Combined Shape Group 13 Combined Shape anbudstorget_logo Group 2 Group 6 Path 2 shutterstock_584449174 Shape

Termografering Nærøysund

- Få tilbud fra dyktige leverandører

Motta tilbud fra 5000 leverandører i 76 ulike bransjer - Helt gratis og uforpliktende!

Elektriker

Ofte må vi ha litt hjelp for å oppgradere, fornye eller passe på hjemmets stand. Trenger du å en ny stikkontakt, flytte på et uttak eller installere en dimmer? En elektriker kan heldigvis bidra med mye. Vi har elektrikere i hele landet som kan hjelpe deg med dette og mye, mye mer. Hva trenger du hjelp med?

 

Elektromontør – et annet navn

Pleier du å kalle en elektriker for en elektromontør? Noen gjør nemlig det. Dette er altså en tidlige betegnelse for samme fagperson. Noen bruker kanskje dette ordet fremdeles, men de fleste velger nok å bruke «elektriker». For å oppklare er det altså det samme, og ikke to forskjellige aktører eller arbeidstitler.

 

Pris på elektriker

En elektriker vil ofte ta en oppstartpris for å påbegynne arbeidet. Dette inkluderer da vanligvis kjøring, dokumentasjon (samsvarserklæring), opprydding samt første times arbeid. Det er vanlig med en timepris på 700-1100,- på arbeid utover dette, avhengig av hvor du befinner deg i landet. I tillegg reguleres ofte timeprisen for en montør etter tid på dagen, det betyr at timeprisen ikke er konstant, men kan variere.

Mange elektrikere vil også tilby fastpris på oppdraget, men dette avhenger i stor grad av hvor godt du som forbruker greier å beskrive hva du ønsker utført. Her er det er mye penger å spare da en erfaren elektriker kan utføre oppdraget raskere og derfor til en billigere penge og med et bedre sluttresultat.

Det beste du kan gjøre er å ta kontakt med en montør, fortelle om oppdraget og deretter forhøre deg om pris. Hvis du er heldig vil du da kunne få et konkret tilbud. Det kan også være lurt å ta kontakt med flere ulike elektrikere, da pris er noe som kan variere veldig.

 

Å finne en dyktig elektriker

Å finne en elektriker som vil levere deg et godt sluttresultat til en pris som ikke virker avskrekkende, er faktisk ganske enkelt. Legger du ut jobben på anbud, tar vi av oss resten. Vi videresender den til alle leverandørene i ditt område. Innen kort tid vil du motta tilbud fra de som har ledig kapasitet. Imens kan du sitte i ro og mak å lese andre brukeres erfaringer med leverandørene før du selv tar en vurdering basert på pris og leverandørens omtaler. Det sparer deg for tid – og mest sannsynlig også penger

Selv om det noen ganger kan friste å gjøre det meste selv for å spare penger, er det ikke alltid det lønner seg. Noen ganger er man helt avhengig av å betale for å få hjelp fra dyktige fagfolk. En elektriker har, enkelt sagt, kompetanse til å arbeide med elektriske installasjoner. For å kunne jobbe som elektriker må vedkommende være ansatt under en ansvarlig installatør.

I tillegg har mange elektrikere også flere års erfaring bak seg. Det betyr at de sitter på mye kunnskap og kan dermed gi deg gode råd rundt hvordan installasjonen gjøres best mulig. Ikke kun med tanke på det tekniske, men også for å oppnå best mulig funksjonalitet til formålet.

 

Hva gjør en elektriker?

Hvis du aldri har hatt en elektriker hjemme hos deg eller aldri vært i kontakt med en, er det ikke helt sikkert at du har full kontroll på hva en elektriker gjør. Kort fortalt er en elektriker en som jobber med elektrisk utstyr og elektriske installasjoner. Enten det gjelder ferske installasjoner eller reparering eller oppdatering av eldre installasjoner. Noen ganger kan en elektriker ha behov for å feilsøke for å finne ut av hvor feilen i systemet ligger. En elektriker tar seg av elektriske installasjoner, men det kan være så mangt.

 

En elektriker hjelpe deg med:

  • sikringsskap
  • komfyrvakt
  • varmekabler
  • lys
  • stikkontakter
  • lamper
  • kabling
  • el-kontroll
  • spotlight

 

Bytte sikringsskap

Mange boliger er fortsatt utstyrt med en gammel sikringsboks. Vi anbefaler på det sterkeste at du oppgraderer og bytter sikringsskapet til en nyere enhet. Dette vil bidra til en bedre brannsikkerhet i det elektriske anlegget ditt. I sikringsskap utstyrt med gammeldagse skrusikringer eller 1-pol automatsikringer vil kun den ene fasen utkobles ved feil på anlegget. Det betyr at det fortsatt vil stå spenning på feilstedet på den andre fasen. Hvis det da samtidig skulle oppstå en feil nummer 2 i samme krets (for eksempel hos en nabo), kan det oppstå farlige berøringsspenninger og feilstrømmer i anlegget. Dette er en av de vanligste brannårsakene i eldre strømanlegg i Norge.

Eldre anlegg beskytter kun mot overbelastning eller direkte kortslutninger, og ikke ved jordfeil eller lignende.  Det er derfor innført nye forskrifter om at det skal installeres allpolige jordfeilautomater på hver krus i alle nye anlegg. Alle kurser skal også være jordet. Forskriften har ingen tilbakevirkende kraft i eldre installasjoner, men det anbefales å oppgradere eldre anlegg i henhold til de nye forskriftene. På den måten vil du oppnå økt brannsikkerhet.

Det er også innført krav om vedlikehold av anlegg. Dette for å sikre bedre driftsikkerhet slik at det ikke medfører risiko for mennesker eller dyr.

Nyere jordfeilvern er mer presise og tillater ikke samme overforbruk som eldre skrusikringer og 1-pols automatsikringer. Derfor kan kurser med høy belastning eller kurser som har jordfeil løses ut etter overgang til nye sikringer. I dette tilfellet må belastningen på den aktuelle kursen minskes eller foredeles på flere kurser. Er det jordfeil i anlegget på mer en 30mA, må feilen feilsøkes og rettes av en elektriker.

 

Installasjon av komfyrvakt

I følge tall fra direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, starter hele 57 prosent av alle boligbranner på kjøkkenet. Totalt sett, startet hele 75 prosent av brannene i blokkleiligheter også på kjøkkenet. Det ble derfor innført et påbud i 2011 om at det i alle nyinstallasjoner skal installeres komfyrvakt. I juni 2014 kom det en revidert NEK 400:2014, der det er gjort betydelige endringer i delnorm 823: Elektriske installasjoner i boliger.

En av de viktigste endringene er strengere krav til komfyrvakt som blant annet omhandler:

  1. Komfyrvakt skal være en del av den faste elektriske installasjonen.
  2. Komfyrvakten skal ikke kunne settes ut av drift uten inngrep i installasjonen.
  3. Aktivt overvåke temperatur på det som tilberedes på platetoppen og hindre overoppheting som kan medføre økt fare for brann.
  4. Koble fra strøm til platetopp ved fare for overoppheting og indikere dette ved hjelp av lyd og lyssignal.
  5. Dersom komfyrvakten er batteridrevet, skal den avgi signal ved lavt batteri som indikasjon på at dette må byttes.
  6. Dersom batteriet er tomt, defekt eller ikke montert, skal strømmen til platetoppen brytes.
  7. Kan manuelt overstyres ved feil i sensor eller lignende.

 

Varmekabler

Det er strenge krav i forbindelse med installasjon av varmekabler. Arbeidet skal KUN utføres av en NELFO-registrert installatør. 

Varmekabler som oppvarmingsmetode er både en komfortabel og miljøvennlig metode. Det praktiske med varmekabler er at det kan installeres i alle rom, som for eksempel på badet, entréen, kjøkkenet, soverommet og så videre. Det finnes også løsninger som kan installeres rett på brennbart underlag og på de fleste typer gulv som gulvbelegg, parkett, laminat, fliser med mer.

Varmekabler gir en positiv effekt på innemiljøet da det ikke gir noen støvforbrenning og er tilnærmet vedlikeholdsfritt. Varmen reguleres raskt og nøyaktig og gir en komfortabel innetemperatur. I tillegg tar varmekablene mindre plass enn for eksempel vannbåren gulvvarme. Dermed kan du få bedre plassutnyttelse i boligen. I tillegg kan man installere en termostat med nattsenkingsfunksjoner eller tilknytte de til et «smart-hus» system for en mer energieffektiv løsning. 

For at varmekablene skal følge alle forskrifter i forbindelse med brannsikkerhet, og kunne fungere best mulig, er det viktig at anlegget blir riktig dimensjonert. Det er også strenge krav til dokumentasjon av anlegget. Et eksempel på dette er hvordan gulvet er oppbygd og konstruert, type varmekabel, effekt per meter og m², måleresultater og lignende. Dersom anlegget er dokumentert etter forskriftene, tilbyr de fleste leverandører av varmekabler opptil 20 års garanti på installasjonen.

 

Lyd og bilde

Når elektronikk skal monteres er lyd og bilde noe av det første mange av oss tenker på. Tidligere har vi vært vant til at både TV, anlegg og høyttalere må ta enormt mye plass i stua. Dette har vært et irritasjonsmoment i mange forhold – og det har nok også ført til en god del høylytte krangler og uenigheter.

Heldigvis utvikles det stadig nye løsninger som gjør både hverdagen, parforholdet og stua bedre. Nå er det mulig å få innfelte høyttalere, en TV nesten fri for ledninger og tilbehør (som også tar liten plass) og det er ikke lenger nødvendig med enorme forsterkere eller lignende. Altså kan du få deg god lyd, uten at det tar mye plass eller ødelegger interiøret i stua.

Ønsker du deg innfelte høyttalere i vegg eller tak? Da lønner det seg å skaffe en elektriker som kan hjelpe deg med jobben. Dette er mulig å installere i alle rom – både i stua, på kjøkkenet, badet og egentlig overalt. Det betyr at du kan få musikk både når du dusjer og når du lager mat. Boligen din blir moderne, attraktiv og veldig brukervennlig for deg og dine!

 

Montere spotter

Elektrikere mottar ofte forespørsler fra folk som ønsker å ha spotter i taket. Dette er ikke overraskende da det gjør mye for rommet. Ikke nok med at det gir mye lys, men det gjør også mye for interiøret. Du slipper belysning som tar mye plass, og du slipper skruer eller annen type oppheng i taket. Med innfelte spotter får du både i pose og sekk.

Det finnes både downlight og spotlights. Husk også at det finnes flere typer lyspærer å velge blant. For eksempel må du velge mellom LED og Halogen. Det er Halogen som er billigst, men LED er miljøvennlig og har en lengre levetid. Er du usikker på hva du bør velge, er dette noe elektrikere kan hjelpe deg med. Det er viktig at du ikke prøver å montere dette selv, men overlater denne jobben til de som kan det – nemlig elektrikerne.

 

Skal du ha elbil?

Stadig bestemmer flere og flere seg for å skaffe seg en elbil, både av praktiske grunner og på grunn av miljøet. Denne utviklingen fører til at flere ladestasjoner blir til. For å ha elbil må man også ha en god hjemmelader, og da er det viktig at du får en elektriker til å gjøre denne jobben.

Lading av elbil skal både være trygg og ikke gå utover resten av det elektriske anlegget du har. De som allerede har en elbil vet at en slik ladestasjon brukes mye og så godt som hver eneste dag. Som oftest lades elbilen flere timer hver dag. Det betyr at anlegget må levere høy effekt og være konstruert for stor belastning over lengre tid.

Dersom du vurderer å kjøpe deg en elbil, gjør du lurt å først kontakte en elektriker som kan komme på befaring. Da kan du raskt få svar på hvor enkelt eller vanskelig det vil være å få ordnet med en god ladestasjon hos akkurat deg. Ulike forhold kan spille inn på dette, og det er derfor viktig å ha spurt en fagperson. Det er dumt å finne ut av begrensninger eller hindringer etter at du har kjøpt elbilen. Hele dette regnestykket burde du være klær over på forhånd! Montøren som kommer vil også kunne gi deg gode råd om hvor du best plasserer ladestasjonen din.

 

Montere elektronikk

Arbeidshverdagen til elektrikere handler stort sett om å montere elektronikk i ulike former. Det kan dreie seg om lamper og lys, støpsler og uttak, integrerte kaffemaskiner, ovner og oppvarming, utendørs varmelampe, kabelinstallasjon, og mye annet. Så lenge det havner under det elektriske, kan en elektriker hjelpe deg.

 

Feilsøking av elektriker

Mye kan skje i hjemmet som gjør at vi trenger å få hjelp av en elektriker. For eksempel kan varmekablene vi har på badet plutselig slutte å fungere. Hvis dette skjer om vinteren merker vi det spesielt godt når vi tvinges til å spasere inn på det iskalde badegulvet.

Dersom varmekablene skulle slutte å fungere er det umulig for oss å vite akkurat hva som har skjedd eller hvor feilen ligger. Det kan være selve kablene eller det kan være termostaten (den du velger grader på). En elektriker vil kunne finne ut av hva som er galt, og deretter løse problemet.

Hvis du har problemer med sikringsskapet eller sikringer som stadig går uten at du helt forstår hvorfor, da kan også en elektriker hjelpe deg med dette. Det kan hende det er snakk om et lite problem, og at elektrikeren kjapt kan forklare deg dette – eller det kan være snakk om en større feil.

 

Fagbrev som elektriker

Mange bestemmer seg tidlig for å bli elektriker. Når videregående skole skal velges er det da mulig å velge elektrofag og etter hvert skaffe seg et fagbrev som elektriker. Innen elektrofag kan man velge ulike veier. I utgangspunktet er elektrofag på to år, men etter dette kan man ta for eksempel påbygning eller skaffe seg en praksisplass/lærlingplass. For å få fagbrev er det vanligste at man går to år på skole (for eksempel elektrofag) og deretter jobber to år i en bedrift som lærling, men dette kan variere.

 

Internkontroll hos bedrifter

For alle bedrifter er det viktig å ha et elektrisk anlegg som er i orden og fungerer som det skal. For noen bedrifter er det ekstremt viktig. Hos en elektriker kan du bestille internkontroll. Denne kontrollen skal sikre at firmaet eller bedriften planlegger, organiserer, utfører og vedlikeholder det elektriske. HMS er utrolig viktig for bedrifter, og den elektriske installasjonen er noe man da må ha fokus på. En slik internkontroll reduserer faren for ulykker og skader i tillegg til at bedriften da holder seg innenfor lover og regler.

 

Elektriker til borettslag

Hvis du bor i et borettslag eller sameie kan det være lurt at en elektriker tar en sjekk for å få oversikt over tilstanden på det elektriske anlegget i fellesarealet. Dette gir en god sikkerhet til alle som bor i borettslaget eller sameiet. Som vi nevnte over med internkontroll hos bedrifter, er også borettslag pålagt å ha slike kontroller. Det kan også hende at forsikringsselskapet til borettslaget vil se positivt på et slik tiltak, og derfor gi rabatt på premien.

 

Nybygg

Dersom du er i gang med å bygge et nytt hus eller fritidsbolig kan det være lurt å få tak i en elektriker tidlig i prosessen. I hvert fall hvis du sitter på en del tanker og idéer om ulike typer belysning du skal ha. Det kan også hende at du skal ha deg et nytt og veldig praktisk kjøkken, da kan det også være behov for å forhøre seg med en elektriker som kan faget sitt.

De fleste er klar over at de tidlig må ha avtalene klare med snekkere, malere og lignende, men det kan hende at noen glemmer å tenke på dette med elektrikere. Skal du ha spotter i taket? Skal du montere og koble til et helt nytt musikkanlegg med høyttalere i tak eller vegger? Dette er slike ting en elektriker kan hjelpe deg med. Faktisk kan det være avgjørende for hvor bra kjøkkenet blir, hvordan rommets elektriske kapasitet er – altså hvordan og hvor mye du kan bruke kjøkkenet ditt og de elektriske apparatene der. Husk også på at du må ha nok støpsler!

 

Brannsikkerhet

Selv om en elektriker kan hjelpe deg med mye som har med det estetiske å gjøre – designet, er den absolutt viktigste jobben brannsikkerhet. Det er så viktig at vi lar de som kan dette, ta seg av det elektriske. Det betyr helt klart mye for de fleste av oss at resultatet ser bra ut, og holder god stand – men det viktigste er å være trygg på at vårt elektriske system ikke er brannfarlig. Det er viktig at du lar fagpersoner hjelpe deg med alt som har med det elektriske å gjøre, da tar du brannsikkerheten på alvor. Det er viktig både for deg og for de du er glad i.

 

Autorisert elektriker

Som med veldig mange andre yrker som har med håndverkere å gjøre, finnes det en godkjenning eller autorisasjon som gjør det litt tryggere for deg som forbruker å velge elektriker. Dersom du er på jakt etter en elektriker som kan hjelpe deg, bør du se etter en som er autorisert.

På Elvirksomhetsregisteret har du muligheten til å foreta et søk. Både privatpersoner og virksomheter har muligheten til å gjøre et søk på denne nettsiden. Du vil da finne de virksomhetene som har tillatelse til å gjøre elektrisk arbeid i Norge. Hvis det er noen firmaer som tilbyr å utføre elektrisk arbeid uten å være registrert i dette registeret, driver ulovlig – disse må man holde seg unna.

 

Flere håndverkere – større prosjekt

Dersom du skal bygge en ny bolig eller pusse opp i stor grad, kan det hende at denne prosessen betyr mange håndverkere til samme tid. Da kan det være både viktig og avgjørende at du informerer samtlige håndverkere om prosjektet og at disse kan kommunisere om det som skal gjøres.

Med andre ord kan det være lurt å finne disse håndverkerne på samme tid, selv om du kanskje kun skal ha en elektriker litt lengre ut i prosessen.

Hvis du holder på med et større prosjekt og skal ha tak i flere håndverkere gjør du lurt i å starte arbeidet tidlig og finne de fagfolkene du trenger i god tid før oppstart. Vær sikker på at du får gjort alle jobbene til de tidene du ønsker at det skal gjennomføres – vær ute i god tid og tenk gjennom prosjektet i sin helhet og alt som trengs.

 

Billig elektriker?

Det kan selvfølgelig bli en merkbar utgift å skulle ha en montør til å gjøre noe med det elektriske, men dette er penger som brukes på noe viktig. Prøver man seg selv, kan ting fort gå galt. Husk å alltid ha brannsikkerhet i fokus og la installasjonene gjøres skikkelig av de som kan det.

Siden det blir en utgiftspost og tar plass i budsjettet er det selvfølgelig fristende å finne en billig elektriker. Dessverre er dette en vanskelig oppgave. Man kan helt klart finne ut hvor man kan få tjenesten rimeligst, og deretter gå for denne elektrikeren – men forskjellene vil neppe være så store at «billig» er det rette ordet.

For noen kan det kanskje friste å bruke svart arbeidskraft eller andre ikke så smarte løsninger (som å finne ut at man skal gjøre det meste selv) – dette er ikke anbefalt. Husk at dette kan få store konsekvenser og at eventuelle forsikringer trolig ikke vil dekke skader dersom noe skulle bli feil. For å kunne spare penger, og få jobben gjort på forsvarlig måte, bør du heller bruke en anbudstjeneste! Da kan du sende jobben på anbud og få flere, gode tilbud som du kan vurdere. Dermed kan du i ro og mak sammenligne og velge den elektrikeren med det tilbudet du liker best.

 

Ha en klar avtale

Uansett hva slags håndverker man skal ha i hus, er det alltid lurt å ha en klar avtale. Dette gjør at man slipper unna mye frustrasjon og kjedelige situasjoner dersom det på et tidspunkt skulle bli uenigheter.

Hvis du har laget en klar avtale med montør eller elektriker, er sannsynligheten mye større for at ting går på skinner. Enten kan man lage en avtale i form av kontrakt, eller så kan man få firmaet til å bekrefte avtalen via for eksempel mail – da har man faktisk en form for skriftlig avtale. Dette er også noe montøren burde sette pris på, for da har han eller hun noe konkret å forholde seg til og vet hva slags forventninger du har om hva som skal gjøres, til hvilken pris og innen når.

Dette med tid kan det være spesielt lurt å ha en klar avtale på. Dersom det er viktig for deg at noe blir ferdig til en konkret dato og klokkeslett, er det viktig at du har forhørt deg med montør om dette faktisk er realistisk. Det viktigste er å ha en god dialog med elektrikeren, komme til en enighet og ha alt skriftlig.

 

Finn et firma

Hvis du nå har bestemt deg for å skaffe deg en elektriker, så skal du i gang med å finne et firma. Som vi har nevnt tidligere i denne teksten kan det være lurt å sjekke prisen hos flere firmaer. På den måten unngår du å betale for mye.

Dette kan vi hjelpe deg med. Du kan legge inn et anbud på jobben du ønsker å få utført og dermed kommer firmaene løpende til deg. Du gir en kort forklaring på hva slags oppdrag det er snakk om og innen kort tid vil du motta tilbud.

Når du så har valget mellom ulike elektrikere, er det du som er sjefen. Håndverkerne konkurrerer om deg som kunde, og det er du som skal ta avgjørelsen på hvem som skal få gjøre jobben for deg. Du kan gjerne sammenligne på pris og velge det billigste tilbudet. Det er helt opp til deg.