadedyr i boligen bør du gjøre tiltak så raskt som mulig. Les under for en guide av ulike type skadedyr i Norge og når du bør ta kontakt med en skadedyrkontroll med en gang. Er du i tvil er det bare å ta kontakt med en skadedyrkontroll i dag så vil de råde deg på veien og komme på befaring raskt.

 

Typer skadedyr i Norge

Det finnes en rekke ulike type skadedyr i Norge. Her skal vi gå gjennom noen av de vanligste så du vet hva du bør ta av forhåndsregler, når du kan bekjempe de selv og når en skadedyrkontroll bør kontaktes. I visse tilfeller bør skadedyrkontrollen kontaktes med en gang for å unngå store ødeleggelser. 

 

Maur

Det finnes flere typer maur, og desto raskere du tar hånd om problemet, jo billigere blir det. Det er flere maurtyper og hvilken maur det er snakk om spiller en rolle for hvordan bekjempe de best. På generell basis er den vanligste bekjempelsesmåten å forgifte åte til mauren, for da fører de dette tilbake til der dronningen er og samfunnet vil da dø ut fort. Dersom du ser reiret kan dette fjernes med en støvsuger. Husk da for all del å ikke sette støvsugeren tilbake når du har fjernet maurene, da kryper de raskt ut igjen. Om reiret ligger ute i hagen kan du bruke maurgift til å få drept samfunnet før de eventuelt forflytter seg inn i bolig.

Er det snakk om rød skogsmaur eller stokkmaur bør du ta kontakt med skadedyrkontrollen. Disse maurtypene lager seg bol i døende eller dødt treverk. Hus og hytter som ligger i skogsterreng er særlig utsatt for disse typene, og de bosetter seg gjerne i husveggen, vinduskarmen eller lignende. Om du stadig seg maur inne i huset eller det drysser sagspon ut fra taklister eller lignende, eller hører knitrelyder i veggen, ja da kan det være maur som har bosatt seg. Ta kontakt med fagfolk for å få bekjempet disse skadedyrene. De er nemlig ikke helt enkelt å bli kvitt, og ofte må trevirke fjernes fordi de har spist seg inn i treverket for å lage ganger og hulrom.

 

Kakerlakker

Finner du en kakerlakk bør du kontakte skadedyrkontroll med en gang! Den vanligste i Norge er den tyske kakerlakken Blattella germanica og kjennetegnes som lysbrune i fargen med vinger som gjør at de kan fly. Ettersom kakerlakker er lyssky kan det være vanskelig å oppdage at man har de i huset på dagtid. Ser du likevel en kakerlakk på dagtid kan dette indikere at det er en stor besteand, noe som betyr at det er ekstremt viktig at du tar kontakt med skadedyrkontrollen med en gang så de kan få ordnet opp. Kakerlakker kommer ofte i hus med matvarer og importerte varer, og har de først kommet inn trives de godt på varme, fuktige steder som på kjøkkenet og badet. De sprer seg ved å gå gjennom rørgjennomganger eller ledningstrekker til andre leiligheter, fordi de ikke kan overleve utendørs i det norske klimaet.

Et vanlig problem med kakerlakker er at de spiser alt, altså er de altetere og kan gå løs på søppel, mel, brød, smør, matoljer og flere matvarer. I tillegg kan de også spise på lær, ull, lin, papir og såpe. Angrepet mat bør kastes fordi de forurenser med et illeluktende sekret. Dette kan også utløse allergiske reaksjoner hos mennesker.  

For å forhindre at kakerlakker kommer i ditt hjem bør du tømme søppelbøtter ofte og rengjøre boligen ofte for å fjerne matrester som kakerlakkene kan spise. I tillegg bør du ikke la mat eller vann til husdyr stå fremme ettersom dette også er mat for kakerlakker.

 

Veggdyr

Som andre skadedyr er det også flere typer veggdyr, men det er bare en som angriper mennesker. Dette er typen Cimex lectularius og er en type som gjerne kommer med bagasjen etter at du har vært på ferie. Veggdyr har i dag blitt mer resistente mot innsektsmidler og kan derfor være vanskelig å bli kvitt. Det betyr også at det er viktig å ta forhåndsregler for å forhindre at de dukker opp, samt ta kontakt med skadedyrkontrollen om du tror veggdyr har kommet inn i boligen.

Veggdyr spres som sagt av bagasjen, men også gjennom brukte møbler og annet innbo. De finnes ofte ved senger, sofaer og andre steder mennesker holder seg i ro. Du kan oppdage at du har fått veggdyr i boligen om du våkner med irriterende bitt og stikk, da de suger blod om natten. Ellers kan du også se etter små svarte flekker i sengerammen, tomme insektsskall eller døde veggdyr.  Som forebyggende tiltak bør du fryse eller varmebehandle klær du tar med hjem fra ferie. Åpne derfor gjerne kofferten utenfor og legg klærne til vask med en gang. Unngå også å kjøpe bruktmøbler i stoff, da veggdyr kan gjemme seg her.

Mistenker du at veggdyr bør du ta kontakt med en skadedyrkontroll med en gang. Jo lenger du venter, desto vanskeligere kan det bli å bekjempe de. Skadedyrkontrollen nedfryser møbler og klær i en frysecontainer for å bli kvitt dyrene.

 

Sølvkre

Sølvkre trenger høy luftfuktighet for å trives og du finner de derfor i kjellere, på kjøkkenet eller på badet. Sølvkre kalles også for sølvfisk, og finner man disse skapningene kan det være et tegn på en fuktskade. Forebyggende tiltak er derfor å sikre at det ikke er lekkasjer noen steder, mens tiltak kan være limfeller for å bli kvitt de. I tillegg bør lister og terskler som har sprekker tettes slik at ikke sølvkre har steder å skjule seg. Vanligvis gjør ikke disse store skadene i boligen, men flere synes det er ekkelt at de er der.  

 

Veps

Veps hører sommeren til, men kan fort bli irriterende skadedyr om de skaper bol i nærheten av der vi bor eller i verste fall innendørs. Vepsestikk kan også få fatale følger, så her skal man trå med forsiktighet. Om du oppdager et vepsebol bør du derfor ta kontakt med skadedyrkontrollen slik at de kan gå inn å få bort bolet.

Viktigste forebyggende tiltak er å tette sprekker, lister og lufteluker. Samt å ikke la mat ligge igjen ute. Det er nemlig her dronningen vil starte bygging av bol. Om gode vilkår ikke er tilstede, vil dronningvepsen fly videre. Har du først fått et bol må dette fjernes med ytterst forsiktighet. Her må hansker og en birøkterhatt brukes slik at man ikke får masse stikk. Veps kan nemlig fort bli hissig og gå til angrep når hjemmet deres bli angrepet. Bolet bør også fjernes helst på vinteren eller forsommeren når det kun er dronningen og få veps tilstede, eller på kvelden da temperaturen gjør vepsen noe sløv.

 

Humler og bier

Humler og bier er nyttedyr for bestøvning av planter, men om de slår seg ned i boligen din kan de bli plagsomme. De er først snakk om skadedyr dersom de kommer i store svermer og slår seg ned ved å lage bol i tak og husvegger. Normalt sett vil ikke humler og bier lage noe skader på boligen fordi de slår seg ned i hulrom som allerede er tilgjengelig, men om bier føler seg truet kan de angripe ved å stikke. Oppdager du et bol hjemme bør du derfor ta kontakt med skadedyrkontrollen for å få fjernet bolet så fort som mulig.

 

Fluer

Fluer finnes både som bananfluer, også kalt fruktfluer, eller husfluer. Fruktfluer finner du ofte svermende rundt fruktfat som ligger på benken fordi de tiltrekkes av gjærende produkter. Gode råd på veien her er å ha en duk over fruktfatet, legge panteflasker ut og gå med søppelet regelmessig, og unngå å la matrester liggende fremme på kjøkkenet.

Når det gjelder husfluer tiltrekkes disse av råtnede nedfallsfrukt i hagen. Dersom du har et epletre eller andre frukttrær ute bør du derfor fjerne frukt som faller ned før de råtner, og legges i kompost i utkanten av hangen eller transporteres til en gjenvinningsstasjon. Har du mye frukt som du ikke klarer å bruke selv på trærne kan du jo ønske epleslang eller venner velkommen til å plukke med seg frukt så slipper du å tenke på at husfluene kommer. Om husfluene først finner mat ute i hagen kommer de også lettere inn i boligen der de tiltrekkes av fuktig avfall. Et annet godt råd til å forebygge er å bruke myggnett foran åpne vinduer så de ikke kommer inn.

 

Biller

Biller finnes som fruktbiller, melbiller, muggbiller og andre typer biller. De ulike typene tiltrekkes av forskjellige ting og kommer inn på ulikt vis, slik som at rismelbille kommer inn i boligen gjennom tørrvarer som kjøpes i butikken og deretter sprer seg på kjøkkenet. Melbiller kan oppdages i varer fordi det gir en konsistens og lukt på produktene. Det er viktig å finne kilden og utrydde dem, men det er ikke alltid så enkelt. Om du oppdager mel, ris eller annet tørrvare som er infisert av biller er det sikreste å bare kaste alt og vaske kjøkkenskuffen godt.

 

Edderkopper

Det første du bør vite er at du kan ta et godt pust ut om du har edderkopper hjemme. I Norge er ikke edderkopper farlig for mennesker, så selv om mange har en frykt for edderkopper kan de slettes ikke skade deg her til lands. De er faktisk sett på som nyttedyr som jager andre insekter, noe som er greit å tenke på før du hyler av skrekk når du oppdager en på soverommet. På verdensbasis er det rundt 42 000 kjente arter, men i Norge finnes ”bare” rundt 560 arter. Kjennetegn ved edderkopper er at de har en todelt kropp, med fire par ben og åtte punktøyne. De vanligste artene som forekommer innendørs er husedderkopp (Tegenaria domestica), stor husedderkopp (Tegenaria artica) og kjelleredderkopp (Meta menardi). Disse artene spinner nett i gjerne mørke steder som kroker, bak gjenstander og under taket.

For å slippe å ha edderkopper som lever innendørs kan du gjøre noen forebyggende tiltak, selv om det er vanskelig å forhindre at de kommer inn. Det aller beste tiltaket er å holde boligen ren og ha det tørt – kanskje enda en god grunn til å ikke utsette husvasken neste gang du egentlig ikke har så lyst til å vaske. For å forhindre at de kommer inn kan du sette opp nettingduk foran vinduet eller dører som står åpent på natten, eller foran kjellerluker og ventiler som går inn til huset.  

For å fjerne edderkoppene kan du bruke et glass og papir og deretter slippe den ut i naturen.  

 

Mus

Mus i boligen din er som regel husmus (Mus musculus) og de trives godt i vegger, tak og under gulv. Disse skadedyrene er et problem fordi de gnager på alt de kommer over, noe som skape kortslutninger om de gnager på ledninger i boligen. I verste fall kan det faktisk ende med at skadene fører til brann. Her er det derfor viktig å gjøre noen grep så du slipper å få mus inn. Først og fremst bør alle hull langs grunnmuren tettes på utsiden, holde gresset kortklipt og unngå slyngplanter og trær opptil fasaden. Dersom du absolutt må mate fuglene så bør du passe på å ta opp søl som faller fra fuglebrettet, ettersom brødbiter og rester som faller på bakkenivå fort kan bli mat for mus.

Innendørs bør du kontrollere loft regelmessig ettersom en eske med klær er et godt sted for mus å lage seg et hjem. Mus kan også finne veien gjennom ventilasjonskanalen fra bad og opp til taket, så disse bør være tette. Ellers bør rørgjennomganger være tette, særlig på kjøkkenbenken.

Dersom du oppdager mus kan du sette ut musefeller på loftet, men om det er et vedvarende problem bør du ta kontakt med skadedyrkontrollen for å bli kvitt problemet.

 

Rotter

Rotter er noe litt annet enn mus, men trives også der vi mennesker holder til, aller helst i fuktige miljøer som kjeller og avløp. Rotter gnager og graver sine egne gangsystemer der de legger opp matforråd og bolig. De trives godt der hvor det finnes avfall, slik som parker og avløpssystemer.

Når det gjelder forebyggende tiltak er dette ganske tilsvarende som ved mus. Oppdager du en rotte bør du være litt mer på vakt enn mus, for rotter kan være en alvorlig smittespreder. Ta kontakt med skadedyrkontrollen!

 

Duer

Duer er en fugleart som tilgriser ved tak, verandaer og fasader. Dette kan forurense mat og potensielt være en smittebærer og overføre parasitter. For å kvitte deg med disse skadedyrene skal du stenge av tilgangen til potensielle reirplass og forhindre vann og mattilgang. Når det gjelder dueskitt og reir bør du fjerne dette med riktig bruk av verneutstyr slik at du ikke er i fare for eventuelle bakterier.

Om duer er et vedvarende problem kan mer drastiske tiltak vurderes slik som duetårn eller nedskyting. Dette skal du ikke gjøre selv, men få et skadedyrkontrollfirma til å ta seg av da det er strenge regler for sistnevnte løsninger.    

 

Larver

De finnes mange larver og de har et varierende utseende avhengig av hvilke insektstype det er snakk om. Oppdager du larver betyr det at insektet har lagt egg og det kan fort bli en stor bestand. Larver oppdages blant annet i melposer og annen mat, og disse matvarene bør kastes, samt også andre matvarer som finnes i samme skuff så du er trygg på at du blir kvitt skadedyrene. Vask godt så du er sikker på at du får med eventuelt andre egg. Larver kan bli til blant annet møll, og får du ikke bort egg og larvene kan problemet bli vedvarende.

 

Møll

Møll har nok de fleste vært borti hjemme, i hvert fall har mange det. Det finnes forskjellige typer møll, der man har både melmøll og tørrfruktmøll som trives godt på kjøkkenet og ikke er uvanlig å finne i melposer og lignende i kjøkkenskuffen. Den andre mølltypen er klesmøll og pelsmøll som trives på loftet der klær oppbevares.

Møllene er generelt sett ganske like, med unntak av forskjellen på hva de spiser. Det er faktisk ikke de voksne møllene som gjør skade, men larvene som spinner tråder når de kryper omkring. Fordi puppeferdige larver kryper vekk fra varen de har angrepet, kan nye møll komme frem flere uker etter at varen har blitt kastet. Møll er altså ikke helt enkelt å bli kvitt – og akkurat når du tror du har fått has på disse skadedyrene så dukker de opp igjen.

Har du fått møll bør du kaste absolutt alt i kjøkkenskapene og vaske godt. Støvsug området og frys støvsugerposen før du kaster den. Om du absolutt må beholde noe bør du fryse det først og deretter sette varen tilbake. Det beste er likevel å kvitte seg med alt så du slipper at problemet vedvarer.

Når det gjelder klesmøll så er det kun materiale laget fra dyreriket og planteriket som angripes, eventuelt om det er bundet sammen med syntetisk materiale. Altså angripes klær som er laget av ull og pells som eksempel.  For å unngå møll på loftet der du oppbevarer klær og møll liker seg godt, bør du rengjøre godt og ha tekstiler i tette emballasjer. Tekstiler som er angrepet kan behandles ved å vaske de på 60 grader, stryke tøyet eller ha det i tørketrommelen.

 

Få hjelp av et skadedyrfirma

Bruk Anbudstorget til å få kontakt med et skadedyrfirma. Det er en rekke ulike leverandører og du er sikker på at du får kontakt med et riktig firma for akkurat det skadedyret du har i huset. Bli kvitt skadedyrene raskt, ta kontakt i dag!